-A A +A

Titan vinkit koulukiusaamisesta selviytymiseen

Titan vinkit koulukiusaamisesta selviytymiseen

Koulukiusaaminen on aina väärin ja siihen tulee puuttua. Itse jouduin kokemaan koulukiusaamista koko peruskouluni ajan.

On valitettavaa, että moni lapsi ja nuori tulee koulukiusatuksi, eikä asioihin aina puututa kunnolla. Koulukiusaaminen jättää aina jäljen kiusattuun ja monesti nämä jäljet aiheuttavat tuskaa, ahdistusta ja jopa itseinhoa. 

Olen vasta viime vuosina käsitellyt koulukiusaamisesta aiheutuneita ”haavoja” kunnolla ja alkanut päästä asiasta yli. Tämä on kuitenkin vaatinut paljon aikaa ja voimia itseltä. Nyt haluankin jakaa myös teille omat vinkkini, miten selviytyä ja päästä asiassa eteenpäin! 

 

1. Yritä etsiä ympärillesi saman henkisiä ihmisiä! 

Saman henkiset ihmiset tukevat ja auttavat sinua pahimpina aikoina. Minua auttoi jo se, että minulla oli koulussa yksi hyvä ystävä, johon turvautua. Vapaa-ajallani vietin aikaa ystävien kanssa, joita löysin harrastusten kautta. Nykyään voit löytää ihmisiä ympärillesi myös sosiaalisen median kautta.

 

2. Älä syytä itseäsi!

Ei ole sinun vikasi, että olet joutunut kiusaamisen uhriksi. Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttyä, eikä sitä välttämättä tarvitse antaa kiusaajille anteeksi. Mutta hyväksy se elämänvaiheesi osana elämääsi, niin sinusta tulee vahvempi.

 

3. Kiusaaminen ei ole ikuista!

Vaikka elämä tuntuu paskalle ja kiusaaminen aiheuttaa sinulle ahdistusta ja tuskaa, niin usko minua, se helpottaa vielä! Sinä olet parempi kuin ne kiusaajat!

 

4. Älä usko mitä kiusaajat sinulle sanovat!

Älä määritä itseäsi sen mukaan, mitä kiusaajat sinulle sanovat. Vaikka he haukkuvat sinua kaikilla mahdollisilla haukkumanimillä, niin sinä et ole mitään niistä! Kuuntele ystäviäsi ja muita läheisiä ihmisiä, joita sinun ympärillä on.

 

5. Tee asioita, joista nautit!

 Minä nautin paljon siitä, että sain olla luova monella eri tapaa esimerkiksi maalaamalla, piirtämällä, kirjoittamalla ja lukemalla. Purin näihin omia ajatuksia ja tunteitani, jotka helpottivat oloani ja antoivat minulle voimaa. Monesti myös uppouduin kirjojen avulla aivan eri maailmaan! Etsi itsellesi asia, josta nautit ja josta saat voimaa!

 

6. Puhu! Puhu! Puhu! 

Niin kliseistä kuin se onkin, puhuminen helpottaa! Uskalla puhua huonoista fiiliksistä ja kertoa omista tunteista toiselle. Puhumisen kautta saat jaettua itsestäsi ulos pahaa oloa ja toiselta tukea huonoon oloon. Jos puhuminen tuntuu vaikealta, niin kirjoita se ensin itsellesi ylös ja voit näyttää sitä toiselle. Näin minä tein vaikeina aikoina ja sitä kautta opin puhumaan omista tunteista ja ajatuksista paremmin.

 

7. Hyväksy myös negatiiviset tunteesi kiusaajia kohtaan! 

Ne ovat täysin luonnollisia, eikä niitä tarvitse hävetä. Sinun ei tarvitse hyväksyä kiusaamista, eikä sinun tarvitse olla kaveri tai kiltti sinun kiusaajillesi. Muista kuitenkin, että negatiiviset tunteet on tärkeä käsitellä ja niitä pitää osata purkaa oikealla tavalla esimerkiksi puhumalla tai harrastamalla.

Tutustu Omat avaimet -projektiin, jonka kokemusasiantuntija Titta on