Opiskelijasta vakituiseen työhön

Työntekijä seisoo omenapuun alla.

Nahed Makeem on tällä hetkellä työharjoittelujaksolla Aspa-koti Laivalahdessa Herttoniemessä. Valmistumisen jälkeen häntä odottaa vakituinen työpaikka.

Nahed saapui Suomeen 17 vuotta sitten Sudanista. Ikää hänellä on 45 vuotta ja perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta. Nahedilla on entuudestaan ammatti, mutta nyt hän on löytänyt oman juttunsa. Hän opiskelee Omniassa hoiva-avustajaksi.

Aspa-koti Laivalahtea ennen hän on ollut päiväkodissa, ikäihmisten hoivakodissa ja kotihoidossa. Nahed toimi ensin henkilökohtaisena avustajana Laivalahden satelliittiasukkaalle. Tämä jälkeen hän haki Aspa-kotiin hoiva-avustajaharjoittelijaksi.

”Haluan olla enemmän ihmisten apuna heidän omassa kodissaan ja arjessaan sekä tehdä muutakin kuin siivousta tai ruoanlaittoa. Tästä syystä päädyin töihin Laivalahteen”, Nahed kertoo. ”Minun on helppo tutustua ihmisiin ja pidän ihmisläheisestä työstä. Täällä minun on hyvä olla ja asiakkaat ovat ystävällisiä. Lisäksi minulla on hauska esihenkilö.”

Laivalahden kahdeksan asuntoa sijaitsevat samassa kerrostalossa, jossa on myös Aspa-kodin yhteistilat. Lisäksi neljä asiakasta asuu omissa asunnoissaan lähiympäristössä.

”On ollut hienoa saada Nahed meille. Hän on innokas tekemään ja oppimaan uusia asioita. Asenne ja kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat hänen vahvuuksiaan. Asukastyössä on todella tärkeää, että ollaan aidosti läsnä toiselle ja kiinnostuneita asiakkaiden asioista”, kertoo Aspa-koti Laivalahden yksikönjohtaja Jani Takkunen.

Monipuoliset mahdollisuudet kehittää ammattitaitoa

Asumispalvelu on todella monipuolinen paikka toteuttaa työpaikkaharjoitteluja. Asiakkaat ja heidän tarpeensa ovat usein hyvin erilaisia. Työtä tehdään asiakkaiden kotona, osin toimistossa, itsenäisesti ja tiimeissä. Myös erilaisten järjestelmien käyttö on osa päivittäistä työskentelyä.

Aspa tarjoaa opiskelijoille monipuolisen ja laadukkaan ympäristön harjoitella ja kehittää ammatillista osaamista. Oikeassa työympäristössä teoria siirtyy käytäntöön ja tapahtuu syväoppimista. Oppiminen on vastavuoroista ja se antaa myös Aspa-kodin asiakkaille ja työntekijöille paljon. Opiskelija jättää työyhteisöön aina myös jotain itsestään.

”Opiskelijat ovat arvokas voimavara työyhteisöissä useastakin syystä. Tärkeintä on osaaminen ja näkemykset, joita vaihdetaan puolin ja toisin. Jokainen harjoittelu mahdollistaa Aspa-kodeille myös osaamisen päivittämisen, ja itsestään selvät asiat muuttuvat merkitykselliseksi”, sanoo Jani.

Harjoitteluun voi hakeutua olemalla suoraan yhteydessä Aspa-kodin johtajiin. Toimipisteitä on ympäri Suomen. Tervetuloa meille tekemään ihmisen hommaa!