Keittiö on talon sydän

Minna ja Rantakoivun asukas Aspa-kodin keittiössä.

Kuusankoskella sijaitsevan Aspa-koti Rantakoivun keittiö on asukkaille ja työntekijöille kohtaamispaikka. Sitä kutsutaan talon sydämeksi. Siellä törmää usein myös Minna Miettiseen.

”Keittiössä touhutessa asukkaat tulevat helposti juttusille. He myös osallistuvat mielellään arjen askareisiin. Laitamme yhdessä ruokaa ja leivomme, katamme pöydän, pesemme astioita ja siivoamme yhteisiä tiloja”, Minna kehuu Rantakoivun yhteisöllistä arkea.

Minna työskentelee Rantakoivussa avustavana työntekijänä. Hän on ollut töissä Aspa Palveluilla keväästä 2021 lähtien. Koronan myötä työt ravintola-alalla vähenivät ja hän päätti etsiä jotain ihan muuta. Nähdessään Aspan avoimen työpaikan hän päätti koettaa onneaan.

”Jo haastattelussa minulle tuli hyvä mieli tästä paikasta. Paikka on vastannut sitä mielikuvaa, joka haastattelussa syntyi. Tämä on paikka, jonne voisin tuoda omankin läheiseni asumaan”, Minna kertoo.

Aspa-koti Rantakoivu tarjoaa tehostettua palveluasumista, palveluasumista ja tuetun asumisen palveluita kehitysvammaisille asiakkaille. Tehostetun palveluasumisen kymmenen asuntoa sijaitsevat ryhmäkodin puolella ja rakennuksen toisessa päässä on 6 rivitaloasuntoa.

Avustava työntekijä on tärkeässä roolissa

Avustavan työntekijän tehtävät eivät vaadi lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta. He työskentelevät esimerkiksi avustavissa tehtävissä erilaisissa asumisyksiköissä. Työtehtävät liittyvät asukkaiden perustarpeiden huolehtimiseen. Minnan kohdalla tämä tarkoittaa, että hän osallistuu Aspa-kodin arkeen valmistelemalla ruokaa ja välipaloja, huolehtimalla yhteistilojen puhtaudesta sekä olemalla apuna erilaisissa arjen tilanteissa. Hän on tärkeä osa asukkaiden päivää.

”On ihana kokea olevansa tärkeä henkilö asukkaiden arjessa. Koen myös mahdollistavani ohjaajien keskittymisen omaan työhönsä. Kaikki ottivat minut heti hyvin vastaan ja tunnen olevani osa yhteisöä”, Minna pohtii.

Perustehtävän lisäksi Minna pitää tärkeänä, että asukkaiden erityistarpeet pystytään huomioimaan. Tämä saattaa olla ruokalistan elävöittämistä toiveiden mukaan tai mahdollisuuden antamista osallistua arjen töihin.

”Tämä on kaikkien koti, jossa minä olen töissä. Yhdessä saamme asiat toimimaan niin, että jokainen huomioidaan ja viihdymme yhdessä.”