-A A +A

Vahvuutta hyvinvointikurssilta

Ke, 15/06/2016 - 10:59
Aspa-koti Pihlajan hyvinvointikurssilla tehtiin erilaisia liikeharjoituksia yksin ja yhdessä.
Kongi kumahtelee. Kaikki istuvat hiljaa ja keskittyvät hengittämään syvään sisään ja ulos. Aspa-koti Pihlajassa on käynnissä Naura, tanssi, hengitä -kurssin päätöskerta.

Naurujooga-opettaja Noora Västinen ja toimintaterapeutti Vea Vainio ovat vetäneet Pihlajan päivätoiminnan asiakkaille neljä tunnin mittaista sessiota. Tuttu ryhmä luottaa toisiinsa ja se näkyy uskalluksessa. Kaikki heittäytyvät annettuihin tehtäviin täysillä.

− Jos joku juttu ei tunnu omalta tai hyvältä, niin ei tarvitse tehdä, muistuttaa Västinen ja ryhtyy ohjaamaan kurssilaisia naurujoogan saloihin.

Henkinen hyvinvointi tärkeää

Lopuksi kokeiltiin jättiläis-saippuakuplien tekoa. Se vaati keskittymistä ja koordinaatiotaitoja.− Olen avoimempi ja vahvempi kuin koskaan ennen, en pelkää ketään, kertoo Tapio Kortelainen kaunopuheisesti kurssin päätteeksi.

Harjoituksista on saatu henkistä hyvinvointia ja apua arkeen. Joillekin osallistujista liikkuminen on hankalaa ja kurssilla he ovat oppineet monenlaisia harjoituksia, joita tehdään istuen. Aamun voi aloittaa esimerkiksi kasvojumpalla tai käsien voimistelulla ja hengitysharjoituksia tehden.

− Kun vain muistaisin, mitä on tehty, naurahtaa yksi kurssilaisista. Hauskaa on ollut, hän lisää.

− On ollut ilo seurata ryhmän heittäytymistä, kehuu päivätoiminnan ohjaaja Saara Nurmivaara. Harjoituksiin ei tarvita mitään erityistä, vain avoin mieli ja oma kroppa.

Taitoja löytyy, kun niitä etsitään

− Kaikilla on kokemusta nauramisesta, hengittämisestä ja liikkumisesta, miettivät vetäjät. − Kurssin voi toteuttaa missä vaan, eikä etukäteen tarvitse osata mitään. Tärkeintä on yhdessä oleminen. 

Itsekin pyörätuolia käyttävä Västinen haluaa kannustaa myös oman esimerkkinsä avulla. Monenlaisia asioita voi tehdä istuenkin.

– Tämä oli henkisesti voimaannuttava kokemus, kiteytti yksi osallistujista. Kun on erilaisia rajoitteita, henkinen puoli korostuu.

− Tällaisella kurssilla havahtuu siihen, että osaakin yllättävän paljon asioita, kun niitä vain kaivetaan esiin. Ja uskaltaa heittäytyä. Arjessa sellaiset asiat tuppaavat välillä unohtumaan, pohtivat kurssilaiset.

Aspa-koti Pihlaja Helsingin Pihlajanmäessä tarjoaa päivätoimintaa ihmisille, joilla on aivovamma tai muusta neurologisesta syystä johtuva samankaltainen oireisto ja ohjauksen tarve. Päivätoiminta on ryhmämuotoista toimintaa, jossa asiakkaat osallistuvat aktiivisesti toiminnan suunnitteluun. Tutustu Aspa-koti Pihlajan toimintaan

Naura, tanssi, hengitä -kurssi toteutettiin Suomen kulttuurirahaston tuella.