-A A +A

Asumisen aikana

Asumisen aikana

Näistä asioista sinun pitää huolehtia, kun asut vuokralla Aspan vuokra-asunnossa.

Yhteystietosi

Huolehdithan, että meillä on sinulle voimassa olevat yhteystiedot. Päivitä tarvittaessa yhteystietosi Päivitä yhteystietosi -verkkolomakkeella.

Vuokranmaksu

Maksa vuokrasi ajallaan. Voit tehdä vuokranmaksusta suoramaksusopimuksen omassa pankissasi. Jos vuokranmaksusi viivästyy tai sinulla on muita vuokran maksuun liittyviä ongelmia, ole välittömästi yhteydessä talousneuvoja Teija Hietikkoon, p. 040 610 5388 tai asumisneuvoja Eeva Ihalaiseen, p. 040 610 4866. Älä anna tilanteen kehittyä liian pitkälle, ratkaisuja on paljon ja yhdessä saamme asiat järjestymään!

Järjestyssäännöt

Noudata taloyhtiön järjestyssääntöjä. Muista, että vuokralainen vastaa myös vieraidensa aiheuttamista häiriöistä. Järjestyssäännöt löydät taloyhtiön ilmoitustaululta.

Ilmoita vioista ja vaurioista

Asunnon ja asuinrakennuksen kunnossapidosta huolehtivat asunnon omistaja ja taloyhtiö. Asunnon vioista ja vaurioista pitää aina ilmoittaa jommallekummalle taholle. Tee vikailmoitus.

Pääsääntönä voidaan pitää, että asunnossa ilmenevistä vioista ja vaurioista ilmoitetaan Aspan isännöitsijälle. Tällaisia voivat olla esimerkiksi viat jääkaapissa, sähköhellassa ja kiinteissä kalusteissa, kuten kaapeissa ja komeroissa. Myös korjaustarpeet lattiassa, seinissä tai asunnon sisäovissa ilmoitetaan aina Aspaan.

Taloyhtiön isännöitsijälle puolestaan ilmoitetaan asunnon rakenteissa ja eristeissä, asunnon ulko- ja parvekkeenovissa, ikkunoissa ja esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi-, viemäri- ja tietoliikennejärjestelmissä ilmenevät viat ja vauriot. Kiireellisissä tapauksissa, kuten vesivahingoissa, soita heti huoltoyhtiön päivystyspuhelimeen. Yhteystiedot löydät yleensä taloyhtiön ilmoitustaululta esimerkiksi rappukäytävästä.

Vuokrasopimuksen purku laiminlyöntitilanteissa

Vakavissa laiminlyöntitilanteissa vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus ilman irtisanomisaikaa. Näitä ovat: vuokranmaksun laiminlyönti, vuokraoikeuden siirto tai huoneiston luovutus vastoin määräyksiä, huoneiston käyttäminen muuhun tarkoitukseen kuin vuokrasopimus edellyttää, häiritsevä elämä tai huoneiston hoitovelvollisuuksien laiminlyönti.

Siisteys

Pidä huoneisto ja yhteiset tilat siistinä. Mikäli olet laiminlyönyt puhtaanapidon, vuokranantajalla on oikeus tehdä asunnon siivous sinun laskuusi.Vuokranantajalla on oikeus tehdä asunnossasi kuntotarkastus vuosittain.

Ilmanvaihto

Huolehdi tuuletuksesta. Asuntoa ei saa tuulettaa käytävään. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja liesituulettimen suodatin vuosittain, tarvittaessa useammin. Pyydä tarvitessasi työntekijältä tai tukihenkilöltäsi apua.

Liesi

Pidä liesi siistinä, ettei siihen pinty likaa ja rasvaa. Paloturvallisuuden vuoksi pidä lieden päällys ja ympäristö vapaana tavaroista.

Jääkaappi

Puhdista jääkaappi ja imuroi jääkaapin tausta säännöllisesti.

