Kehitysvammaisella nuorella on oikeus vaikuttaa asumiseensa | Aspa
-A A +A

Kehitysvammaisella nuorella on oikeus vaikuttaa asumiseensa

Pe, 25/08/2017 - 08:18
Suonenjokelaisille kehitysvammaisille etsitään uusia asumisen malleja. Nyt alkavassa projektissa kehitysvammaiset nuoret saavat oman äänensä kuuluviin.

− Monia kehitysvammaisia aikuistuvia tai jo aikuistuneita nuoria asuu vielä kotona omaistensa kanssa, kertovat Saara Huuskonen ja Tuula Pesonen Suonenjoen Kehitysvammaisten Tuki Ry:stä.

− Vanhemmilla on huoli, missä näiden nuorten oma koti tulevaisuudessa on, missä voi asua turvallisesti lähellä palveluja ja harrastusmahdollisuuksia. Projektin toivotaan tuovan mukanaan uusia, raikkaita asumisen toteuttamismalleja entisten vaihtoehtojen rinnalle, Huuskonen ja Pesonen lisäävät.

Aspa-säätiö on käynnistänyt Suonenjoella 16-30-vuotiaiden kehitysvammaisten nuorten asumiseen liittyvän Tarve-projektin. Sen tavoitteena on saada kehitysvammaiset asukkaat osallistumaan asumisen palvelujen kehittämiseen ja vaikuttamaan omaan asumiseensa.

Suonenjoen kaupungin kehitysvammapalvelut odottavat projektilta asiakkaiden omia ideoita ja toiveita asumisesta.

− On mukavaa saada asiakkaiden oma ääni kuuluviin, pohtivat kehitysvammapalveluiden esimies Katja Kivimäki sekä avohuollonohjaaja Mirjami Naumanen, kun he kuvailevat elokuun puolivälissä alkaneen Tarve-projektin merkitystä. 

− Järjestämme palvelunkäyttäjille, heidän omaisilleen ja työntekijöilleen sekä viranomaisille ja päättäjille työpajoja, jotta saamme kerättyä nuorten omia toiveita ja tarpeita asumispalveluistaan. Nuorten ajatuksista kootaan yhdessä ”hyvän asumisen aarrekartta”, kertoo projektivastaava Päivi Kokkoniemi.  

− Meille on tärkeää, että jokaisella, siis myös kehitysvammaisella ihmisellä, on mahdollisuus vaikuttaa itseä koskeviin päätöksiin. Yhdenvertaiset palvelut kuuluvat kaikille, Kokkoniemi muistuttaa.

Aspa-säätiö toteuttaa Tarve-projektin yhteistyössä palvelunkäyttäjien, omaisten sekä Suonenjoen kaupungin ja Kehitysvammaisten Tuki Ry:n kanssa. 

Lue lisää Tarve-projekteista