Digiä vammaisen arjessa

Tietotekniset apuvälineet sujuvoittavat arkeani. Kun teknologia toimii moitteetta, jää minulle aikaa tehdä juuri sitä mitä olen suunnitellut tekeväni.

En oikeastaan pidä itseäni erityisen vammaisena. Olen kyllä 37-vuotias puolisokea ja selkäydinkanavasta löydetyn kasvaimen ja hienosti hoidetun diabeteksen ansiosta pyörätuolikuski. Harrastan kolme kertaa viikossa dialyysissä käyntiä.

Vuosituhannen alkupuolella opiskelin viestintää ja ääni-ilmaisua, jota kautta tietokoneet vaihtui kerta heitolla Maceihin. Olen kasvanut yhdessä tietotekniikan kehityksen kanssa, joten on ollut luonnollista, että tekniikka näyttelee varsin suurta osaa elämässäni. Käytössäni on pöytätietokoneen lisäksi tuon suuren amerikkalaisen laitevalmistajan kannettava tietokone, puhelin, kello ja kaksi tablettitietokonetta. Tunnustan suoraan. Olen Apple-uskovainen.

Applen kaikkien laitteiden toimintalogiikka on samanlainen. Jos osaat käyttää yhtä laitetta, osaat käyttää kaikkia. Tietoteknisten apuvälineiden käyttö ei saa olla hankalaa. Jos käyttäjä joutuu liikaa miettimään miten laite toimii, tai mitä tein väärin, tulee apuvälineeksi tarkoitetusta laitteesta taakka.

Siristä on moneksi

Koska toinen silmistäni sokeutui heikosti onnistuneen kaihileikkaukseen myötä, on Applen erilaisille alustoille lanseeraama puheohjausjärjestelmä Siri tullut minulle kultaakin arvokkaammaksi avuksi. Vaikka valtaosa tietotekniikalla tekemistäni tempuista perustuu puhtaasti ulkoa opeteltuihin kaavoihin, tarvittaessa voin tehdä ison osan myös Sirin avustuksella. Siri mahdollistaa minulle tietoteknisten laitteiden itsenäisen käytön.

Siri mahdollistaa minulle tietoteknisten laitteiden itsenäisen käytön.

Siri lukee puolestani ääneen niin nettisivut kuin muunkin valitun tekstin. Muillakin puhelin- ja mobiililaitevalmistajilla on omia puheohjausjärjestelmiä, mutta Applen Siri on järjestelmistä ainoa, joka on kerralla vallannut koko kodin ja oikeasti ymmärtää puhuttua tekstiä, oli kyseessä sitten suomi, swahili tai riikinruotsi.

Kaikki Sirin avulla tehtävät käskyt alkavat samalla kaavalla. Laitteen koti-näppäin painetaan alas tai sanotaan ”Hei Siri”. Siri osaa tehdä kalenterimerkinnät, lähettää viestit, tehdä muistiinpanot, soittaa puhelut tai jopa etsiä tietoa internetistä. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Älyä kotiin

Applen uusin aluevaltaus on Sirillä ohjattavat erilaiset ympäristönhallintasovellukset. Apple Home järjestelmällä on mahdollista säätää kodin valaistusta, ilmastointia ja tuuletusta tai ovia ja ikkunoita. Vaikka näiden laitteiden ohjaus ei ole rakettitiedettä, valtaosa Apple Homen sovelluksista on saatavilla vain emämaassa Amerikan Yhdysvalloissa. Jos ennen kauko-ohjaus oli mahdollinen vain kodin viihdelaitteissa, tulevaisuudessa on periaatteessa mahdollista ohjata mitä vain ja tuon kaiken keskuksena on matkapuhelin tai tablettitietokone.

Jos ennen kauko-ohjaus oli mahdollinen vain kodin viihdelaitteissa, tulevaisuudessa on periaatteessa mahdollista ohjata mitä vain ja tuon kaiken keskuksena on matkapuhelin tai tablettitietokone.

Kovin harva tiedostaa miten aivan tavallinen koti on jo nyt muuttumassa älykodiksi. Tuskin nytkään tulee ensimmäiseksi mieleen jääkaapin punnitsevan siellä säilytettävää tavaraa ja säätelevän tämän perusteella virrankulutusta. Tai pyykinpesukoneen annostelevan pesujauheen koneen täyttöasteen mukaan ja säätävän pesuajan pyykin puhtauden mukaan. Tekoäly on arkipäivää jo varsin monessa kodissa ilman, että asiasta tehdä sen suurempaa numeroa. Tuskin ovat kaukana nekään ajat, kun puheohjausjärjestelmät rantautuvat kahvinkeittimeen ja MoccaMaster tiputtaa sinulle täydellisen kupillisen Juhla-Mokkaa käskyllä ”Hei Siri. Keitä kahvit.”

Avainsana käytettävyys

Melko monella vammaiselle ihmisellä on ”Perus-Penttiin” verrattuna fyysisiä rajoitteita. Aivan kaikilla kädet eivät toimi niin sukkelaan kuin nykylaitteet edellyttäisivät tai verbaalisessa ulosannissa on tiettyjä rajoitteita. Kieli ei taivu niin liukkaasti jotta Siri tai jokin muu puheohjauksen järjestelmä sitä ymmärtäisi. Toisaalta kuten normiväestön, myös erilaisten vammoja omaavien ikärakenne muuttuu. Väestö vanhenee, eikä kaikille ole aivan itsestään selvää toimia tietoteknisten apuvälineiden kanssa. Toisaalta vaikka valtaosa käyttöjärjestelmistä on käännetty suomeksi, tulee aina välillä vastaan tilanteita jotka edellyttävät englanninkielen taitoa.

Itselläni aikaa on rajoitetusti enkä halua käyttää sitä vähääkään toimimattomien apparaattien kanssa taisteluun. Mieluummin teen sitä, jota olen suunnitellutkin tekeväni.

Harva teknologian käyttäjä tietää, että suunnitteluprosessissa on mukana myös vuorovaikutteisuudensuunnittelija, jonka vastuulla on tuotteen käytettävyyden suunnittelu. Valitettavan harvoin tässä suunnittelussa otetaan huomioon eritavoin rajoittuneet käyttäjät. Mitä enemmän taloudellisia panoksia ohjelmistokehittelyyn on käyttää, sitä paremmin käyttäjien erilaiset tarpeet on otettu huomioon.

Usein joudun perustelemaan nörtähtäville ystävilleni miksi suosin itse pääsääntöisesti vain tämän yhden amerikkalaisyhtiön tuotteita. Itselläni aikaa on rajoitetusti enkä halua käyttää sitä vähääkään toimimattomien apparaattien kanssa taisteluun. Mieluummin teen sitä, jota olen suunnitellutkin tekeväni.

Katso Tuomaksen arjen digivinkki: Näin käytät Siriä.

Tuomas Vahtera
digikaveri
Digi haltuun! -hanke

Julkaistu alun perin Suuntaaja-verkkolehdessä 3/2018.