-A A +A

Laukaassa etsitään yksilöllisiä asumisratkaisuja

Ti, 10/04/2018 - 13:13
Laukaalaiset erityistä tukea tarvitsevat nuoret haluavat asua tulevaisuudessa mahdollisimman itsenäisesti ja mieluiten omassa asunnossa. Kysyttäessä nuorilta vanhempien tulevasta roolista elämässään on vastaus ollut selvä: ”Kylään saa tulla, mutta ei asumaan”. Suurin osa nuorista haluaa kuitenkin asua Laukaassa jatkossakin.

Laukaan kunnassa on kartoitettu kevään 2018 aikana yhteistyössä Aspa-säätiön kanssa erityistä tukea tarvitsevien ja kehitysvammaisten nuorten ja nuorten aikuisten tulevia asumisen tarpeita ja toiveita. Yhteistyökumppaneina projektissa on ollut lisäksi Laukaan kunnan vammaisneuvosto, Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tukipiiri sekä Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry sekä kokemusasiantuntija.

–Projekti on sujunut kunnan näkökulmasta mainiosti ja nyt projektin loppusuoralla uskalletaankin jo varmuudella todeta ainakin se, että selvitystyö on ollut tarpeellinen ja yhteiskehittäminen on koettu kaikkien osapuolten kannalta mielekkääksi tavaksi ideoida tulevaa, Laukaan kunnan vammaispalveluohjaaja Hanna Korpinen kertoo.

Asumisen palveluja tarvitsevat nuoret kuntalaiset, heidän läheisensä, työntekijät sekä viranomaiset ja päättäjät ovat kehittäneet asumisen palveluja toiminnallisissa työpajoissa. Kesäkuussa 2016 voimaan tullut YK:n vammaisten oikeuksia koskeva yleissopimus, lainsäädäntö ja asumisen laatusuositukset edellyttävät, että palvelujen käyttäjät voivat osallistua palvelujen suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Tarve-projektissa luodaan tähän käytäntöjä.

Projektin yhteiskehittäminen saa päätöksensä Laukaan Hyvinvointi- ja perhekeskuksessa pidettävässä avoimessa asumisillassa tiistaina 17.4.2018 klo 16.45-19.30. Asumisillassa esitellään projektin tuloksia sekä työstetään toimenpidesuosituksia ja -suunnitelmaa asumisen ja palvelujen kehittämiseksi.

Asumisiltaan ovat tervetulleita laukaalaiset erityistä tukea tarvitsevat nuoret ja heidän läheisensä, ammattilaiset, kuntapäättäjät, opiskelijat ja kaikki asumisen palvelujen kehittämisestä kiinnostuneet.

Projektin lopuksi yhteiskehittämisen pohjalta Laukaan kunnan käyttöön tehtiin sähköinen raportti, joka sisältää toimenpidesuunnitelman ja -suositukset. Lue raportti: "Kerro mahdollisimman monelle haaveistasi niin varmasti joku osaa auttaa!"

Lisätietoja

Siina Vättö, Aspa: siina.vatto@aspa.fi, p. 040 631 1128
Emilia Lampi-Mäkelä, Aspa: emilia.lampi-makela@aspa.fi, p. 040 668 6225
Anne Mari Koukka, Laukaan kunta, anne.koukka@laukaa.fi, p. 0400 249 885
Hanna Korpinen, Laukaan kunta, hanna.korpinen@laukaa.fi, p. 040 726 5660

Hae Tarve-projektia alueellesi