Ruokavisa

  1. Jos pasta on ”al dente”, millaista se on?
    a. pinnalta pehmeää, mutta sisältä napakka
    b. kauttaaltaan vetistä ja ylikypsää
    c. raakaa ja syömäkelvotonta  
  2. Mikä näistä on TV:n ruokaohjelma?
    a. Kattaus keittiössä
    b. Kaappaus keittiössä
    c. Kamppailu keittiössä 
  3. Kuinka paljon suomalaiset syövät keskimäärin lihaa vuodessa?
    a. 80 kiloa
    b. 90 kiloa
    c. 100 kiloa
  4. Mistä maasta pannulla kypsennettävä riisiruoka paella on kotoisin?
    a. Kiinasta
    b. Espanjasta
    c. Italiasta
  5. Missä sijaitsee maailman pienin ravintola?
    a. Iisalmessa Suomessa
    b. Utahissa Amerikassa
    c. Uppsalassa Ruotsissa 
  6.  Mikä äänestettiin kaikkien aikojen ravintola-annokseksi vuonna 2017?
    a. Helsingin Kappelin lohikeitto
    b. Helsinkiläisen Silvopleen kasvisbuffet
    c. Turkulaisen Pippurimyllyn pippuripihvi 
  7. Mikä seuraavista ei ole suomalainen perinneruokaa
    a. hapanvelli
    b. klimppisoppa
    c. rähmäpuuro 
  8.  Mistä valmistettiin kahvin korviketta sota-aikana?
    a. Rukiista, lantusta ja voikukan juuresta
    b. Rukiista, perunasta ja punajuuresta
    c. Vehnästä, männynkaarnasta ja sokerijuurikkaasta
  9.  Kuka oli Jaakko Kolmonen?
    a. Keittiömestari ja ruoka-aiheisten ohjelmien vakiokasvo
    b. Menestynein suomalainen ravintoloitsija
    c. Ensimmäinen Suomen MasterChef-kilpailun voittaja
  10. Mikä seuraavista aineista ei kuulu mämmin valmistukseen?
    a. siirappi
    b. ruisjauho
    c. ohrajauho

Ruokavisan oikeat vastaukset

1. A. pinnalta pehmeää, mutta sisältä napakkaa 
2. B. Kaappaus keittiössä 
3. A. 80 kiloa 
4. B. Espanjasta 
5. A. Iisalmessa Suomessa 
6. C. Turkulaisen Pippurimyllyn pippuripihvi 
7. C. Rähmäpuuro 
8. A. Rukiista, lantusta ja voikukan juuresta. 
9. A. Keittiömestari ja ruoka-aiheisten ohjelmien vakiokasvo 
10. C. Ohrajauho

Taustatietoa ruokavisan vastauksista

Kysymys 2

Kaappaus keittiössä ohjelmassa keittiömestari Kari Aihinen taistelee paremman arkiruokailun puolesta. Aihinen kannustaa perheitä kokkaamaan yhdessä. 

Kysymys 3

Lihankulutus on kasvanut joka vuosikymmen. 1950-luvulla lihaa syötiin keskimäärin vain 30 kg henkilöä kohden vuodessa. 

Kysymys 4

Paella on espanjalainen ruokalaji. Paella valmistetaan kypsentämällä pannussa riisiä, mausteita ja muita aineksia. 

Kysymys 5

Maailman pienin ravintola Kuappi sijaitsee Suomessa, Iisalmessa. Kuappiin mahtuu vain kaksi asiakasta ja tarjoilija.  

Kysymys 7

Rähmäpuuro ei ole suomalainen perinneruoka. 
Hapanvelli on kaakkoissuomalainen perinneruoka. 
Klimppisoppa on eteläpohjalainen ja satakuntalainen perinneruoka. 

Kysymys 9

Keittiömestari Jaakko Kolmonen esiintyi mm seuraavissa ohjelmissa: Maukasta mutkattomasti, Asia on pihvi ja Patakakkonen.