-A A +A

Vuokrasuhteen alkaessa

Vuokrasuhteen alkaessa

Kun olet muuttamassa Aspan omistamaan asuntoon, muistathan huolehtia alla olevista asioista.

Asunnon hakeminen

Vuokraamme asuntoja mielenterveyden ongelmia kohdanneille henkilöille sekä eri tavoin vammaisille ihmisille, jotka tarvitsevat tukea itsenäisessä asumisessa. Hae Aspan asuntoa

Vuokrasopimus

Ennen vuokrasopimuksen tekemistä ilmoita asuntosihteerille tietosi vuokrasopimustietojen ilmoituslomakkeella. Tarkistamme luottotietosi ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Jos sinulla on häiriömerkintä, teemme aluksi määräaikaisen vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksella sitoudut huolehtimaan asuntosi kunnosta ja muista vuokralaisen velvoitteista, kuten vuokran maksamisesta.

Sopimusvakuus

Aspassa peritään sopimusvakuus, joka on yhden kuukauden vuokran suuruinen. Sopimusvakuus on maksettava ennen avainten luovutusta. Sopimusvakuus voi olla joku seuraavista:

  • KELAn myöntämä kirjallinen sopimusvakuus
  • kuukauden vuokraa vastaava summa rahaa tallennettuna tilille, joka pantataan vuokravakuudeksi. Tätä tarkoitusta varten kannattaa avata oma tili. Panttaamisesta tehdään kirjallinen ilmoitus pankin laatimalla lomakkeella.
  • Aspan tilille maksettu yhden kuukauden vuokraa vastaava summa

Sopimusvakuudesta ei makseta korkoa ja se palautetaan noin kolmen viikon kuluessa vuokrasuhteen päättymisestä edellyttäen, että kaikki maksuvelvoitteesi on hoidettu, kaikki asunnon avaimet on palautettu ja muuttosiivous on tehty asianmukaisesti. Asunnon tulee olla siinä kunnossa kuin vuokrattaessa, normaalia kulumista lukuun ottamatta.

Kuntotarkastus muuttohetkellä

Tarkasta asunto tukihenkilösi tai läheisesi kanssa ennen muuttoa. Mikäli huomaat asunnossasi virheitä tai puutteita, kirjaa ne ylös Asunnon muuttotarkastusilmoitukseen kahden viikon kuluessa. 

Avaimet

Voit noutaa asuntosi avaimet sinulle ilmoitetusta lukkoliikkeestä. Tarvitset mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja allekirjoitetun vuokrasopimuksen.

Säilytä avaimia huolellisesti. Jos avaimesi katoavat, ilmoita siitä välittömästi Aspan asuntosihteerille. Laskutamme sinulta kadonneiden avaimien uudelleen sarjoituksen. 

Sähkösopimus, postin muuttoilmoitus ja ilmoitus huoltoyhtiöön

Tee asuntoosi sähkösopimus muuttopäivästä lukien. Muista ottaa myös kotivakuutus.

Muuttoilmoitus pitää tehdä postille ja/tai maistraatille viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä.

Sinun pitää ilmoittaa tietosi myös huoltoon esimerkiksi Asukkaan tietojen ilmoitus huoltoyhtiölle -lomakkeella. Esimerkiksi avaimen hukkuessa huoltoyhtiö ei voi avata sinulle ovea, ellei sinua ole merkitty asukkaaksi. Ajantasaiset asukastiedot ovat tärkeitä myös hätätilanteissa. Huollon yhteystiedot löytyvät asuintalosi ilmoitustaululta.

Tärkeiden yhteystietojen ilmoittaminen Aspalle

Jotta saat mahdollisissa ongelmatilanteissa tarvitsemasi tuen ja avun, tarvitsemme sinulta tiettyjä tärkeitä yhteystietoja. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi taloyhtiössä tehtävät remontit kuten putki- ja hissiremontti tai vuokravelkatilanteet. Yhteydenotot koskevat vain asunnon vuokraamista tai tilanteita, joilla edistetään onnistunutta asumista ja vähennetään mahdollisia asumisen ongelmia.

Joskus saattaa olla tilanteita, kun esimerkiksi sosiaalityöntekijää tai asumispalvelun tarjoajaa tarvitaan vuokravelkojen tai asumisen häiriöiden selvittelyssä. Parhaimmassa tapauksessa näin vältytään vuokrasuhteen purkamiselta.

Täytä Suostumus henkilötietojen luovuttamiseen ja hankkimiseen -lomake