-A A +A

Oikeitatöitä.fi-sivusto sadan parhaan käytännön joukkoon

Ma, 22/02/2016 - 13:30
Aspa-säätiön Työ tie osallisuuteen -projekti (2012–2015) ja sen koostama www.oikeitatöitä.fi -sivusto on valittu maailman parhaiden, vammaisten ihmisten elämää helpottavien käytäntöjen joukkoon.

Zero Project -konferenssissa Itävallan Wienissä julkaistiin helmikuun puolivälissä 98 parasta käytäntöä, jotka oli valittu hakuprosessin kautta noin 350 hakijan joukosta. Tänä vuonna palkittiin erityisesti ICT-alan ja koulutuksen käytäntöjä. 

Konferenssi keräsi yli 500 osallistujaa, eurooppalaisten lisäksi USA:ta, Kanadaa, Australiaa, Fidzi-saaria sekä Tyynenmeren vammaisfoorumia myöten. Suomesta myös kiusaamista vastustava KiVa Koulu -hanke oli valittu mukaan käytäntöihin. Aspaa edustivat toimitusjohtaja Jyrki Pinomaa ja projektityöntekijä Paula Toukonen.

Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Työ – tie osallisuuteen -projekti esittäytyi työpajassa ja ICT-näyttelytiskillä. Esillä olivat työllistymistä tukevat kurssit ammatillisista oppilaitoksista valmistuville nuorille sekä www.oikeitatöitä.fi-sivusto, jonne on koottu laajasti sekä omaa että yhteistyökumppaneiden materiaalia työllistymisen tukemiseen. Vaikka materiaali on suomeksi, välittyi idea osallistujille englanninkielisen esityksen ja henkilökohtaisten keskustelujen avulla.

– On aina hienoa, että tehdylle työlle saadaan tunnustusta. Se vahvistaa käsitystä, että on tehty oikeita asioita. Suomessa kehittämistoiminta on korkealla tasolla ja Aspa edustaa hienosti suomalaisen kehittämistoiminnan laadukkuutta, Jyrki Pinomaa toteaa.

zero project conversation, kuvassa Paula Toukonen (ID 32224).jpg

Zero Project toi yhteen kansainvälisen osallistujajoukon, Paula Toukonen (oik.) keskustelemassa Jamaikan ja Georgian osallistujien kanssa.

Innostava käytäntö oli esimerkiksi Itävallassa toimivan Kurier-lehden ja Jugend am Werk GmbH:n yhteistyö. Ne ovat yhdessä kouluttaneet nuoria, joilla on oppimisvaikeuksia, osallistumaan lehdentekoon ja helppolukuisten artikkeleiden kirjoittamiseen. Saksan Düsseldorfissa toimiva PIKSL-ohjelma taas torjuu digisyrjäytymistä opettamalla kehitysvammaisia ihmisiä käyttämään tietokoneita ja kehittämään saavutettavaa viestintää, yhteistyössä yliopistojen ja tutkimuksen kanssa. Konferenssin isoja yhteisiä tavoitteita olivat integroiminen normaaliin kouluun ja yhteiskuntaan sekä kaikinpuolinen saavutettavuus.

Teksti ja kuvat: Paula Toukonen

The Zero Project -konferenssi 2016:

  • 35 täysistuntoa ja työpajaa sekä ICT-näyttely
  • paikalla yli 500 kehittäjää yli 70 maasta.
  • esitteli 98 innovatiivista politiikkaa ja käytäntöä koulutuksen ja ICT:n alueelta kaikkialta maailmasta
  • Järjestäjinä Essl Foundation, the World Future Council ja the European Foundation Centre
  • Wienissä 10.–12.2.2016 YK:n tiloissa

Lisätietoja: