Suuntaaja 3/2017: Osallistavalla suunnittelulla uudenlaisia asumisen ratkaisuja | Aspa
-A A +A

Suuntaaja 3/2017: Osallistavalla suunnittelulla uudenlaisia asumisen ratkaisuja

Ma, 04/12/2017 - 15:22
Aspassa ideoitiin ennakkoluulottomasti tulevaisuuden asumista yhdessä asiakkaiden, työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Uudenlainen urbaani asuminen on sopivasti yhteisöllistä ja yksilöllistä, hyödyntää virtuaalitodellisuutta ja tarjoaa mahdollisuuden oman osaamisen jakamiseen.

Miten haluaisit asua? Minkälaisessa talossa, minkälaisessa korttelissa viihtyisit? Mitä palveluita ja minkälaista toimintaa lähiympäristössä ja kodissasi kaipaat? Keiden kanssa haluaisit asua tai toimia yhdessä? Muun muassa näitä asioita kartoittettiin Aspa-säätiön yhdessä Tilassa Oy:n kanssa järjestämässä Kasvukausi® osallistavassa suunnittelussa. 

Osallistavan suunnittelun tavoitteena oli saattaa asumisessaan tukea tarvitsevat sekä asumispalvelutyöntekijät saman pöydän ääreen ideoimaan tulevaisuuden asumisratkaisuja yhteisissä työpajoissa. Ehdotuksia uusista asumisratkaisuista ja palveluinnovaatioista kerättiin myös asiakkaille sekä työntekijöille ja yhteistyökumppaneille suunnatuilla kyselyillä. 

Tavoitteena oli ennakkoluulottomasti luoda uudenlaisia kaikille soveltuvia, helposti hyödynnettäviä palveluja ja toimintatapoja.

Haasteena tällä hetkellä on, että kasvukeskuksissa asuntojen hinnat karkaavat korkeiksi, eikä pientuloisilla välttämättä ole varaa asua kaupungissa palveluiden lähellä ja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja, eri vaihtoehtoja mistä valita. Yksilöllisiä ja joustavia asumisratkaisuja tarvitaan myös heille, jotka tarvitsevat asumisessaan tukea.

Osallistavassa prosessissa ei ollut tarkoitus kehittää jo olemassa olevia vammaisille henkilöille suunnattuja asumispalveluja. Tavoitteena oli ennakkoluulottomasti luoda uudenlaisia kaikille soveltuvia, helposti hyödynnettäviä palveluja ja toimintatapoja.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Suuntaajasta

Suuntaaja 3/2017: Kuuluuko asiakkaan ääni?

Miten voimme luoda rakenteet, jotka mahdollistavat asiakkaiden mukanaolon vammaissosiaalityön kehittämisessä? Miten tulevat asukkaat otetaan mukaan asuntojen ja asuinalueiden suunnitteluun? Entä mitkä ovat ylipäätään yksilön toimintaedellytykset palvelujärjestelmässämme? 

Lue Suuntaaja