Vertaisarviointi tuo asukkaan äänen kuuluviin | Aspa
-A A +A

Vertaisarviointi tuo asukkaan äänen kuuluviin

Ke, 20/12/2017 - 10:49
Kahdeksassa Aspa-kodissa tehtiin Aspa-säätiön toteuttama vertaisarviointi vuoden 2017 aikana. Mukana oli niin tuetun asumisen kuin palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen yksikköjä. Aspa-kodeissa haastateltiin 71 asukasta.

− Vertaisarviointi on meille tärkeä asumispalvelujen laadun mittari, kertoo Aspa Palvelujen kehittämispäällikkö Sirpa Wallendahl. Tavoitteenamme on, että ensi vuoden lopussa vertaisarviointi on tehty jokaisessa Aspa-kodissa. Tänä vuonna arvioitiin 8 Aspa-kotia.
 
Positiivisina asioina tuli esiin mm. että Aspa-kotien asukkaat kokevat yleensä voivansa elää itsenäisesti omannäköistään elämää. Asukkaat ovat tyytyväisiä vuorovaikutukseen työntekijöiden kanssa ja saamaansa apuun, eikä ristiriitoja työntekijöiden ja asiakkaiden välillä juuri ilmennyt. Asuminen koettiin turvalliseksi.
 
Sen sijaan kehittämistä niin Aspan kuin muissakin asumisyksiköissä olisi siinä, että asukkaat tulisivat paremmin tietoisiksi palvelusuunnitelmistaan ja raha- sekä paperiasioistaan. Myös yksinäisyys tai sopivien harrastusten ja verkostojen puute nousivat haastatteluissa esiin, vaikka yhteistä toimintaa olisikin tarjolla.
 
Vertaisarviointia hyödyntävät myös monet muut palveluntuottajat. Vuodesta 2008 alkaen vertaisarvioinneissa on haastateltu yli tuhatta palvelunkäyttäjää ympäri Suomea. Vuonna 2017 vertaisarvioinnissa haastateltiin kaikkiaan 239 henkilöä 21 yksikössä. 

Tutustu vuoden 2016 tuloksista tehtyyn julkaisuun

Lue lisää vertaisarvioinneista