Aspa-säätiön keväällä 2024 toteuttama jalkautuvan asumisneuvonnan pilotti osoitti, että henkilökohtainen, asukkaiden koteihin jalkautuva neuvonta auttaa erityisesti asumisen alussa tilanteissa, joissa asumisen taidot tai tukiverkostot ovat puutteellisia.
Jalkautuva asumisneuvonta tarjoaa tukea itsenäisen asumisen alkuun liittyvissä käytännön asioissa. Tämä tarkoittaa lyhytaikaista konkreettista tukea ja ohjausta kotona itsenäisesti pärjäämiseen. Lyhyt alkuvaiheen tuki mahdollistaa asumisen jatkumisen onnistumisen ja on alku itsenäiselle elämälle.
”Huomasimme, että monilla asukkailla oli puutteita asumisen taidoissa tai heidän tukiverkostonsa oli heikko. Näissä tilanteissa asukkaat tarvitsivat erityistä tukea heti asumisen alussa, ennen kuin hyvinvointialueen tarjoamat palvelut saatiin käynnistymään. Pilotti tarjosi mahdollisuuden testata, miten jalkautuva asumisneuvonta voisi vastata tähän tarpeeseen”, kertoo pilottia toteuttanut Laura Maajärvi.
Hyötyjä asiakkaille sekä tilaajille
Jalkautuvan asumisneuvonnan pilotti toteutettiin tammi-toukokuussa 2024. Sen aikana Aspa-säätiön asumisneuvoja vieraili asukkaiden kodeissa sekä oli tiiviisti yhteydessä heihin myös puhelimitse. Pilotin asukkaita olivat muualta paikkakunnalle muuttaneet henkilöt, jälkihuollon nuoret ja asukkaat, joilla oli haasteita esimerkiksi kodin siisteyden ylläpidossa. Kotikäyntejä tehtiin aluksi työparin kanssa, mutta pääasiassa ne toteutettiin asumisneuvojan omien aikataulujen mukaan.
”Pilotin aikana havaitsimme, että monilla asukkailla on vaikeuksia pitää kotinsa siistinä, erityisesti silloin, kun he kärsivät syvästä masennuksesta. Tämä johti usein tavaroiden hamstraamiseen ja roskien kertymiseen asuntoon. Lisäksi vuokranmaksun haasteet olivat yleisiä. Näissä tapauksissa jalkautuva asumisneuvonta osoittautui erittäin hyödylliseksi”, Laura kuvaa pilotin aikana esiinnousseita havaintoja.
Asumisen onnistuminen erityisesti sen alkuvaiheessa on tärkeää, koska se ennaltaehkäisee mahdollisia asumisen haasteita jatkossa, kuten esimerkiksi velkarästit, häiriökäyttäytyminen tai kodin siisteydestä huolehtiminen. Jalkautuva asumisneuvonta on tuonut merkittäviä hyötyjä sekä asukkaille että palvelun tilaajille. Asukkaat eivät jää yksin asumisen alussa, ja sosiaalityöntekijät saavat konkreettista tietoa asukkaan tilanteesta. Lisäksi yhteistyö sosiaalityön kanssa on tiivistynyt, mikä on auttanut ehkäisemään häätöjä ja asunnottomuutta.
Tuki tarpeen pidemmäksi aikaa
Pilotin aikana huomattiin, että tuki olisi ollut tarpeen pidemmäksi aikaa kuin oli mahdollista tarjota. Kaikki tukea tarvitsevat eivät myöskään voineet osallistua pilotointiin. Lyhytaikaisen asumisneuvonnan jatko voisi olla esimerkiksi tuetun asumisen palvelu.
”Toivon, että tulevaisuudessa jalkautuva asumisneuvonta vakiintuu osaksi Aspa-säätiön toimintaa, sillä tarvetta tällaiselle palvelulle on runsaasti. Yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa tämä toimintamalli voisi auttaa ennaltaehkäisemään asunnottomuutta ja tukea sosiaalityöntekijöiden työtä”, Laura pohtii.
Lisätietoja
satu.lehtinen@aspa.fi