-A A +A

Mielettömässä yössä mieletöntä meininkiä!

Mielettömässä yössä mieletöntä meininkiä!

Mieletön yö -tapahtuman suunnittelu yhdessä Iisalmen toimijoiden ja nuorten aikuisten kanssa tuotti huikean tapahtuman, joka ylitti kaikki odotukset!

Vuoden 2018 syksyllä Iisalmessa toteutettu Mieletön yö -tapahtuma suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä nuorten aikuisten ja alueen toimijoiden kanssa. Tapahtuman suunnittelu aloitettiin urakalla toukokuussa 2018 ja suunnittelutapaamisia oli neljä. Kaiken kaikkiaan tapaamisiin osallistui projektitiimin lisäksi kymmenen nuorta ja neljä toimijaa. Neljä suunnitteluun aktiivisesti osallistunutta nuorta osallistui myös tapahtuman järjestelyihin ja toteutukseen. Tapahtuma haluttiin suunnitella ja järjestää yhdessä nuorten kanssa, koska suurin osa nuorille järjestetyistä tapahtumista järjestetään ilman, että nuoret itse ovat suunnittelemassa itse tapahtumaa ja näin ollen siitä ei välttämättä muodostu nuorten näköistä tilaisuutta. Nuorten mukaan ottaminen jo alkusuunnitteluihin takasi sen, että tapahtumasta tuli juuri heidän näköisensä Mieletön yö!

Suunnittelutapaamiset täyttyivät innostuksesta, naurusta ja monipuolisista ideoinneista. Tapahtumaan valikoitui sisällöksi kokemuspuheenvuoroja, toiminnallisia pisteitä, livemusiikkia, rentoa yhdessäoloa ja hengailua. Nuoret toivoivat tapahtumaan rentoa meininkiä rantabaarin tunnelmissa sekä sipsi- ja karkkibuffetin. Lisäksi toiveena oli, että kaikille 18–35-vuotiaille nuorille aikuisille suunnattu tapahtuma on päihteetön ja kestäisi puolille öin saakka. Tapahtumapaikaksi valikoitui Omat avaimet -projektin toimitilat Iisalmen keskustasta.

Koskettavia kokemuksia

Tapahtuman starttasi hankkeen taustaorganisaatioiden toimitusjohtajat Tuomas Koskela ja Olavi Sydänmaanlakka. Musiikkia useaan otteeseen tarjoili osallistujille projektin kokemusasiantuntija Matias Kangas.

Ensimmäiseen kokemuspuheenvuoroon keskustelijoiksi pyydettiin Error-Mielenhäiriöitä kirjassakin omaa tarinaansa kertoneet Riikka Nieminen ja Kristoffer Ignatius. Riikka ja Kristoffer puhuivat koulukiusaamisesta sen eri näkökulmista (kiusaaja-kiusattu) ja yleisö pääsi myös osallistumaan keskusteluun. Puheenvuoron aikana toimistomme suuri lattiatila täyttyi lattiatyynyillä istuvista kuulijoista. Riikka ja Kristoffer olivat nuorten tavattavissa koko illan ja heidän kanssaan pystyi vaihtamaan kokemuksia.

Itsensä hyväksymisestä osallistujille puhui projektin kokemusasiantuntija Titta Mykkänen. Titan puhe ”Kymmenen vinkkiä itsensä hyväksymiseen” herkisti useat.

Kuuntele Titan puhe ja vinkit videolta 

Illan aikana oli myös open stage, jossa sai kertoa esimerkiksi oman tarinansa.

Yhteistä taidetta ja toimintaa

Lisäksi tapahtumassa oli säbäily-piste, maskeerauspiste, valokuvauspiste, voimamagneetti-piste, kampaamopiste, taidepiste sekä positiivisuuden puu ja negatiivisuuden purnukka-piste. Säbäilypiste ja taidepiste olivat ulkona. Kokemusasiantuntijamme Miika Kortelaisen luotsaama säbä-piste jouduttiin syksyisen kaatosateen ja pimeyden vuoksi perumaan, sillä ulkona ei erottanut palloa maasta tai maalia laukauspisteeltä. Taidepisteellä valaistun katoksen alla taiteiltiin kaksi maalausta ”Valo” ja ”Pimeys”. Maalauksista tuli uskomattoman hienoja ja puhuttelevia ja ne ovat nyt saaneet paraatipaikat toimistomme seinältä.

Loput pisteet löytyivät sisätiloista. Valokuvauspisteellä sai ottaa valokuvia polaroid-kameroilla erilaisten rekvisiittojen kanssa, kampaamopisteessä kaksi parturi-kampaajaopiskelijaa Tiia ja Roosa tekivät halukkaille näyttäviä pikakampauksia. Maskeerauspisteellä puolestaan kokemusasiantuntijamme Jenni Savolainen loihti osallistujien kasvoille upeita kasvomaalauksia. Musapisteellä luotiin biisi ”Mieletön yö” Matiaksen johdolla, ja Matias myös esitti biisin illan lähestyessä loppuaan.

