Kotonaan Tero päättää kaapin paikan

Salossa Aspa-koti Sillanpäässä on tehty yli 20 vuotta uraa uurtavaa työtä laitosasumisen purun kanssa, kun palveluja alettiin antaa sairaalan sijasta ihmisten koteihin.

 –Se oli iso muutos, muistelee palveluesimies Tarja Räty, joka on ollut mukana alusta asti. –Sairaala oli vähän kuin koti ihmisille. Meillä ajatuksena oli kannatella asiakkaita koko heidän elämänsä kirjossa, asumisesta arkeen.

– Olen ollut aspalainen maaliskuusta 1999 lähtien, kertoo Tero, joka on saanut tukea arkeensa ja asumiseensa Sillanpäästä lähes sen perustamisesta alkaen. –Silloin muutin omaan kotiin.

Sitä ennen Tero oli asunut puolitoista vuotta Märynummen sairaalan yhteydessä olevassa rakennuksessa.

–Eräänä päivänä olin palaverissa Tarjan kanssa ja minulle avautui mahdollisuus saada oma koti palvelujen läheltä sekä apua asumiseen ja yksin pärjäämiseen Aspalta, Tero muistelee. –Vei jonkin aikaa tottua, mutta koin oloni turvalliseksi ja sain samalla uudenlaista tekemistä elämääni. 

Oma koti ja oma aikataulu

Märynummella Tero teki puistotöitä sairaalan alueella, Sillanpäähän muutettuaan hän oli töissä tietoasemalla ja päiväkodissa. –Tällä hetkellä käyn kerran viikossa töissä työkeskuksella. Sen lisäksi käyn Aspan ryhmissä kolme kertaa viikossa. Ohjaaja käy minun luonani kerran viikossa ja teemme yhdessä ruokaa.

Vapaa-aikanaan Tero pyöräilee paljon ja viikonloppuisin hän käy vanhempiensa luona.

–Tykkään myös ajaa Aspa-koti Sillanpään nurmikon. Meillä on täällä iso takapiha ja osallistun mielelläni ulkopeleihin. Tänään olin Tarjan kanssa pelaamassa sulkapalloa!

–Minun on nyt hyvä olla, on oma koti, jossa on rauhallista. Saan liikkua vapaasti oman aikatauluni mukaan. Tiedän, että minun ei tarvitse huolehtia kaikesta yksin ja elämässäni on jotain pysyvää.

Kyllä aspalaisuus on aikas hyvä juttu, Tero miettii.

Aspa-koti Sillanpää tarjoaa tuettua asumista, henkilökohtaista apua ja omaishoidon kotilomitusta mielenterveyskuntoutujille ja vammaisille ihmisille.

Lue lisää Aspa-koti Sillanpäästä

Asiakkaamme kertovat

Aspa-koti Riekonmarjan kota lumen keskellä.

Elämäniloa yhdessä tehden

Nainen hymyilee hiihtoladulla.

Urheilua rakastava tyttö muutti omaan kotiin

Uusi alku asunnon saamisesta