Digikavereiden uutiskirje 1/2022: Kesäkuulumisia

Kerromme tässä uutiskirjeessä ajankohtaisia asioita Digiloikkareiden digikaveritoiminnasta ja digiklubeista.

Digiloikkarit-toiminta käynnistyi

Digiloikkarit toiminta käynnistyi maaliskuun alussa. Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa arkeensa tukea tarvitsevien ihmisten osallisuutta ja valmiuksia pärjätä digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

Tänä vuonna toiminta keskittyy Tampereelle ja Joensuuhun. Käynnistämme matalan kynnyksen digiklubitoimintaa yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Tarjoamme myös digikaveri-toiminnalla matalan kynnyksen opastusta digilaitteiden ja -sovellusten käyttöön. Toimintaa laajennetaan myöhemmin uusille paikkakunnille.

Mikä on digiklubi?

Digiklubilla voi harjoitella digitaitoja vapaaehtoisen digikaverin opastuksella.
Digiklubi järjestää myös digiaiheisia kursseja, tietoiskuja ja tapahtumia.
Digiklubin tarkoituksena on rohkaista arkeensa tukea tarvitsevia digin pariin.

Lue lisää Digiloikkareista ja digiklubeista

Uusia digikavereita valmistui Joensuuhun ja Tampereelle

Digikaverit Juha ja Marko valmensivat uusia digikavereita Joensuuhun ja Iisalmeen toukokuun lopulla. Kaksipäiväisen valmennuksen tuloksena valmistui 10 uutta digikaveria. Digikaverit ovat olleet innolla mukana ideoimassa tulevaa digiklubitoimintaa.

Digiopastukset ovat jatkuneet Pohjois-Karjalan mielenterveystuki ry:n kohtaamispaikka MieTellä. Tällä viikolla käynnistyivät digiopastukset myös Kohtaamisen kahvilassa. Yksi valmistuneista digikavereista antaa digitukea Iisalmessa Louhentuvalla.

Joensuun digikaverivalmennuksesta valmistui kymmenen uutta digikaveria.

Tampereelle valmistui kesäkuussa kolme uutta digikaveria Sopimusvuoren toimintakeskus Sorinaan. Tällä kertaa kouluttamassa oli digikoordinaattori Saara ja digikaveri Jesse. Sorinassa käynnistyvät digiopastukset pian.

Tampereen uudet digikaverit Päivi, Toni ja Kimmo.

Digi Open -tapahtuma Joensuussa

Joensuun digiklubin avajaisia vietettiin Joensuussa 7.6. Digi Open -tapahtuman merkeissä. Tunnelmallisessa Laulutalossa pääsi tutustumaan muun muassa virtuaalitodellisuuden maailmaan sekä kokeilemaan 3D-tulostusta. Tapahtumassa pääsi myös kuulemaan toiminnastamme sekä kertomaan mitä itse haluaisi Digiklubilla oppia tai kokeilla. Tapahtumassa olivat paikalla myös Joensuun digikaverit!

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry:n sekä Joensuun Setlementin ja Kotikartanoyhdistyksen Yhdessä vapaaehtoiseksi -hankkeen kanssa.

Tunnelmia Digi Open -tapahtumasta 7.6.2022 Joensuussa.

Lue lisää Digi Open -tapahtumasta Kaiku-lehdestä

Digitaitopelit Validian päivätoiminnassa Tampereella

Tampereen digiklubitoiminta on ottanut ensiaskeleita. Digikaveri Johanna on käynyt kesäkuussa pelaamassa Kuuloliiton Digitaito-peliä yhdessä Validia Tampereen päivätoiminnan asiakkaiden kanssa. Yhdessä pelaaminen on mukava tapa tutustua älypuhelimeen tai tablettiin ja digitaalisiin palveluihin.

Pelaamista jatketaan jälleen elokuussa. Johannan matkaan peluuttamaan voisi lähteä toinen innokas tamperelainen digikaveri. Jos sinua kiinnostaa tutustua Digitaidot-peliin tai haluat lähteä Johannan kaveriksi, ota yhteyttä digikoordinaattori Saaraan sähköpostitse saara.kanula@aspa.fi tai soittamalla p. 040 709 96 97

The World of Recovery -hyvinvointipelin esittelyt ja pelisessiot

Lilinkotisäätiön kehittämä The World of Recovery -peli (TWoR) yhdistää hyvinvoinnin ja pelaamisen ennennäkemättömällä tavalla.

