Hymis: Mielen hyvinvointia saavutettavasti

Hymis.

Kehitimme vammaisten ja autisminkirjolla olevien nuorten kanssa saavutettavan valmennuskonseptin, joka tukee kaikkien nuorten mielen hyvinvointia ja identiteettiä. Nyt materiaalit ovat ammattilaisten käytettävissä, ja työkalujen käyttöön tarjotaan myös koulutusta. Tutustu, kysy lisää ja hyödynnä!

Kehittäjä- ja osallistujanuorten kanssa rakennettu konsepti on selkeä ja mahdollisimman saavutettava. Se sopii ryhmä-, yksilö-, lähi- ja etätyöskentelyyn.

Kolmesta eri teemasta muodostuva kokonaisuus on käytännössä testattu ja toimivaksi todettu. Oma elämä, omat päätökset -valmennuksen vaikuttavuudesta on julkaistu myös opinnäytetyö. Tulevaisuuspajan vaikuttavuutta arvioidaan tammikuussa 2024 valmistuvassa gradussa. 

Vuonna 2024 hankkeessa keskitytään ammattilaisten kouluttamiseen, palautteen keräämiseen ja valmennuskonseptin jatkokehitykseen. Koulutuksessa osallistujat perehdytetään materiaaleihin ja valmennuksen ideologiaan, ja se voidaan järjestää joko etänä tai paikan päällä. Selkeät, helposti lähestyttävät materiaalit voi kuitenkin ottaa haltuun ja käyttöön myös itsenäisesti.

Valmennuskonseptin osa-alueet 

  • Tulevaisuuspaja – taitoja ja toiveikkuutta. Kuuden kerran valmennuksessa opitaan tunnistamaan omia vahvuuksia ja tunteita. Lisäksi käydään läpi somen vaikutuksia, oman elämän arvoja ja unelmia sekä ajatusvääristymiä ja itsemyötätuntoa. Työskentely vahvistaa tulevaisuuteen liittyvää toiveikkuutta.
  • Omat rahat, omat valinnat – pienillä teoilla suuri vaikutus. Neljän kerran valmennus tarjoaa selkeät askeleet omien raha-asioiden hallintaan. Tapaamisissa oivalletaan pienten päivittäisten valintojen vaikutus rahan kulutukseen. Lisäksi opitaan tiedostamaan, miten tunteet, identiteetti ja itsesäätely vaikuttavat ostokäyttäytymiseen.
  • Oma elämä, omat päätökset – pelaaminen keskustelun apuna.  Pelillistämiseen perustuva valmennus kannustaa nuoria keskustelemaan ja tekemään itsenäisiä päätöksiä heille tärkeistä asioista. Näitä ovat muun muassa mielen hyvinvointi, parisuhde ja seksuaalisuus, harrastukset ja vapaa-aika, opiskelu ja työ sekä itsenäinen asuminen. Kyky tehdä päätöksiä vahvistaa minäkuvaa ja identiteettiä sekä tukee nuoren itsenäistymistä. 

Hankkeessa tehdään yhteistyötä Autismiliiton, Nuorisoyhteistyö Seitin ja Paralympiakomitean kanssa.

Valmennusten materiaalit

Tulevaisuuspaja

Lataa tästä itsellesi Tulevaisuuspaja-valmennuksen ohjaajan opas.

Omat rahat, omat valinnat

Lataa itsellesi Omat rahat, omat valinnat -valmennuksen ohjaajan opas sekä valmennuksessa käytettävä diasarja.

Oma elämä, omat päätökset

Lataa itsellesi Oma elämä, omat päätökset -valmennuksen ohjaajan opas.

Lue lisää!

Pelillistäminen autisminkirjon nuorten kuntoutuksessa: Oma elämä, omat päätökset – pelillistetyn valmennuksen vertaileva määrällinen tutkimus. Hakala, Laura (2023)

Ravistaja-blogi: Pelillistäminen tukemassa autisminkirjon nuorten osallisuutta ja mielen hyvinvointia

Ota yhteyttä

Jussi Paananen, hankepäällikkö
p. 040 631 9244
jussi.paananen@aspa.fi

Toni Parviainen, hankekoordinaattori
p. 040 519 7764
toni.parviainen@aspa.fi

 

Seuraa Hymistä Instagramissa! @hymishanke