Lupa puhua moninaisuudesta

Sukupuoli kuten seksuaalinen suuntautuminenkin on moninainen ilmiö. HLBTIQ-kirjainyhdistelmällä tarkoitetaan sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

  • Transsukupuolinen voi olla sukupuoli-identiteetiltään mies, nainen ja/tai jotain muuta. Hän ei koe omakseen syntymässä määriteltyä sukupuolta.
  • Intersukupuolinen on henkilö, jota ei ole voitu syntyessään yksiselitteisesti määrittää tytöksi tai pojaksi kehoa tarkkailemalla.
  • Homoseksuaalinen tuntee seksuaalista vetovoimaa samaa sukupuolta olevia kohtaan, esimerkiksi mies ihastuu mieheen.
  • Biseksuaalinen henkilö tuntee seksuaalista vetovoimaa sekä omaa että eri sukupuolta olevia kohtaan.
  • Panseksuaalinen henkilö tuntee vetoa mitä tahansa sukupuolta olevaa ihmistä kohtaan.
  • Aseksuaalinen henkilö kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia henkilöitä kohtaan.
  • Transvestiitti henkilö ilmaisee eläytymällä ja pukeutumalla toista sukupuolta kuin mikä hänelle on syntymässä määritelty. Hän on usein tyytyväinen syntymässä määriteltyyn sukupuoleensa.

Tutustu Sateenkaarisanastoon tarkemmin Seta ry:n sivulla

Usein oletamme, että olisimme seksuaaliselta suuntautumiseltamme heteroja tai sukupuoleltamme naisia tai miehiä. Oletukset ajavat osan ihmisistä kaappiin, suojaamaan omaa identiteettiään ja vaikenemaan siitä. Jokaisella on oikeus rajata sitä, kenelle kertoo itsestään. Käsitys omasta itsestä voi myös muuttua.

Kaapista ulostulolla tarkoitetaan omasta seksuaalisesta suuntautumisesta ja/tai sukupuoli-identiteetistä kertomista perheelle, ystäville ja läheisille. Kertominen on usein ainoa keino tulla nähdyksi omana itsenä omassa lähipiirissä.

Pohdi

Miten sinä voisit omilla puhe- ja ilmaisutavoillasi kertoa, että kunnioitat toista ihmistä sellaisena kuin hän on? Miten reagoit, jos joku tuttavasi tulee ulos kaapista?

Jarmo: ”Muistan, kun kerroin sinulle biseksuaalisuudestani ja aiemmasta suhteestani Markun kanssa. Kaikille työntekijöille ei ole yhtä helppo kertoa.”

Assi: ”Moninaisuus koskee myös meitä työntekijöitä. Toivoisin, että jokainen voisi olla töissäkin oma itsensä.”

Tietoa, vertaistukea ja apua antavat:

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelu