Ei myytävänä! -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan käsiteltäväksi | Aspa
-A A +A

Ei myytävänä! -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan käsiteltäväksi

Ke, 28/02/2018 - 14:28
Vammaisjärjestöjen yhteinen Ei myytävänä! -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan puhemies Paula Risikolle keskiviikkona 7.3.2018 klo 9.00–9.30. Luovutuksen jälkeen järjestetään tiedotustilaisuus klo 9.30–10.30 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa. Tilaisuudessa tarjotaan aamukahvit. Tervetuloa!

Mistä aloitteessa on kyse? Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen tavoitteena on lopettaa vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttaminen. Aloitteen panivat vireille Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta (KVANK) kesäkuussa 2017. Kansalaisaloite vaatii julkisia hankintoja koskevaan lakiin tarkennusta: hankintalain mukaista kilpailutusta ei tule soveltaa koko elämän mittaisten asumista, henkilökohtaista apua ja puhevammaisten tulkkausta koskevien palveluiden hankintaan.

Ihmisoikeuksien puolesta. Palveluiden kilpailuttaminen rikkoo Suomen ratifioimaa YK:n yleissopimusta vammaisten ihmisten oikeuksista. Muutaman vuoden välein toistuvat kilpailutukset kaventavat vammaisten ihmisten itsemääräämisoikeutta ja heikentävät heidän elämänlaatuaan. Jatkuvat muutokset rapauttavat luottamuksen ja vuorovaikutuksen perusteita, ja luovat jatkuvaa epävarmuutta. Useimmiten kilpailutukset ratkaisee hinta; palvelujen laatu, inhimillisyys ja ihmisarvo ovat toissijaisia. YK:n vammaissopimuksen takaamiin ihmisoikeuksiin ja EU:n perusoikeuskirjan syrjintäkieltoon vedoten suomalaiset palveluiden käyttäjät ja heidän läheisensä ovat tehneet kilpailutuksista jo kaksi kirjelmää Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunnalle.

Taustalla kokonainen kansanliike. Kansalaisaloitteen takana on 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä, jotka ovat tehneet jo vuosia tiivistä vaikuttamistyötä hankintalain tarkennuksen puolesta. Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen nimienkeruukampanja kokosi kokonaisen kansanliikkeen. Vammaiset ihmiset ja heidän läheisensä rohkaistuivat kertomaan karuista kokemuksistaan julkisuudessa. Huoli ihmisoikeuksista sai liikkeelle myös muut kansalaiset. Kansalaisaloite saavutti eduskunnan käsittelyyn vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta neljässä kuukaudessa. Kaikkiaan se sai tuekseen 72 059 kannattajaa.


Haastateltavia. Omista ja läheisensä kokemuksista ovat lupautuneet kertomaan:

  • Hanni Hiltunen, Tampere, oman aikuisen kehitysvammaisen pojan asumispalveluiden kilpailutus.
  • Leena Jumisko, Oulu, oman aikuisen kehitysvammaisen pojan asumispalveluiden kilpailutus.
  • Auli Leiniö, Tampere, oman henkilökohtaisen avun kilpailutus, apu mahdollistaa palkkatyön.
  • Atte ja Oili Nurmi, Marttila, Aten tulkkauspalveluiden kilpailutus.

Haastattelupyynnöt ja ilmoittautumiset tiedotustilaisuuteen (5.3. mennessä): Elina Leinonen, viestintävastaava, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, Puh. 0400 808 204, elina.leinonen@kvps.fi

Lisätietoja: 

Markku Virkamäki, aloitteen vireillepanija, Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta
Puh. 0207 713 501, markku.virkamaki@kvps.fi

Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen sivusto: www.eimyytavana.fi
Kansalaisaloite: www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2538