-A A +A

Vinkkejä etäarkeen kotona

Ma, 30/03/2020 - 13:06
Koronaepidemia huolestuttaa ja neljän seinän sisälle rajoittuva arki voi pitkästyttää ja ahdistaa. Haluamme jakaa vinkkejä siihen, miten jokainen voi pitää huolta omasta jaksamisestaan.
Kokosimme sinulle vinkkejä, millä pidät mielesi virkeämpänä, estät tylsistymistä ja pidät itsesi fyysisesti kunnossa. Päivitämme sivua jatkuvasti.
 
Jos sinulla on hyviä vinkkejä, joita haluat jakaa toisille, voit lähettää niitä sivun alareunasta löytyvällä verkkolomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen arjenkoodit@aspa.fi. Julkaisemme parhaat vinkit tällä sivulla ja sosiaalisen median kanavissamme.
 
Mielekäs-toimintamme siirtyi toistaiseksi verkkoon. Oletko jo liittynyt asumispalveluita käyttävien omaan Mielekäs Olkkari -kohtaamispaikkaan? Käy kertomassa virtuaalisessa olkkarissa mitä sinulle kuuluu ja keskustele sinua kiinnostavista aiheista. Jaamme sivuilla vapaa-ajanviettoon liittyviä ideoita ja toiveita ja saatamme yhteen samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä. Tervetuloa mukaan!
 

Mielenterveyttä ja rentoutumista

Liikuntaa

 • VoiTas -jumppavideon helppojen liikkeiden avulla pääset helposti voima- ja tasapainoharjoittelun alkuun vaikkapa itsenäisesti kotona. Kesto n. 22 min. 
   
 • Suomen Paralympialiiton kuminauhajumppia voi tehdä myös pyörätuolissa. Jos sinulla ei ole kotona kuminauhaa, voit hyödyntää sopivan joustavaa kangasta tai sukkahousuja.
   
 • Joogaa Ihan Kaikille Youtubessa sisältää monipuolisia maksuttomia joogavideoita.
 • Kaipaatko taukoa etätyöpäivään, vetreytystä koko keholle tai mielen rauhoittavaa joogasessiota? Urheiluhallien liikuntaohjaajat ovat koostaneet treeniohjeita, joiden opastuksella liikut niin sisällä kuin ulkona. Painojen virkaa toimittavat tarvittaessa vaikka kivet tai vedellä täytetyt pullot.  Jumppaohjeet löytyvät  Urheiluhallien YouTube-kanavalla.

 • Urheiluhallit on aloittanut myös live-ryhmäliikuntatunnit  Urheiluhallien Facebook-sivuilla. Tunnit ovat ilmaisia ja niitä ei nauhoiteta. Tarvitset vain internet-yhteyden, Facebook-tunnukset sekä tietenkin liikuntaan sopivat vaatteet, alustan ja juomapullon. Lisätietoa jumppien aikatauluista löydät Urheiluhallien verkkosivuilta.

 • Ikäinstituutti on tehnyt Youtubeen mm. Kunnon Eväät -soittolistan, josta löytyy sekä jumppavideoita että maisemamatkailua.

 • Vaikka nyt ei voida järjestää tapahtumia tai muuten kokoontua liikkumaan yhdessä, voimme silti liikkua turvallisesti eri tavoin kotioloissa ja luonnossa. Mahdollisuuksia on paljon! Unelmien liikuntapäivä -sivulle on koottu eri toimijoiden jakamia liikuntavinkkejä ja treenialustoja. 

Kulttuuria, elokuvia ja kirjallisuutta

 • Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö Stage24:llä voit katsoa ja kuunnella mm. esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja. 
   
 • Eri kunnilla on myös omia sivuja, joille he ovat koonneet erilaisia vinkkejä. Osa vinkeistä toimii vain kyseisessä kunnassa, mutta osaa voi hyödyntää missä vain. Tässä esimerkkinä Järvenpään vinkkisivusto Kulttuuria etänä ja virtuaalisesti
   
 • Tutustu museoihin virtuaalisesti Arts & Cultur -sivustolla
   
 • Kirjastojen verkkopalveluista voi lainata elokuvia kirjastokortilla. Osa kirjastoista kuuluu Kirjastokino-palveluun ja osa Viddla-palveluun tai molempiin. Palveluissa on mukana kymmeniä kirjastoja ympäri Suomea ja katsottavissa yli 500 elokuvaa. Pääkaupunkiseudun kirjastot eivät kuulu kumpaankaan palveluun.
   
 • Useimmilla kirjastoilla on tarjolla e-kirjoja ja äänikirjoja, joita voit lainata omalla kirjastokortillasi. Katso tarkemmat tiedot oman kirjastosi verkkosivuilta. 
   
 • Teatteririesityksiä ja tallenteita on katsottavissa ilmaiseksi TINFO:n Teatteri kotisohvalle -sivulta

Askartelua, käsitöitä ja pelejä

 • Askartele hieno koristeketju. Tarvitset siihen värikästä paperia (tai mainoksia, sakset ja liimaa). Katso ohjeet koristeketjun askarteluun videolta
 • Lähde Turvat-pelin matkassa tupareihin ja festareille. Samalla voit animaatiopelin avulla kerrata esimerkiksi  turvallista laskujen  maksamista, virustorjuntaa tai palohälyttimen patterien vaihtoa. Avaa Turvat - peli turvallisuudesta ja ystävyydestä

 • Papunetin pelisivuilta löytyy palapelejä, piirustusohjelmia ja monia eri pelejä. 

 • Novita Neulekoulussa opetetaan vaihe vaiheelta, kuinka neulotaan villasukka. Katso video Opi neulomaan villasukka

 • Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona, vapaa-ajalla tai osana opetusta. Sivuille on valittu taidetekemistä ja elämyksiä monipuolisesti.

Kirjoita oma vinkkisi siitä, miten saat ajan kulumaan kotona. Julkaisemme parhaimmat vinkit verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa.