Ilmiömenetelmä

Ilmiökortteja levitettynä pöydälle.

Ilmiömenetelmä sisältää 40 ilmiön korttipakan suomen- ja englanninkielisenä sekä Ilmiöoppaan verkossa.

Ilmiömenetelmä on kehitetty yhdessä nuorten ja nuorisoalan ammattilaisten kanssa helpottamaan asiakastyön kohtaamisia: puheeksi ottamisen välineeksi ja ajatuksien herättäjäksi.

Menetelmä on kehitetty yhteiskehittämisen keinoin. Mukana prosessissa ovat olleet Tampereen, Iisalmen ja Jyväskylän etsivät nuorisotyöntekijät ja Ohjaamon työntekijät, yhteisöpedagogi- ja sosionomiopiskelijoita sekä kokemustoimijanuoret Tampereelta ja Jyväskylästä.

Nuoret ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa Ilmiökortteja alusta asti. Ilmiöt ovat nousseet suoraan nuorten elämästä, heidän toiveistaan ja tarpeistaan.

Myös kuvitukset ovat nuorten taiteilijoiden tekemiä. Kuvituksista vastasivat Kollektiivi Hiekkalaatikko -nuoret Tampereelta sekä Jonna Savolainen

Menetelmä sisältää 40 ilmiön korttipakan suomen- ja englanninkielisenä. Mukana on ilmiöitä kuten itsetuntemus, seksuaalisuus, opiskelu, ihmissuhteet, raha, kiusaaminen ja toivo. Lisäksi menetelmään kuuluu Ilmiöopas verkossa. Oppaan tarkoitus on antaa vinkkejä korttien käyttöön sekä herätellä ajatuksia keskustelun tueksi.  

Menetelmä on kehitetty Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteisessä Omat avaimet 4You -toiminnassa.

Lisätietoja menetelmästä:
Sanna Inkiläinen, kehittämissuunnittelija, 040 513 7563, sanna.inkilainen@aspa.fi
Johanna Kainulainen, koordinaattori, 044 901 7512,  johanna.kainulainen@aspa.fi
Tuija Nissinen, asiantuntijakouluttaja, 046 923 0770, tuija.nissinen@mtkl.fi
Jonna Rautavirta, asiantuntija, 040 723 2829, jonna.rautavirta@mtkl.fi

Omat avaimet 4You

Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton Omat avaimet 4You -toiminnan tavoitteena on vahvistaa arjessa ja itsenäistymisessä tukea tarvitsevien 16–40-vuotiaiden henkilöiden osallisuutta, voimavaroja ja itsenäisen elämän valmiuksia. Toiminnassa kehitetään valmennusmenetelmiä ja työvälineitä nuoriso-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille yhteiskehittämisen keinoin. Lisäksi toiminta tarjoaa koulutuksia nuorten kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä opiskelijoille.

Omat avaimet 4You – tukea tarvitseville nuorille ja nuorille aikuisille