-A A +A

Aspa Palvelut vahvistaa työntekijöidensä neuropsykiatrista osaamista

Pe, 14/02/2020 - 08:11
Aspa Palvelut Oy tarjoaa työntekijöilleen neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen. Syksyllä alkaneeseen valmennukseen osallistuu yhteensä 30 asumispalvelutyöntekijää ympäri Suomea sijaitsevista Aspa-kodeista. He saavat 26 opintopistettä sisältävän koulutuksen suoritettua tänä keväänä.

Koulutus sisältää laaja-alaisen teoriapohjan neuropsykiatristen asiakkaiden tunnistamiseen, ohjaukseen ja kuntoutukseen. Palvelun kysyntä kasvaa ja tarve sen osaamiseen ylipäätään lisääntyy Suomessa. Yleisimpiin neuropsykiatrisiin diagnooseihin kuuluvat esimerkiksi ADHD, autismin kirjo, kuten asperger ja touretten oireyhtymä.

–Havaitsimme, että tilaajien puolelta on tarvetta ja kysyntää neuropsykiatriseen osaamiseen, eikä meillä ollut sitä riittävästi, kertoo myyntipäällikkö Sirpa Wallendahl tilanteesta, josta koulutus lähti. –Myös työntekijöiltämme tuli toive päästä juuri tähän koulutukseen, hän jatkaa.

Koulutuksen järjestää Wellmind Terveys Oy, joka on kehittänyt valmennusta Kelan kanssa yhdeksi julkiseksi kuntoutusmuodoksi. 26 opintopisteen laajuinen koulutus täyttää Neuropsykiatriset valmentajat ry:n asettamat vaatimukset.

Nepsy-valmennuksesta työkaluja asiakkaiden arjen tukemiseen

–Olen saanut koulutuksesta paljon työkaluja arkipäivän työskentelyyn myös muiden kuin neuropsykiatristen asiakkaiden kanssa, kertoo asumispalvelutyöntekijä Artturi Alatalo.

–Toki opinnot ovat vaatineet paljon työtä, mutta niistä on ollut paljon hyötyä. Olen jo hyödyntänyt sitä oppia, että keskitymme asiakkaan kanssa yhden asian ratkaisemiseen kerrallaan.

–Opintojen lisäksi on ollut erittäin hedelmällistä jakaa tietoa ja keskustella muiden Aspa-kotien asumispalvelutyöntekijöiden kanssa. Se on todella arvokasta vertaistukea, joka auttaa myös työssä jaksamista.

–Koulutuksen myötä työskentelytapoihini on tullut muutoksia. Teoriatietoa on ollut helpompi sisäistää ja siirtää suoraan käytäntöön sekä jakaa työkavereille, kun on tehnyt tätä työtä käytännössä jo muutaman vuoden. Olen kokenut koulutuksen aikana ahaa-elämyksiä ja huomannut tehneeni asioita oikein, mikä on lisännyt ammattivarmuuttani ja antanut vahvistusta työn tekoon.

Joihinkin koulutuksen osioihin voi osallistua myös etänä, mutta Enontekiöllä Aspa-koti Riekonmarjassa työskentelevä Artturi on tullut aina paikan päälle Helsinkiin. –Arvostan Aspa Palveluita todella paljon, koska se on mahdollistanut tasa-arvoisen osallistumisen kaikille, vaikka työskentelisit missä päin Suomea vain.

Tutustu Aspan itsenäistä elämää edistäviin asumispalveluihin

Tutustu Aspaan työnantajana