Aspan asiakas valitsee itse kotinsa | Aspa
-A A +A

Aspan asiakas valitsee itse kotinsa

Ke, 15/11/2017 - 11:16
Maarit Bäckman sai etsiä itselleen kodin myytävänä olevien asuntojen joukosta. Kun sopiva asunto löytyi, Aspa osti sen ja vuokrasi Bäckmanille.

Maarit Bäckmanilla diagnosoitiin muutaman vuosi sitten harvinainen geneettinen sidekudossairaus, Ehlers Danlosin oireyhtymä.

− Fysioterapeutti sanoi, että tarvitsen pyörätuolin, mutta Helsingin kaupunki ei suostunut myöntämään sitä, koska asuin hissittömän talon kolmannessa kerroksessa. Oli pakko muuttaa mahdollisimman pian.

Kaupungilta Bäckman ei kuitenkaan saanut asuntoa.  

−Olin ollut pitkään Helsingin kaupungin asuntojonossa, mutta ei sieltä koskaan mitään kuulunut. Yritin selittää, että minun on pakko muuttaa, koska tarvitsen pyörätuolin, mutta he vain sanoivat, että jonossa on paljon muitakin ihmisiä.

Bäckman etsi uutta asuntoa noin vuoden. Kun hän oli laittanut hakemuksen Aspaan, sopiva kaksio Helsingin Kontulasta löytyi kolmessa kuukaudessa. 

Asiakkaan valinnanvapaus on harvinaista

Aspan tukiasunnoista vastaava kiinteistöpäällikkö Marsa Valtonen kertoo, että Aspan asiakkaat saavat itse vaikuttaa siihen, mikä asunto heille vuokrataan.  

−Asiakkaat voivat etsiä asuntoa esimerkiksi Oikotien verkkosivuilla myynnissä olevista asunnoista.

Kun asiakasta miellyttävä ja sopivan hintainen asunto löytyy, Aspa tekee siitä tarjouksen. Jos kaupat syntyvät, asunto remontoidaan ja vuokrataan asiakkaalle.

Tällainen käytäntö on Valtosen mukaan harvinainen. Yleensä asuntoja vuokraavilla organisaatioilla on tietty asuntovalikoima, josta asuntoa tarjotaan periaatteella ”ota tai jätä”.

Valtonen antaa asiakkaille ohjeet siitä, paljonko asunto voi maksaa ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Asunto ei esimerkiksi saa olla tarjouskauppakohde. Kun asiakas löytää itseään miellyttävän asunnon, Valtonen tarkistaa asunnon soveltuvuuden ja laskee arvioidun vuokran. Myös mahdollisen remontin hinta vaikuttaa vuokraan.

−Aspa ei saa maksaa asunnoista ylihintaa ja vääristää kilpailua markkinoilla. Meidän pitää huomioida, millä hinnalla asuntoja on kullakin postinumeroalueella myyty viimeisen vuoden aikana.

Pääkaupunkiseudulla tilanne on vaikea

Valtosen mukaan asunto pyritään hankkimaan asiakkaan elinpiiristä. Kompromisseja on kuitenkin tehtävä, jos asiakkaan suosimalla alueella ei ole asuntoja myynnissä tai sopivan hintaista ei löydy.

−Olen esimerkiksi ehdottanut, että asunto hankittaisiin läheltä asiakkaan työpaikkaa tai hyvien kulkuyhteyksien varrelta.

Pääkaupunkiseudulla tilanne on Valtosen mukaan vaikea: asuntojen myyntihinnat ovat korkeat, joten Aspa joutuu pyytämään asunnoista kipurajalle kohoavia vuokria. Tarpeeksi huokeita asuntoja on vaikea löytää, sillä vuokrien on mahduttava Kelan asumistukinormeihin.

−Asiakas ei saa joutua toimeentulotuen luukulle. Hänen pitää pystyä maksamaan vuokra ja saada täyttä asumistukea.

Oma aktiivisuus kannattaa

Maarit Bäckmanin mielestä on hienoa, että asiakas saa itse etsiä sopivaa asuntoa:

−On tosi hyvä, että on tällainen vaihtoehto – että voi olla itsekin aktiivinen ja joka päivä yrittää katsoa, mitä vaihtoehtoja löytyy. Mitä aktiivisempi on, sitä nopeammin asunto löytyy.

Bäckman kertoo käyneensä katsomassa kolmea asuntoa ennen kuin sopiva tuli vastaan. Ehdoton kriteeri asunnolle oli hiljaisuus, sillä Bäckmanin aiempi asunto oli rauhattomassa talossa. Haaveissa oli myös lasitettu parveke, jonne kissat voisi huoletta päästää.

Toiveet täyttyivät – ja asuinympäristö miellyttää.

−Tässä lähellä on metsä, jossa käyn ulkoiluttamassa Mamba-kissaani. Kontulan metroasemakin on lyhyen matkan päässä. 

Lisätietoa Aspan asunnoista

Seuraavan Suuntaaja-lehden teemana on Kuuluuko asiakkaan ääni?