Pakastin

Sulata ja puhdista pakastin säännöllisesti.

Lattiakaivot

Puhdista lattiakaivot kerran kuukaudessa.

Roskat ja jätteet

Sinun tulee lajitella roskat ja viedä ne jäteastioihin. Älä kaada WC:hen ja lavuaariin sellaisia jätteitä, jotka aiheuttavat niiden tukkeutumisen. Toimita lajitteluun kuulumattomat jätteet itse jäteasemalle. Huolehdi jätteiden lajittelusta taloyhtiön ohjeiden mukaan.

Pyykin- ja astianpesukone

Pyykinpesukone ja asianpesukone eivät ole Aspa-säätiön asunnoissa vakiovarusteita. Mikäli asunnossasi on pesukone, sen ylläpito on Sinun vastuullasi. Muista sulkea hana käytön jälkeen.

Lamput ja sulakkeet

Lamppujen ja sulakkeiden hankinta ja vaihto kuuluvat Sinulle. Pyydä tarvitessasi apua työntekijältä tai tukihenkilöltäsi.

Pihatyöt

Jos asut rivitaloasunnossa, oman piha-alueen hoito kuuluu Sinulle.

Asunnon vauriot

Sinä vastaat muista kuin normaalista kulumisesta aiheutuneista vaurioista. Olet vastuussa myös vieraidesi aiheuttamista vahingoista.

Vesivuodot ja vahingot

Ilmoita kiireellistä korjausta vaativista vahingoista ja rikkoutumisista välittömästi kiinteistöhuoltoon. Näitä ovat mm vesivuodot, patterien vuodot, viemäreiden tukkeumat.

Vuotava hana tai vessanpönttö

Vuotava vessanpönttö saattaa moninkertaistaa koko talon vedenkulutuksen. Ilmoita vuotavista hanoista tai vessanpöntöistä välittömästi kiinteistöhuoltoon.

Palovaroitin

Pelastuslaki edellyttää, että kaikissa asunnoissa on oltava palovaroitin. Lain mukaan palovaroittimen hankinta ja sen kunnossapito kuuluvat Sinulle. Varoittimen pariston vaihtaminen ja toimintakunnon testaaminen kuuluvat Sinulle, mikäli palovaroitintasi ei ole liitetty kiinteästi asiakaskutsujärjestelmään. Varmista varoittimen toiminta kerran kuukaudessa testinapilla. Varoitin ilmaisee pariston loppumisen varoitusäänellä. Vaihda uusi paristo heti varoitusäänen kuultuasi. Palovaroitin on halpa henkivakuutus.

Tupakointi

Tupakointi Aspa-säätiön vuokraamassa huoneistossa on kielletty. Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kaikissa talon yhteisissä tiloissa, kuten rappukäytävissä ja hississä. Huomioi, että kaikki tupakoinnin aiheuttamat kunnostuskulut kuuluvat asukkaan korvattaviksi. Joissakin taloyhtiöissä parveketupakointi on kielletty kokonaan. Tiedon löydät taloyhtiön järjestyssäännöistä.

Ilkivalta

Ilmoita aina ilkivallasta joko työntekijöille tai suoraan poliisille.

Lemmikit

Aspan asunnoissa saa pitää lemmikkejä. Ulkoalueilla koirat ja kissat on pidettävä lain mukaan kytkettyinä. Sinulla on vastuu lemmikkisi käyttäytymisestä ja sen pito ei saa tuottaa häiriötä talon muille asukkaille.

Pesukoneliitännät

Pesukoneiden kytkennästä vastaa asukas, joten työ on teetettävä ammattilaisella. Vakuutus ei korvaa virheellisestä asennuksesta johtuvia vesivahinkoja.

Sähkötyöt

Sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset ovat ammattilaisten töitä. Asukas ei saa tehdä huoneistossa omia sähköasennuksia.