-A A +A

Mukautuvat asumisratkaisut

Mukautuvat asumisratkaisut

Rakennutamme vuokra-asuntoja ihmisille, jotka tarvitsevat toisen ihmisen apua vuorokauden eri aikoina, ja joiden tarpeita vastaavia asuntoja ei muuten ole saatavilla.

Asunnot ovat yleisesteettömiä ja ne rakennetaan Aspan kahden oven mallilla. Aspassa oikeaan kotiin kuuluu aina oma keittiö ja wc.


Kahden oven malli - turvallisuus ja asumisen yksityisyys

Itsenäistä elämää palvelee parhaiten asunto, jossa on kaksi ovea.  Kahden oven asunnossa on ulko-ovi, josta asukas ja hänen vieraansa voivat kulkea rauhassa tapaamatta muita asukkaita tai henkilökuntaa. Näin turvataan asukkaalle oikeus yksityisyyteen. Toinen ovista johtaa yhteistiloihin, joissa henkilökunta ja tukipalvelut ovat saatavissa tarpeen mukaan. Kaikki Aspan rakennuttamat asunnot toteutetaan kahden oven mallilla. 

Myös ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä asukkaalla tulee olla mahdollisuus valita, milloin osallistuu sosiaaliseen kanssakäymiseen ja milloin haluaa omaa rauhaa.


Esteettömyys helpottaa asumista

Aspa rakennuttaa yleisesteettömiä asuntoja ottaen huomioon eri käyttäjäryhmien tarpeet. Rakennuttamisen lähtökohtina ovat tulevien asukkaiden asunnon ja tuen tarpeet sekä yleisesteettömyys. Yleisesteettömyys tarkoittaa sitä, että suunnittelun ja rakentamisen tavoitteena on toteuttaa tavanomaisilla materiaaleilla, varusteilla ja kalusteilla mahdollisimman hyvä toimimis-, liikkumis-, näkemis-, hahmottamis-, ymmärtämis- ja puheympäristö kaikissa asunnoissa ja niihin liittyvissä palvelutiloissa. 

Esteetön asunto sopii liikuntavammaisille tai toimintarajoitteisille ihmisille. Esteettömyys voi tarkoittaa sitä, että asunnossa ei esimerkiksi ole kynnyksiä, valoja voi ohjata kaukosäätimellä, keittiön kaapeissa on ulosvedettäviä laatikostoja ja vaatekaapeissa on liukuovet.

Asukas voi myös teettää tai tehdä asuntoonsa henkilökohtaisia muutoksia (asunnonmuutostyöt) asunnon omistajan luvalla.

Aspa rakennuttaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tuella, joten asuntojen vuokratason tulee olla kohtuullinen ja kaikilla samassa asuntoryhmässä asuvilla asukkailla on sama neliövuokra.