Asunnottomien joulu

Asumisen ajokortissa on asiakkaina asunnottomuuden kanssa kamppailevia ihmisiä, joilla on asunnottomuustaustaa tai tämänhetkinen kokemus asunnottomuudesta. Olkoon tämä blogiteksti pieni info asunnottomuudesta Suomessa.

Joulu saapuu, onko kaikilla koti, jossa viettää joulua? Monet odottavat joulua ja se on heille ilon ja läheisyyden juhlaa. Kuitenkin on suuri joukko ihmisiä, joille joulu ja joulumuistot tuovat tuskaa. Joulun aika nostaa muistoja ja kokemuksia menneisyyden jouluista. Monet meistä käpertyvät viltin alle, juoden lämmintä glögiä, eikä meille tule mieleenkään, että jotkut värjöttelevät pakkasessa leipäjonossa.

Kuulimme asiakkaan tarinan, jossa hän kertoo asunnottomien majailevan toistensa luona jouluna ja turvautuvan järjestöjen ja seurakuntien ruoka-apuun. Hän kertoo myös, että kaikilla ei ole paikkaa mihin mennä. Kaikille ei ehkä nouse mieleen, että Suomessa on myös ihmisiä, jotka viettävät joulunsa täysin taivasalla yksinäisyydessä.

Suomea pidetään asunnottomuuden poistamisessa mallimaana. Suomessa oli vuonna 2021 noin 4341 asunnotonta ihmistä ja asunnottomien määrää on Suomessa saatu vuosi vuodelta alaspäin (ARA 2021.)  Suomesta löytyy kuitenkin paljon piiloasunnottomuutta. Piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että majaillaan tuttavien ja sukulaisten luona vailla tietoa vakinaisesta asunnosta (Haahtela & Juhila 2015).

Jokainen asunnoton on yksilö, joka kantaa mukanaan omaa tarinaansa ja joulumuistojaan. Koti merkitsee jouluna paljon sinulle, minulle ja niillekin, joilla ei omaa kotia ole. Pystyisitkö sinä muistamaan jotakuta vierasta ihmistä tänä jouluna?

Hymyillään kun tavataan.

Isabel ja Teija

Asumisen ajokortti-hanke