Asumispalvelutyössä oma persoona näkyy

Ohjaajana työskentelevä lähihoitaja Elina Laari uskoo vahvasti siihen, että jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus elää mahdollisimman itsenäistä elämää ja hyvää arkea.

Tämän artikkelin on toteuttanut haastattelujen pohjalta Duunitori ja sisältö on julkaistu Duunitorin verkkosivuilla. 

Samat arvot jakaa heidän työnantajansa, eri vammaisryhmille ja mielenterveyskuntoutujille asumispalveluja tuottava Aspa Palvelut, minkä myötä kumpikin viihtyy talossa. Tutustuimme siihen, millaiselta ihan tavallinen arki Aspa-kodeissa näyttää.

Elinan työn parhaita puolia ovat asiakkaiden avoimuus ja arjen hyvät hetket

Aamu on alkanut rauhallisesti Kuusankoskella sijaitsevassa Aspa-koti Rantakoivussa. Ohjaaja Elina Laari on töihin tultuaan moikannut niin vuorossa olevat työkaverit kuin päivään heräilleet asukkaatkin läpi, auttanut aamutoimissa ja lähettänyt työpaikoille ja päivätoimintaan suuntaavat asukkaat matkaan.

Elina työskentelee tehostetun asumisen puolella, jossa asuvat asiakkaat tarvitsevat arkeensa tukea ympärivuorokautisesti.

”Aamuisin täällä tehdään ihan samoja juttuja kuin mitä kotona yleensäkin. Jokaisella asukkaalla on oma elämänsä ja oma arkensa, mikä on tärkeää muistaa”, kolmisen vuotta talossa työskentelevä Elina kertoo.

Lähihoitajaksi valmistunut Elina päätyi Aspa Palveluille alunperin opintoihin liittyneen työssäoppimisjakson kautta. Vammaisalan hän löysi vähän sattumalta, ja pian hän huomasi juuri sen olevan selkeästi oma juttunsa.

”Lähihoitajaopintojeni alussa halusin suuntautua lasten ja nuorten puolelle. Tein kuitenkin ensin yhden harjoittelun osatyökykyisille töitä tarjoavassa Helmi-kahvilassa, minkä myötä innostuin vammaistyöstä, ja seuraavaan harjoitteluun tulinkin tänne.”

Vammaistyössä Elinaa innosti asiakkaiden avoimuus ja työn tarjoamat haasteet. ”Haluan auttaa ihmisiä ja olla kehittämässä ja parantamassa tätä toimintaa. Lisäksi minua kiinnostaa nähdä, mihin tämä ala tulevaisuudessa kehittyy”, hän kertoo.

Aspa Palveluille hakeminen on Elinan mukaan ollut hänen uransa paras päätös. ”Näin hyvän työn löytyminen on ollut ihan onnenpotku. Työssä saa toteuttaa itseään. Tänne on mukava tulla töihin, ja töistä lähtiessä on hyvä fiilis.”

Teemu nauttii asumispalvelutyön vapaudesta

Myös Elinan työympäristön naapurissa, tuetun palveluasumisen puolella työskentelevä Teemu Kunnas kehuu työtään: ”Täällä ei vielä ole ollut sellaista hetkeä, että ei olisi ollut mukava tulla töihin.”

Tänään Teemu on käyntivuorossa, mikä sisältää neljästä viiteen asiakaskäyntiä kirjauksineen. Asiakkaat asuvat omissa rivitaloasunnoissaan, ja työntekijöiden toimitilat ovat asuntorivistön keskellä. ”Asiakkaiden kanssa siivotaan, käydään kaupassa tai asioilla – mitä asiakas nyt tarvitseekaan. Jollain se tarve voi olla ihan vaikka niinkin pieni juttu kuin kävelylle lähteminen”, Teemu kertoo.

Rennosti asiakkaiden kanssa toimivalla Teemulla on vankka ja monipuolinen ura- ja opiskelutausta alalta. ”Koulutukseltani olen lasten ja nuorten erityisohjaaja sekä lähihoitaja, minkä lisäksi minulla on päihdehuollon ammattitutkinto. Työkokemusta olen ohjaustyön ohella kerryttänyt lastensuojelun, vanhustyön ja päihdehoidon parista. Ainoa mikä puuttui, oli tämä asumispuoli. Minulla oli jo kokemusta ohjaustyöstä, ja kaipasin takasin sen kaltaiseen työhön. Sitten tänne avautui paikka, jonka sain”, hän kertoo.

Aspa Palveluilla Teemu on työskennellyt nyt parisen vuotta.

Tykkään siitä, että täällä saa toteuttaa itseään. Työtä ei tehdä yhtä tiukoissa raameissa, kuin vaikka osastoilla. Tämä on vapaampaa ja paljon mukavampaa.