Katso ja kuuntele Mieletön yö -biisin ensiesitys

Magneettipisteellä sai tehdä itselleen voimamagneetin ja positiivisuuden puuhun pystyi kirjoittamaan positiivisia asioita omasta elämästä. Negatiivisuuden purnukkaan puolestaan kirjoitettiin lapuille ne asiat, joista haluaisi päästä eroon: negatiivinen tunne tai ajatus tms., ja kyseiset paperille kirjoitetut tuntemukset poltettiinkin illan päätteeksi ulkona hornankattilassa!

Tapahtumassa pystyi tutustumaan myös nuorten aikuisten tekemiin ikkunatarinoihin, joissa he kertovat joko oman tarinansa tai ovat toteuttaneet itseään muuten taiteen muodoin.

Mieletön yö oli menestys

Mieletön yö sai kaiken kaikkiaan 18 iisalmelaista yritystä tai järjestöä sponsoroimaan tapahtumaa. Sponsorit lahjoittivat tapahtumaan arvontapalkintoja, etukuponkeja, tarjottavia jne. Arvontapalkinnot olivatkin aivan huippuja: erilaisia lahjakortteja, lippuja lätkäpeliin, kirjoja, sählymailoja ja palloja, sisustustuotteita, kosmetiikkatuotteita jne.

Tavoittelimme tapahtumaani noin 50 osallistujaa. Osallistuja illan aikana tapahtumassa oli yli 65. Tapahtuma oli menestys niin sisällöltään kuin osallistujamäärältäänkin!

Haluankin kiittää tapahtuman suunnitteluun, tapahtumapaikan järjestelyyn ja erityisesti toteutukseen osallistuneita nuoria: Jenni, Matias, Miika ja Titta! Kiitos kuuluu myös tapahtumaan osallistuneille, sponsoreille, yhteistyötahoille ja -kumppaneille, Olaville, Tuomakselle, Riikalle ja Kristoferille sekä iki-ihanalle projektitiimilleni (erityisesti tapahtumavastaava Johannalle)! Me teimme yhdessä Mielettömän yön!

Teksti: Anne Kukkonen, projektipäällikkö, Omat avaimet -hanke

Kuvat: Johanna Korkalainen (tapahtuman vapaaehtoinen valokuvaaja)

 

Mieletön yö nuorten silmin

Oli mukavaa päästä suunnittelemaan tapahtumaa nuorille aikuisille. Pääsimme porukalla suunnittelemaan nuorten näköisen tapahtuman. Tapahtuman suunnittelussa otettiin huomioon nuorten eri vahvuudet ja taidot. Vastuuta jokainen sai ottaa sen verran kuin halusi ja jaksoi. 

Suunnitteluporukka oli todella hyvä ja toimiva, yhteishenki oli loistava suunnittelukertojen aikana. Jokainen sai tulla paikalle omana itsenään ja nuoria ja heidän toiveitaan todella kuunneltiin. Ideointi oli luontevaa ja helppoa kahvikupin äärellä. Rento ilmapiiri suunnittelutapaamisissa auttoi ideoita lentämään.

Ennen tapahtumaa omat vastuualueet jännittivät, mutta kuitenkin iltaa odotti innolla. Jännitys hälveni kun tiesi, että voi turvautua tarvittaessa muihin projektin työntekijöihin. Auttoi myös, kun luotti vaan itseensä ja omiin taitoihinsa. Tietysti jännitys helpotti, kun pääsi pitämään puhetta ja maskeeraamaan, sekä se että siitä pystyi sanomaan ääneen.

– Maskeerauspisteellä oli koko illan ajan kävijöitä, ja pääsin toteuttamaan itseäni ja tuomaan omia vahvuuksiani esille, kertoo Jenni. – Maskeerasin suosittuja mandala-tyyppisiä maalauksia sekä kukkakuvioita. Maalattuja kasvoja tuli lähemmäs kolmekymmentä.  Saamani palaute oli positiivista. Oli hauska nähdä iloisia kasvoja, joita koristivat erilaiset kasvomaalaukset.

– Puheenpito oli jännittävää, mutta palkitsevaa, miettii Titta. – Puhuin itseni hyväksymisestä, joka on itselleni hyvin tärkeä ja henkilökohtainen aihe. Se sopi myös hyvin Riikan ja Kristofferin puheeseen (kiusaaminen). Itsensä ja jännityksen voittaminen toi hyvän olon. Puheesta sain todella hyvää palautetta ja jälkeenpäin se poiki myös uusia mahdollisuuksia vaikuttaa ja esiintyä.

Tunnelma tapahtumassa oli rento ja jokainen oli tervetullut ja sai olla juuri sellainen kuin on. Olemme kuulleet ja me olemme samaa mieltä, että tällaisia tapahtumia tarvitaan enemmän. Toivottavasti vielä tulevaisuudessa pääsemme muiden nuorten kanssa mukaan samanlaisen tapahtuman suunnitteluun.

Toivoisimme, että samankaltaisia tapahtumia järjestettäisiin tulevaisuudessakin, että nuoret otettaisiin mukaan tapahtumien suunnitteluun, jotta he saisivat äänensä kuuluville.

Jenni Savolainen ja Titta Mykkänen

Lue lisää Omat avaimet -projektista