-A A +A

Asukkaan oikeuksien opas

Asukkaan oikeuksien opas

Tämä opas on sinua varten, asumispalveluiden käyttäjä.

Oppaan sisältö pohjautuu YK:n yleissopimukseen vammaisten ihmisten oikeuksista, Aspan toteuttamissa vertaisarvioinneissa esiin nousseisiin ongelmiin ja Aspan henkilökeskeiseen toimintatapaan.

Opas on tehty yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden ja Aspan ammattilaisten kanssa. Toivomme, että opas motivoi sinua edistämään asumiseen liittyvien oikeuksiesi toteutumista. Muutos alkaa sinusta!

Tunne oikeutesi. Edistä niiden toteutumista.

Sinulla on oikeus päättää itseäsi ja omaa elämääsi koskevista suurista sekä pienistä asioista. Saatko tehdä arjestasi sellaista, kuin haluat?
Sinulla on oikeus yksityisyyteen, omaan tilaan ja kotirauhaan.
Sinulla on oikeus tuntea olosi turvalliseksi asunnossasi ja asuinympäristössäsi.
Sinulla on oikeus saada tukea ja apua kodissasi ja kotisi ulkopuolella.
Sinulla on oikeus tavata muita ihmisiä, ystäviäsi ja sukulaisiasi silloin, kun haluat ja kutsua vieraita kotiisi. Sinun tulee saada itse päättää, miten vapaa-aikaasi vietät.
Sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja kohdatuksi aikuisena ihmisenä yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Esteet, jotka vaikuttavat mahdollisuuksiisi toimia yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä, tulee poistaa. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat välttämättömiä ehtoja ihmisten yhdenvertaisuudelle.
Tällä testillä mitataan sinun omaa kokemustasi oikeuksiesi toteutumisesta. Vastaa seuraaviin väittämiin ”pitää paikkaansa” tai ”ei pidä paikkaansa” sen mukaan, miten ne toteutuvat omassa elämässäsi.
Piirretty ihmishahmo puhuu megaphoniin.
Asukas, jotta saat äänesi kuuluviin, muista nämä kaksitoista asiaa!
Kaipaatko tietoa asumisen laatusuosituksista tai vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista? Kiinnostaako ajantasainen lainsäädäntö? Haluatko tietää, kuinka kotiäänestys toimii?
Asukkaan oikeuksien opas on tehty yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden ja Aspan asiantuntijoiden kanssa.