-A A +A

Laatua asumiseen

Laatua asumiseen

Aspa toimii sen vuoksi, että jokaisella on mahdollisuus asua oikeassa kodissa mahdollisimman itsenäisesti.

Oikeassa kodissa on vähintään yksi huone, oma keittiö ja wc. Oikean kodin oven saa avata ja sulkea silloin, kun itse haluaa. Jos asumiseen ja arkeen tarvitaan tukea, sitä pitää olla saatavilla asukkaan tarpeiden mukaan.

Tarjoamme asukkaan tarpeisiin sopivia asuntoja ja asumispalveluja sekä kehitämme välineitä asumisen laadun arviointiin ja parantamiseen. Noudatamme YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista (pdf).

Asumisen laatusuositukset

 Aspa on ollut mukana kehittämässä laatusuosituksia mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluille sekä kehitysvammaisten asumiselle. Olemme omassa toiminnassamme sitoutuneet näihin suosituksiin.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien laatusuosituksen sekä oheiset recovery-palvelulupaukset on kehittänyt vuosina 2012-2018 toiminut Mielenterveys- ja päihdetyön yhteistyöverkosto (MPNet). Verkoston tavoitteena oli parantaa mielenterveys- ja päihdeongelmia kohdanneiden ihmisten elinoloja, työllisyyttä sekä asumista ja siihen liittyviä palveluita yhteistyön ja vaikuttamisen keinoin.

Asuntojen rakennuttamisessa Aspaa ohjaavat ARAn laatusuositukset.

Recovery-palvelulupaukset

  • Toivo: Sinun unelmistasi ja toiveistasi tulee yhteisiä tavoitteitamme ja työskentelemme yhdessä niiden toteuttamiseksi. Kannustamme sinua löytämään ja toteuttamaan niitä sekä kokeilemaan uusia asioita elämässäsi.
  • Toimijuus: Sinun näkemyksesi ja kokemuksesi on yhteistyömme lähtökohtana. Kuulemme sinua ja olemme kiinnostuneita sinun tarinastasi sellaisena kuin haluat sen kertoa.
  • Kohtaaminen: Sinä olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet. Puhumme sinun kanssasi/sinulle, emme sinusta. Tuemme sinua löytämään merkityksellisiä rooleja ja toimintamahdollisuuksia lähiyhteisöissä ja yhteiskunnassa kansalaisena. Saat vertaistukea ja voit toimia vertaistukena halutessasi.
  • Osallisuus: Sinä päätät. Etsimme yhdessä tietoa, pohdimme kanssasi päätösten seurauksia, ja autamme sinua vaihtoehtojen löytämisessä.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisen laatusuositukset (MPNet) (pdf)