Pelikokonaisuuteen kuuluu kaksi aikuisille mielenterveys- ja päihdetoipujille suunniteltua peliä: kännykkäpeli ja pöytäroolipeli. TWoR soveltuu kuitenkin jokaiselle, joka kaipaa elämäänsä tekemistä ja uutta sisältöä. Kummassakin TWoR-pelissä seikkaillaan toivon, luovuuden ja mahdollisuuksien maailmassa.

Peli pohjautuu toipumisorientaation viitekehykseen, missä painottuvat voimavarat, osallisuus, toivo, merkityksellisyys ja positiivinen mielenterveys.

The World of Recovery -peliin pääset tutustumaan syksyllä Joensuun ja Tampereen Digiklubeilla.  Ilmoittautuminen tapahtumiin alkaa myöhemmin, mutta päivämäärät kannattaa jo laittaa ylös! Tapahtumiin kuuluu sekä pelin yleinen esittely että pelisessio halukkaille pelaajille.

  • TWoR-esittely ja pelisessio, Digiklubi Joensuu 30.8.2022
  • TWoR-esittely ja pelisessio, Digiklubi Tampere

Lue lisää TWoR-pelistä

Digiklubi Joensuun syksyn teemat

Keräsimme Digi Open -tapahtumassa toiveita siitä mitä osallistujat haluaisivat digiklubilla oppia ja kokeilla. Näiden pohjalta teimme suunnitelmia syksylle. Digiklubi starttaa kuukausittaisilla teemoilla, joiden ympäriltä järjestämme erilaisia tapahtumia tai kursseja. Syksyn teemat ovat seuraavat:

  • Elokuu: Hyötypelit ja pelaaminen
  • Syyskuu: Valokuvaus ja videot
  • Lokakuu: Tietoturva
  • Marraskuu: Some-kanavat
  • Joulukuu: Virtuaalitodellisuus

Ryhmänohjauskoulutusta syksyllä Aspan kokemustoimijoille

Ensi syksynä on tulossa kaikille Aspan kokemustoimijoille (myös digikavereille) suunnattu koulutus ryhmänohjaustaidoista. Se pitää sisällään etänä järjestettävän luennon ryhmätyöskentelystä ja ryhmästä ilmiönä sekä syventävän työskentelyosuuden (n. 6 tuntia), joka järjestetään livenä eri paikkakunnilla.

Koulutus on tarkoitettu niille Aspan kokemustoimijoille, jotka haluavat lisää taitoja erilaisissa ryhmissä toimimiseen, työryhmissä ja yhteiskehittämisen työpajoissa työskentelemiseen ja tämän jälkeen mahdollisesti ryhmien ohjaamiseen. Halutessaan voi osallistua myös ainoastaan etänä järjestettävään luento-osioon. Päivämäärät ja työskentelyosuuden paikkakunnat varmistuvat elokuussa. Koulutus on maksuton ja korvaamme mahdolliset matka- ja majoituskulut.

Mikäli kiinnostuit, voit jo alustavasti ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen digiloikkarit@aspa.fi halukkuudestasi osallistua. Kirjoita viestiin myös millä paikkakunnalla toivoisit työskentelyosuuden järjestettävän.

Ilmoittaudu mukaan suunnittelemaan etädigiklubia

Digiloikkarit-toiminnassa on suunnitteilla etädigiklubin perustaminen. Etädigiklubi mahdollistaisi digitaitojen harjoittelun paikkakunnasta riippumatta. Samalla tämä olisi mahdollisuus muille kuin Tampereella ja Joensuussa toimiville digikavereille olla mukana toiminnassamme ja tarjota digitukea.

Suunnittelemme etädigiklubitoimintaa yhdessä digikavereiden kanssa elokuun lopulla. Jos haluat tulla mukaan ideoimaan toimintaa tai haluat toimia digikaverina etädigiklubilla, laita viestiä osoitteeseen digiloikkarit@aspa.fi.

Hyvää kesää!

Juhannus lähestyy ja kesälomat kolkuttelevat ovella. Lomailemme seuraavasti:

  • Lea:  27.6. – 27.7
  • Saara: 11.7. – 10.8.

Kiitos, että olette mukana toiminnassamme ja mukavaa ja aurinkoista kesää!

Kesäisin terveisin, Lea ja Saara