Työtä tehdään itsenäisesti asiakkaan kanssa

Sekä Elina että Teemu korostavat sitä, että Aspa Palveluilla työtä tehdään asiakkaan kanssa – ei asiakkaalle. ”Asiakkaat ovat usein mukana jopa työhaastatteluissa valitsemassa työntekijöitä. Se joskus yllättää hakijoita”, Elina naurahtaa.

”Jokaisella asiakkaalla on se oma arki, jota kunnioitetaan. Työtä tehdään vahvasti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Asiakassuhteet ovat syviä, sillä vaihtuvuutta on vähän”, hän jatkaa.

Hyvään asiakaskokemukseen on myös järjestetty työnantajan puolesta hyvät puitteet: ”Täällä saa viettää aidosti aikaa asiakkaan kanssa. Tämän ansiosta sekä asiakkaat että omaiset ovat silminnähden tyytyväisiä”, Elina kertoo. Teemu komppaa: ”Käyntiaikoja ei kelloteta minuutilleen; kahdeksan tunnin työvuorossa ehtii kyllä hyvin tehdä paljon asioita muutenkin.”

Asiakaslähtöisyyden lisäksi työn ominaispiirteisiin kuuluu vahva itsenäisyys. Asiakastyössä tehdään paljon päätöksiä itse ja maalaisjärkeä on tärkeää löytyä. Välillä täytettävänä voi olla Kelan lomake, välillä tehdään lääkehoitoa ja ohjaustyötä, kun taas toisinaan taas asiakas saattaa tarvita apua vaikkapa painonpudotuksen kanssa. ”Olen minä joskus kuvia siirtänyt tietokoneellekin asiakkaan kanssa”, Elina virnistää.

”Asiakaskäyntien ei tarvitse aina olla samanlaisia. Jos käynnin pohjana on siivous ja asunto on jo siisti, niin silloin tehdään muuta – pääasia, että asiakas hyötyy”, Teemu sanoo.

”Oma persoona saa ja pitää näkyä. Ja jos et jotain osaa, niin tiimi auttaa”, hän jatkaa.

Elina on samoilla linjoilla: ”Täällä saa toteuttaa itseään ja siihen myös rohkaistaan. Täällä kannustetaan tuomaan esiin niitä hyviä puolia, mitä itsessä on ja myös löytämään niitä.”

Elina itse esimerkiksi toi esiin kiinnostuksensa virikepuoleen, minkä myötä työkaverit kannustivat häntä edistämään asiaa – ja nyt Elina toimii työpaikkansa virikevastaavana. Teemu taas on päässyt hyödyntämään osastolta kertynyttä perushoidon osaamista – ja oppimaan kokeneemmilta kollegoiltaan Kelan kanssa asioimisesta.

”Meillä on hyvä porukka. Kaikki tukee toisiaan työssä ja välillä sen ulkopuolellakin. Olemme hitsautuneet hyvin yhteen, ja jos jollakin on jokin haaste, muut auttavat”, Teemu kertoo.

”Ihmisten tulisi tietää tästä työpaikasta laajemmin”

Työ Aspa Palveluilla sopii Teemun ja Elinan mielestä ennen kaikkea ulospäinsuuntautuneelle, asiakkaista kiinnostuneelle henkilölle. ”Meidän asiakkaat vaistoaa tosi nopeasti millä fiiliksellä työntekijä on ja onko tämä läsnä vai ei. Avoimuutta tulee olla, ja sitä, että lähtee tekemään kaikkea ennakkoluulottomasti. Kun tänne tulee niin kaikkea ei tarvitse osata, sillä täällä oppii asioita kyllä – kunhan on valmis opettelemaan”, Elina summaa.

Kumpikin suosittelee Aspa Palveluita mielellään.

”Aspa on hyvä työnantaja. Täällä välitetään ihmisistä, meillä on esimerkiksi lakisääteistä laajempi työterveys, Smartum-etu ja tyhypäiviä”, Teemu listaa.

”On oikeasti harmi, etteivät ihmiset vielä laajemmin tiedä tästä työpaikasta!” Elina puuskahtaa. ”Tämä on mukava, luotettava paikka olla töissä. Täällä saa tehdä merkityksellistä ja vastuullista työtä ja näkee sen oman työn jäljen, mikä tekee työstä palkitsevaa.”

”Jos haluaa kokeilla jotain uutta, niin suosittelen hakemaan meille! Jos tulee esimerkiksi osastotaustalta, niin sinne pääsee aina takaisin. Tämä työ antaa uusia näkökulmia moniin asioihin”, Teemu toteaa loppuun.

Oma persoona saa ja pitää näkyä.