-A A +A

Miten koulukiusaaminen vaikuttaa elämään? Lue Titan ja Jennin teesit

Miten koulukiusaaminen vaikuttaa elämään? Lue Titan ja Jennin teesit

Koulukiusaaminen on aina rikos eli se on henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Älä vähättele sitä!

Koulukiusaaminen voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti vuosien ajan. Omista kokemuksistamme voimme sanoa, että koulukiusaaminen vaikuttaa hyvin laajasti omaan hyvinvointiin ja elämään.

Tässä meidän listaus koulukiusaamisen vaikutuksista:

1. Sairastuttaa psyykkisesti ja jopa fyysisesti

Olemme havainneet, että kiusaaminen on yleistä, ja että se vaikuttaa monen nuoren elämään. Kiusaaminen vaikuttaa mielenterveyden häiriöiden puhkeamiseen mm. masennukseen. Myös meillä koulukiusaaminen on vaikuttanut vahvasti masennuksen puhkeamiseen.

 

2. Kiusattu alkaa pelkäämään sosiaalisia tilanteita

On hankala mennä tilanteisiin, joissa tietää, että saattaa joutua kiusatuksi. Esimerkiksi kouluun tai kauppaan lähteminen tuntuu haastavalta ja vaikealta. Tuntuu siltä, että joutuu pelkäämään toisten ihmisten läheisyyttä ja kiusatuksi tulemista. Pahimmillaan tilanne menee siihen, että ei enää lähdekään kotoaan minnekkään ja nuoresta tulee ”haamu”.

 

3. ”Mitä ne musta ajattelee???”

Kiusattu alkaa miettimään korostuneesti, mitä muut ihmiset hänestä ajattelevat. ”Voinko ostaa tämän paidan, vai kiusataanko minua siitä?” ”Uskallanko fanittaa tätä bändiä?” Enää ei uskalla tuoda itseään esille millään tavalla. Kiusatulta häviää omat mielipiteet ja ajatukset pelon takia.

 

4. Alkaa epäilemään kaikkea itsessä ja uskoo siihen, mitä kiusaajat hänestä sanovat

”Ehkä mä olenkin mitä ne sanoo…” -ajatus nousee hyvin vahvasti esille.

Kun vuosien ajan kuulet, että olet huono ja ruma yms. siihen alkaa uskomaan. Käsitys omasta itsestä häviää, ja tilalle tulee negatiivinen ja vääristynyt minäkuva. Kuulet jo omankin pääsi sisällä sitä peiliin katsoessa, että ”sinusta ei ole mihinkään, voisit yhtä hyvin hypätä jokee”.

 

5. Alkaa vetäytymään ihmissuhteista ja uusien luominen on vaikeaa

Kiusattu saattaa alkaa epäilemään jo olemassa olevia ystäviään, perhettään ja muita läheisiään, ”ehkä hekin ajattelevat samalla tavalla kuin kiusaajat”. Luottamus ihmisiin katoaa ja turvallisuuden tunne toisesta ihmisestä häviää. Ihmisten seurassa ei uskalla enää olla, eikä halua olla. Kiusatun itsetunto on täysin nollassa. Sen takia on vaikea mennä juttelemaan tai tutustua uusiin ihmisiin. Luottamuksen rakentaminen vie kiusatulla todella pitkään koska sen on menettänyt niin monta kertaa.

 

6. Vaikeus ilmaista omia tunteita

Kun vuosia peittelet ja salailet omia tunteitasi, on vaikeaa opetella ilmaisemaan niitä uudestaan, varsinkin muiden ihmisten edessä. Omat tunteensa on joutunut salaamaan muilta täysin, jopa omalta perheeltäsi. Et voi ilmaista itseäsi toisille ja joudut patoamaan tunteesi syvälle kunnes jossain vaiheessa et voi enää pitää niitä sisälläsi. Tällä voi olla erittäin ikäviä seurauksia mm. viiltelyä.

 

7. Usko ja luottamus aikuisiin häviää

”Rakkaudesta se hevonenkin potkii.” ”Pojat on poikia.” ”Ehkä sinun pitäisi muuttaa itseäsi.” Mm. tällaisia lausahduksia olemme kuulleet aikuisilta, kun kiusaamista on tullut esille! Miten tällaisten jälkeen uskallat tai edes haluat mennä kertomaan kiusaajista aikuisille, jos he  eivät halua edes puuttua tilanteeseen? Ja saat heiltäkin tunteen, että sinussa on jotakin vikana?

Jokainen kokee kiusaamisen eri tavalla, mutta se satuttaa aina. Kiusaamisen arvista voi selvitä, mutta se vaatii paljon aikaa ja työtä. Kiusaamista ei voi perustella sillä, että se on sinun mielipiteesi. Kiusaamista ei voi perustella millään!

Jos sinulla ei ole muuta kuin ikävää sanottavaa toisesta ihmisestä, ole mieluummin hiljaa!