Aspa-kodin johtajien ensimmäinen vuosi Aspassa

Aspa-kodin johtajat Lumpeessa ja Virnassa olivat merkittävässä roolissa toimintaa käynnistettäessä vuonna 2018.

Mervi ja Jenna.

– Eniten yllätti se, miten paljon työtä uuden yksikön aloittaminen ihan tyhjästä teettää, miettii Mervi Rantanen Loimaalta. – Ja miten monipuolista osaamista pitäisi olla. Esimerkiksi rakennustyöläisen koulutuksesta ei olisi haittaa, hän naurahtaa.

Jenna Vertanen on ollut aiemminkin perustamassa uutta yksikköä, joten kokemusta alun säädöstä oli jo ennestään. – Tosin rakennukseen liittyvien ylläpitotöiden laajuus on ollut hieman suurempi kuin alun perin arvelin, hän sanoo. 

Sekä Lumme että Virna sijaitsevat vastavalmistuneissa rakennuksissa, Lumme rivitalossa, Virna kerrostalossa.

Tyytyväiset asiakkaat ja rullaava arki

– Aspa on lunastanut alussa olleet odotukseni, kertoo Jenna Vertanen. – Toivoin entistä monipuolisempia työtehtäviä ja sitä, että pääsen tekemään lähiesihenkilötyötä. Aspa on myös osoittanut olevansa vastuullinen työnantaja, jossa arvostetaan työntekijöitä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, hän kehuu. 

Mervi Rantanen arvostaa sitä, että sai aloittaa kaiken puhtaalta pöydältä ja valita itse esimerkiksi oman työtiiminsä. – Meillä on mahtava henkilökunta, johon olen voinut luottaa tiukan paikan tullen ja he hoitavat työnsä erittäin hyvin. Meillä on tosi hyvä ja innostava työilmapiiri ja meillä nauretaan paljon. – Aspan arvot ovat juuri sitä, mitä sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan ja ne ovat lähellä myös omaa arvomaailmaani.

Uusia oivalluksia Aspa-koti Lumpeessa

Lumpeessa on syntynyt vuoden aikana paljon uusia oivalluksia, työtapoja, tuttavuuksia ja mahdollisuuksia. Myös Lumpeen asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. – Meillä on kerhotoimintaa, käymme tapahtumissa ja välillä ihan vaan löhöillään. Ensimmäinen vuosi on monessa asiassa aikamoista opettelua ja ensi vuonna Lumpeessa panostetaan yksityiskohtiin ja perusrutiinien hiomiseen.

Uusia asiakasryhmiä Aspa-koti Virnaan

Virnaan on tullut koko vuoden ajan uusia asiakkaita, mikä muuttaa talon arkea. Alun perin palvelua tarjottiin vain mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, mutta vuoden aikana lupa saatiin myös vammaisten ihmisten asumispalveluiden tuottoon. 

– Yhteisö on alkanut pikkuhiljaa muodostua tiiviimmäksi, kun olemme oppineet tuntemaan toisiamme paremmin, kertoo Jenna Vertanen. Olemme tehneet paljon kivoja asioita yhdessä, kuten käyneet Saipan peleissä ja retkillä. Asiakkaamme ovat päässeet elämään oman näköistä arkeaan.