Haluamme antaa asiakkaan loistaa

Henkilökohtaiset avustajat mahdollistavat vaikeavammaiselle ihmiselle itsenäisen elämän. He avustavat arkisissa asioissa tai vapaa-ajan toimissa, joista henkilö ei vammansa tai sairautensa vuoksi itse selviä.

Kouvolan keskustassa sijaitseva Aspa-koti Jokiuoma tarjoaa henkilökohtaista apua vammaisille ihmisille. Henkilökohtaiset avustajat Eija Helminen ja Anni Ohlsbom työskentelevät siellä. Jokiuoman tarjoamiin palveluihin kuuluu myös tuettu asuminen mielenterveyskuntoutujille ja erityistä tukea tarvitseville nuorille.

Henkilökohtaisen avun asiakkaat saavat kunnalta palvelusetelin, ja kunnan vammaispalvelu määrittelee asiakkaan palvelun ja siihen käytettävät tunnit. Henkilökohtaisen avustajan työ ei ole hoidollista vaan se voi olla esimerkiksi arjen askareissa, kodin hoidossa, opiskelussa, harrastuksissa tai vapaa-ajan vietossa avustamista. Jokainen päivä on erilainen ja työ monipuolista.

”Haluan antaa asiakkaan itsensä loistaa. Käyn hänen kotonaan hänen takiaan, jotta hän saa sen mitä tarvitsee. Me emme tee, mitä minä haluan tehdä, vaan mitä asiakas haluaa tehdä”, Anni kuvailee työtään.

Alanvaihdon kautta unelma-ammattiin

Molemmat naiset ovat alan vaihtajia ja ovat nyt löytäneet oman juttunsa. Eija teki pitkään myyntityötä ja Anni on alun perin kouluttautunut artesaaniksi tehden maalarin töitä. Molempia naisia yhdistää se, että heistä huokuu ihmisläheisyys ja lämpö.

”Tämä ei ole mitään tahansa työtä. Tätä tehdään sydämellä ja kunnioitusta asiakasta kohtaan”, kertoo Eija.

Eijan ura alalla alkoi, kun hänen liiviasiakkaansa pyysi häntä henkilökohtaiseksi avustajakseen. Oppisopimuskoulutuksen kautta hän hankki itselleen alan vaatimat tiedot ja taidot. Vuorotyön käytyä liian raskaaksi hän alkoi tehdä ensin keikkaa Aspalle ja siirtyi sitten osa-aikaiseksi. Ajan saatossa hänelle kehittyi tiivis asiakaskunta ja Eija aloitti kokoaikaisena avustajana. Hän tekee käytännössä kaiken, mitä asiakas tarvitsee. Päivät voivat pitää sisällään esimerkiksi ruoanlaitosta lääkärikäynteihin ja puhelinasioinnista kauppareissuihin.

”Tämä työ on minulle niin tärkeää, että oman mielenvirkeyteni vuoksi uskon jatkavani sitä vielä eläkkeelläkin joko keikkalaisena tai vapaaehtoisena”, Eija pohtii.

Anni näki netissä Aspan työpaikkailmoituksen ja päätti kokeilun vuoksi hakea avustajan töitä. Työ tuntui kuitenkin heti omalta ja hän haluaa tehdä tätä edelleen. Päivätyö sekä vapaus suunnitella omat aikataulut sopivat hyvin keskellä lapsiperhearkea elävälle. Annillekin on muodostunut tuttu asiakaskunta.

”Tämä työ antaa itselle tosi paljon ja koen olevani hyvä työssäni. Voin auttaa ja tuoda asiakkaalle hyvää oloa, koska heillä ei aina ole hyvät oltavat”, Anni kuvailee työtään.

Asiakkaalta tulee paras palaute

Avustajat ovat tiivisti mukana asiakkaiden elämässä. He tulevat toisilleen tutuiksi ja läheisiksi. Se luo myös turvaa, kun tuttu ihminen tulee tiettynä päivänä käymään. Kaikki voivat olla rehellisiä omia itseään ja yhdessä tehdään niitä tärkeitä arkisia juttuja.

Eija on erityisen ylpeä työstään silloin kun asiakas on tyytyväinen ja hän saa asiakkaalta kiitosta sekä hänelle aikaan hyvän mielen. Asiakkaalta tulee aina paras palaute. ”Tänä iltana olin erityisen virkeä ja haluatko tietää miksi? Sen sai aikaan se, että sinä tulit minun luokseni juuri tänään”, kertoi yksi asiakkaista Eijalle.

”Olen viihtynyt tässä työssä näin pitkään juuri asiakkaiden takia. Nautin suuresti, että voin tehdä töitä juuri heille”, Anni jatkaa omia kokemuksiaan.