Asukkaalle

Tervetuloa Aspa-säätiön vuokralaiseksi! Toivomme, että viihdyt kodissasi. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita vuokrasuhteesi alkuun ja hyvään turvalliseen asumiseen.

Ilmoita tietosi ja toimita allekirjoitettu vuokrasopimus Aspalle

Tarvitsemme lisätietoja vuokrasopimuksen tekemistä varten. Ilmoitathan ne meille vuokrasopimustietojen ilmoituslomakkeella (verkkolomake).

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta tarkistamme luottotietosi. Häiriömerkinnät eivät ole asunnon saamisen esteenä, mutta jos sinulla on häiriömerkintöjä, teemme vuokrasopimuksen aluksi määräaikaisena. 

Keskeisimmät oikeutesi ja velvollisuutesi on kirjattu vuokrasopimukseesi. Säilytä se vuokrasuhteen ajan ja vielä jonkin aikaa sen jälkeenkin. Vuokrasopimuksella sitoudut mm. huolehtimaan asuntosi kunnosta ja muista vuokralaisen velvoitteista, kuten vuokran maksamisesta.

Toimita sopimusvakuus

Perimme vuokralaisiltamme yhden kuukauden vuokran suuruisen sopimusvakuuden.

Sopimusvakuus voi olla joku seuraavista:

  • KELAn myöntämä kirjallinen sopimusvakuus
  • kuukauden vuokraa vastaava summa rahaa tallennettuna tilille, joka pantataan vuokravakuudeksi. Tätä tarkoitusta varten kannattaa avata oma tili. Panttaamisesta tehdään kirjallinen ilmoitus pankin laatimalla lomakkeella.
  • Aspan tilille maksettu yhden kuukauden vuokraa vastaava summa

Emme maksa sopimusvakuudesta korkoa. Palautamme sopimusvakuuden noin kuukauden kuluessa vuokrasuhteen päättymisestä, mikäli olet hoitanut kaikki maksuvelvoitteesi, palauttanut asuntosi kaikki avaimet ja tehnyt asuntosi muuttosiivouksen asianmukaisesti.

Tarkasta asuntosi kunto muuttohetkellä

Tarkasta asunto heti muuttaessasi siihen. Mikäli huomaat asunnossasi virheitä tai puutteita, ilmoita niistä meille kahden viikon sisällä Asunnon muuttotarkastusilmoituksella (verkkolomake).

Mikäli emme saa muuttotarkastusilmoitusta takaisin, oletamme ettei uudessa kodissasi ole muita virheitä tai puutteita kuin mitä me olemme huoneistotarkastuksen yhteydessä havainneet.

Nouda asuntosi avain lukkoliikkeestä

Asuntosi avaimet saat lukkoliikkeestä. Lukkoliikkeen yhteystiedot löydät kirjeestä, jonka saat vuokrasopimuksen mukana. Kun menet hakemaan avaimia, ota mukaasi henkilöllisyystodistus ja allekirjoitettu vuokrasopimus.

Säilytäthän avaimia huolellisesti. Jos avaimesi katoavat, ilmoita siitä välittömästi meille. Laskutamme sinulta uusien avaimien ja mahdollisen lukon uudelleensarjoittamisen kustannukset todellisten kulujen mukaan. 

Tee sähkösopimus, postin muuttoilmoitus ja ota kotivakuutus

Tee asuntoosi sähkösopimus muuttopäivästä lukien. Muista ottaa myös kotivakuutus.

Muuttoilmoitus pitää tehdä postille ja/tai maistraatille viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä.

Muutosta on aina ilmoitettava asunnon huoltoyhtiölle. Kun muutat Aspan vuokra-asuntoon, teemme ilmoituksen puolestasi huoltoyhtiöön. Jos esimerkiksi avaimesi hukkuu, huoltoyhtiö ei voi avata sinulle ovea, ellei sinua ole merkitty asukkaaksi. Ajantasaiset asukastiedot ovat tärkeitä myös hätätilanteissa.

Ilmoita tärkeät yhteyshenkilösi Aspalle

Jotta saat mahdollisissa ongelmatilanteissa tarvitsemasi avun ja tuen, tarvitsemme sinulta tärkeiden yhteyshenkilöidesi tiedot. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi taloyhtiössä tehtävät remontit kuten putki- ja hissiremontti. 

Joskus saattaa olla tilanteita, joissa esimerkiksi sosiaalityöntekijääsi tai muuta tukitahoasi tarvitaan vuokravelkojen tai asumisen häiriöiden selvittelyssä. Parhaimmassa tapauksessa yhteistyöllä vältytään vuokrasuhteen purkamiselta.

Yhteydenotot koskevat vain vuokrasuhteen aikaisia tilanteita, joilla pyritään varmistamaan asumisen jatkuminen, edistetään onnistunutta asumista ja vähennetään mahdollisia asumisen ongelmia.

Ilmoitathan myös, jos yhteyshenkilöidesi tiedoissa tapahtuu muutoksia asumisen aikana.

Täytä oheinen tietojenluovutuslomake ja lähetä meille.