Asumisen ajokortti: Tukea itsenäisen asumisen alkumetreille

Asumisen ajokortti -valmennus on tarkoitettu erityisesti lastensuojelusta omaan kotiin siirtyville nuorille sekä pitkäaikaisasunnottomille. Se tarjoaa perustiedot ja -taidot itsenäisen asumisen alkumetreille. Asumistaidot helpottavat arkea, edistävät naapurisopua ja tuovat asumiseen jatkuvuutta. Kirjallinen todistus saattaa auttaa myös asunnon saamisessa.

Toteutamme maksuttomia asumistaitovalmennuksia yksilöille ja ryhmille Helsingin, Pirkanmaan ja Satakunnan alueilla. Lisäksi Aspan oppimisalustalta (opi.aspa.fi) löytyy Asumisen ajokortti verkossa -valmennus, joka on valtakunnallinen ja avoin kaikille. Verkkovalmennuksen voi suorittaa joko itsenäisesti tai tukihenkilön kanssa. 

Lastensuojelu-, mielenterveys-, päihde- ja rikostaustaan sekä asunnottomuuteen liittyvää ensikäden tietoa on saatu kokemustoimijoilta, jotka ovat mukana myös valmennuksissa. Tämä on lisännyt vastaanottajien kiinnostusta ja helpottanut viestin vastaanottamista. Kokemustoimijoiden tuki ja rohkaisu on ollut tärkeää myös kohderyhmän kiinnittymisessä palvelujärjestelmään.

Seitsemästä aihealueesta muodostuva asumistaitovalmennus on rakennettu yhteiskehittämisen menetelmin. Teemoja peilataan osallistujien elämäntilanteeseen sekä siihen, millainen tunneside heillä on omaan kotiin. 

Valmennuksen aiheet

  • Oman kodin merkitys
  • Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
  • Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet
  • Asunnosta huolehtiminen ja asumisturvallisuus
  • Arjen ja taloustaidot
  • Asumisen digitaidot
  • Naapureiden kohtaaminen ja toiminta asuinympäristössä

Asumistaitovalmennukset toteutetaan joko lähi- tai etävalmennuksina. Osallistujia on tyypillisesti viidestä kymmeneen, mutta myös yksilövalmennus onnistuu. Kahden tunnin kokonaisuus jaetaan tyypillisesti kolmeen tai viiteen valmennuskertaan. Kestoa ja kohtaamiskertoja voidaan kuitenkin muokata osallistujien omaksumis- ja sitoutumiskyvyn mukaan.

Asumisen ajokortti -hanke käynnistyi vuonna 2021 ja jatkuu vuoden 2024 alusta lähtien AK-rahoitteisena toimintana. Toimintaa rahoittaa STEA.

Kaipaatko tukea itsenäiseen asumiseen? Osallistu valmennukseemme! 

Ilmoittaudu mukaan! Toteutamme valmennuksen osallistujien toiveiden mukaan livenä tai etäyhteyksillä, ryhmänä tai yksilöllisesti. Täytä lomake niin otamme sinuun yhteyttä.

Ilmoittautumislomake asiakkaalle

Ammattilainen – tilaa valmennus asiakkaillesi!

Tilaa räätälöity valmennuksemme ryhmällesi tai yksittäiselle asiakkaallesi! Täytä lomake, niin hanketyöntekijät ottavat sinuun yhteyttä.

Yhteydenottolomake ammattilaiselle

Onko mielessäsi kehitettävää, kysyttävää tai kommentoitavaa?

Ota yhteyttä! Kuulemme mielellämme osallistujien ja tilaajien tarpeita ja kehitämme valmennuksiamme saamamme palautteen ja mahdollisuuksiemme mukaan.

Ota yhteyttä hankkeen työntekijöihin

Teija Hietikko, koordinaattori
040 610 5388
teija.hietikko@aspa.fi

Isabel Fernandez Garcia, suunnittelija
040 481 8517
isabel.fernandez-garcia@aspa.fi

Voit lähettää sähköpostia myös osoitteeseen asumisenajokortti@aspa.fi

Lue lisää ja tutustu podcastiimme!

Tutustu Asumisen ajokortti-toimintaan