Älyvalot auttoivat purkamaan aistikuormitusta

Pääsin mukaan Arjen koodit -hankkeen älyvalokokeiluun. Koin mukaan pääsemisen ihan lottovoitoksi, sillä olin haaveillut älyvalojen testaamisesta jo ainakin parin vuoden ajan.

Älyvalo.
Älyvalo näyttää tavalliselta lampulta, mutta sitä voi säädellä sovelluksen avulla.

Halusin nimenomaan kokeilla valoja, sillä enhän voinut tietää pelkkien mainospuheiden perusteella, hyötyisinkö valoista oikeasti.  

Mutta hyödyinhän minä – paljon. Iltoihin tuli ihan kertarysäyksellä lisää useampi tunti työskentely- ja touhuamisaikaa opintojen ja kotihommien parissa. Viimeiset vuodet olen pääasiassa istunut kotona iltaisin pimeässä tai korkeintaan sisustusvalojen kanssa. Sekin tuntui niin kovin erikoiselta, että valoja voi pitää iltaisin päällä eivätkä ne käy silmiin tai aiheuta lisää aistikuormitusta, vaan ne enemmänkin auttavat oikeilla väri- ja voimakkuussäädöillä rauhoittumaan ja purkamaan kuormitusta.  

Tämän älyvalokokeilun aikana en vielä ehtinyt kokeilemaan värisäätöjä ajastuksella, mutta näin niissä kyllä jo tässä ajassa paljon potentiaalia. Valojen värisäätöjä ja ajatusta voisi hyödyntää esimerkiksi ajanhallintaan Pomodoro-tekniikkaa käyttämällä, ajastamalla valomerkki kun on aika lopettaa opiskelu- tai työpäivä tai hyödyntää valoja ajastimena, kun ruoka on uunissa. Valoja voisi mielestäni hyödyntää myös arki- tai viikkorytmin ylläpidossa, mutta en tiedä tulisiko viikonpäivistä äkkiä pelkkää valojen ilotulitusta, kun eri sävyiset valot muistuttelisivat eri asioista.  

Kokeilujakson aikana löysin kuitenkin jo itselle sopivia värisävysuosikkeja. Pääasiassa opiskellessa ja kotihommissa hyödynnän lämpimän oransseja värejä. Ehkäpä ne toivat pimeyden keskelle myös tuulahduksen kesästä, sillä olihan sovellus nimennyt esisäädettyjä valoja keskikesän auringoksi tai savannin auringonlaskuksi. Joulunaikana kaipasin kuitenkin enemmän punaisempia ja vihreämpiä värisävyjä: itseasiassa näiden sävyjen kanssa oli aika mukavaa fiilistellä kotona lähestyvää joulua!  

Olen viime vuosien aikana paljon pohtinut erilaisten älykotiratkaisujen mahdollisuuksia erityisen tuen tarpeessa olevien ihmisten arjessa. Itseään täyttävää jääkaappia joudumme varmasti vielä odottelemaan hyvän tovin, mutta toisaalta monille itsestäänselvyytenä pitämät arjen kodinkoneet voivat olla erityisen tuen tarpeessa olevalle ihmiselle myös apuvälineitä: esimerkiksi pyykki- ja astianpesukone huolehtivat puhtaista vaatteista ja astioista, robotti-imuri pitää kodin puhtaana. Erilaisten älykotiratkaisujen avulla nämäkin toiminnot voivat automatisoitua ja arki näin ollen helpottua ja olla vähemmän kuormittavaa.  

Janina
Kirjoittaja osallistui Arjen koodit -hankkeen älyvalokokeiluun. Kokeilussa 18 arkeensa tukea tarvitsevaa henkilöä testasi kahden kuukauden ajan, miten voisi hyötyä älyvaloista omassa arjessaan.