-A A +A

Vuokrasuhteen alkaessa

Vuokrasuhteen alkaessa

Kun olet muuttamassa Aspan omistamaan asuntoon, muistathan huolehtia alla olevista asioista.

Vuokrasopimus

Ennen vuokrasopimuksen tekemistä ilmoita asuntosihteerille henkilötietosi vuokrasopimustietojen ilmoituslomakkeella. Tarkistamme luottotietosi ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Jos sinulla on häiriömerkintä, teemme aluksi määräaikaisen vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksella sitoudut huolehtimaan asuntosi kunnosta ja muista vuokralaisen velvoitteista, kuten vuokran maksamisesta.

Sopimusvakuus

Aspassa peritään sopimusvakuus, joka on yhden kuukauden vuokran suuruinen. Sopimusvakuus on maksettava ennen avainten luovutusta. Sopimusvakuus voi olla joku seuraavista:

  • kunnan sosiaalitoimen myöntämä kirjallinen takuuvuokraustodistus
  • kuukauden vuokraa vastaava summa rahaa tallennettuna tilille, joka pantataan vuokravakuudeksi. Tätä tarkoitusta varten kannattaa avata oma tili. Panttaamisesta tehdään kirjallinen ilmoitus pankin laatimalla lomakkeella.
  • Aspan tilille maksettu yhden kuukauden vuokraa vastaava summa

Kuntotarkastus muuttohetkellä

Mikäli huomaat asunnossasi virheitä tai puutteita, kirjaa ne ylös Asunnon muuttotarkastus -lomakkeeseen. Postita lomake meille kahden viikon kuluessa. Pois muuttaessasi asunnon kuntoa verrataan lomakkeessa kuvattuun kuntoon.

Avaimet

Voit noutaa asuntosi avaimet sinulle ilmoitetusta lukkoliikkeestä. Tarvitset mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja allekirjoitetun vuokrasopimuksen.

Säilytä avaimia huolellisesti. Jos avaimesi katoavat, ilmoita siitä välittömästä asumispalveluvastaavalle tai asuntosihteerille. Kadonneista avaimista ja mahdollisesta lukkojen uudelleen sarjoittamisesta laskutetaan asukasta.

Sähkösopimus, muuttoilmoitus ja ilmoitus huoltoyhtiöön

Tee asuntoosi sähkösopimus muuttopäivästä lukien. Muista ottaa myös kotivakuutus.

Muuttoilmoitus pitää tehdä postille ja/tai maistraatille viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä.

Sinun pitää ilmoittaa tietosi myös huoltoon esimerkiksi Asukkaan tietojen ilmoitus huoltoyhtiölle -lomakkeella. Esimerkiksi avaimen hukkuessa huoltoyhtiö ei voi avata sinulle ovea, ellei sinua ole merkitty asukkaaksi. Ajantasaiset asukastiedot ovat tärkeitä myös hätätilanteissa. Huollon yhteystiedot löytyvät asuintalosi ilmoitustaululta.

Tärkeiden yhteystietojen ilmoittaminen Aspalle

Jotta saat mahdollisissa ongelmatilanteissa tarvitsemasi tuen ja avun, tarvitsemme sinulta tiettyjä tärkeitä yhteystietoja. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi taloyhtiössä tehtävät remontit kuten putki- ja hissiremontti tai vuokravelkatilanteet. Yhteydenotot koskevat vain asunnon vuokraamista tai tilanteita, joilla edistetään onnistunutta asumista ja vähennetään mahdollisia asumisen ongelmia.

Joskus saattaa olla tilanteita, kun esimerkiksi sosiaalityöntekijää tai asumispalvelun tarjoajaa tarvitaan vuokravelkojen tai asumisen häiriöiden selvittelyssä. Parhaimmassa tapauksessa näin vältytään vuokrasuhteen purkamiselta.

Täytä Suostumus henkilötietojen luovuttamiseen ja hankkimiseen -lomake