Lupa puhua kehosta

Sinun kehosi on hyvä ja arvokas juuri sellaisena kuin se on. Sinä ja kehosi olette yhtä koko elämän ajan. Oman kehon hyväksyminen ja siitä huolehtiminen on tärkeää.

Kehorauha tarkoittaa, että jokaisella on oikeus olla tyytyväinen kehoonsa ja lupa olla kritisoimatta sitä. Kukaan ei saa kommentoida tai arvostella toisen kehoa.

Yksityisyys on oikeutesi, vaikka tarvitsisit arjessa toisten ihmisten apua tai tukea. Sinulla pitää olla omaa tilaa omassa kodissasi. Kukaan ei saa tulla omaan tilaasi ilman lupaa. Sinun tulee voida itse päättää, koska haluat olla itseksesi, kumppanisi kanssa tai muiden ihmisten seurassa. Voit tutustua omaan alastomaan kehoosi kodissasi, huoneessasi tai vaikka suihkussa.

Kosketus lisää ihmisen hyvinvointia. Se vähentää stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta, parantaa unen laatua ja keskittymiskykyä. Kosketus rauhoittaa ja on voimakas sanattoman viestinnän muoto. Kosketus voi tuntua hyvältä tai pahalta. Huono kosketus voi sattua, pelottaa tai suututtaa. Jos sinulle tulee kosketuksesta paha mieli tai hämmentynyt olo, kerro siitä turvalliselle henkilölle. Kun kosketat itse toista ihmistä, varmista, että se tuntuu hänestä hyvältä.

Muutokset kehossa ajoittuvat eniten nuoruuden murrosikään. Kehon muutoksia ovat pituuskasvu, sukuelinten kasvaminen, karvoituksen lisääntyminen, haiseva hiki ja finnit, pojilla äänenmurros ja siemensyöksyt, tytöillä kuukautiset. Keho muuttuu myös, kun ihminen vanhenee. Vanhetessa voi tulla hikoilua tai mielialan vaihtelua sukupuolesta riippumatta. Kuukautisten loputtua nainen ei voi enää tulla raskaaksi. Kun keho muuttuu, olo voi olla hämmentynyt.

Tutustu Rinnekodin Keho ja kehitys -puheeksiottokortteihin, jotka on tehty Selkeästi seksistä -projektissa (2016–2017).

Tutustu sukuelimiisi

Omia sukuelimiä voit tutkia peilin avulla, jotta tiedät miltä ne näyttävät. Niitä voi myös tunnustella käsin. Näin tiedät miltä ne tuntuvat. Mitä nimeä sinä käytät sukuelimistäsi: rinnoista, emättimestä ja häpyhuulista tai peniksestä ja kiveksistä? Kerro käyttämäsi nimitykset sinua avustaville henkilöille.

Omatarkkaile rintojasi

Säännöllisellä rintojen omatarkkailulla pyritään rintasyövän varhaiseen tunnistamiseen. Rintoja tarkkaillaan katselemalla ja tunnustelemalla. Omatarkkailua voi toteuttaa myös avusteisesti.

Katso tarkemmat ohjeet Tunne rintasi -sivustolta

Tunnista kipu

Jos kehossasi on kipuja, sinä itse olet paras henkilö kuvailemaan, miltä sinusta tuntuu. Kerro asteikolla 1–10, kuinka voimakasta kipu on. Voit myös käyttää näitä sanoja kivun kuvailemisessa: polttava, neulamainen, pistelevä, kihelmöivä, viiltävä, iskevä, sähköiskumainen, jyskyttävä, särkevä, puuduttava, puristava tai jäätävä. Uskalla kertoa myös sukuelintesi kivusta.

Piirrä ääriviivat

Tähän tehtävään tarvitset toisen henkilön apua. Hanki iso rullapaperi tai vanha lakana. Käy makaamaan paperin päälle ja pyydä toista henkilöä piirtämään kehosi ääriviivat. Leikkaa hahmo irti paperista. Halutessasi voit maalata sen, tai merkitä kohtia, jotka ovat sinulle mieluisia, nautinnollisia, kivuliaita tai outoja kehossasi.