Lupa puhua seksistä

Seksi on yksi keino toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Seksin tavoitteena on hyvä olo, nautinto ja kiihottuminen.

Seksi voi olla haaveilua, fantasiointia tai eroottisten virikkeiden ja apuvälineiden käyttämistä. Seksi voi tapahtua myös kahden tai useamman ihmisen välillä. Silloin se voi olla esimerkiksi hyväilyä, flirttailua, kiihottavia suudelmia, koskettamista vaatteiden päältä ja alta, kumppanin tyydyttämistä käsin, suuseksiä, rakastelua tai yhdyntää.

Itsetyydytys

Itsetyydytys on oman kehon ja sukuelinten hyväilyä tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä ja kiihottavalta. Itsetyydytys on turvallinen seksuaalisen toiminnan muoto, josta ei yleensä ole minkäänlaista haittaa. Itsetyydytyksestä käytetään myös nimiä masturbointi, sooloseksi, runkkaaminen, käteenvetäminen ja sormettaminen.

Suostumus seksiin

Suostumus on asia, jota tarvitaan jokaisessa seksiteossa. Jokaisen on kunnioitettava toisen kehoa, haluja ja itsemääräysvaltaa. Nukkuva, päihtynyt tai huonovointinen henkilö ei voi antaa suostumusta seksiin. Seksi ilman toisen lupaa on rikos.

Jos haluat seksiä toisen ihmisen kanssa, kerro omista tunteistasi ja haluistasi. Kysy toiselta: Haluttaako sinua? Saanko suudella sinua? Millaisesta seksistä pidät? Haluatko koskettaa minua? Voit saada vastaukseksi kyllä, ei, en tiedä tai ei nyt. Kunnioita toisen vastausta. Jokaisella on myös oikeus muuttaa mieltään ja perääntyä seksistä missä vaiheessa tahansa.

Ehkäisy

Ehkäisy tarkoittaa sukupuolitaudeilta suojautumista sekä raskaudenehkäisyä. Käytä kondomia aina kun sukuelimet koskevat toisiansa, olet yhdynnässä peräaukkoon tai kun harrastat suuseksiä. Raskauden ehkäisyyn voi käyttää muitakin ehkäisyvälineitä, kuten ehkäisypillereitä tai kierukkaa. Ehkäisystä huolehtiminen on molempien vastuulla, ja siitä pitää puhua etukäteen.

Tutustu Rinnekodin puheeksiottokortteihin aiheista seksi, turvataidot ym. (Selkeästi seksistä -projekti (2016–2017)

Seksuaalisuus, vammaisuus ja sairaudet

Oletko kuullut puhuttavan vammaisten seksistä tai vammaisseksistä? Erityistason seksuaaliterapeutti Tanja Roth korostaa, ettei ole olemassa vammaisseksiä. On vain seksiä, jota jokainen tekee omalla tavallaan. Jos henkilö vammautuu kesken elämää, suhde omaan kehoon ja seksuaalisuuteen muuttuu. Seksin tekemiseen saatetaan tarvita uudenlaisia tapoja ja apuvälineitä. Myös psyykkiset sairaudet ja lääkitys voivat vaikuttaa seksihaluihin.

Avusteinen seksi

Joskus vamma voi olla sellainen, ettei itsetyydytys tai yhdyntä onnistu ilman avustajaa. Passiivinen avustaminen tarkoittaa seksitilanteen mahdollistamista, riisumista ja pukemista, seksivälineiden asettamista, tiedon tai pornografian hankkimisessa avustamista tai keskustelua seksistä. Aktiivinen avustaminen vaatii kosketuskontaktia avun vastaanottajaan seksin tai sen valmistelun aikana. Se voi sisältää eri asentoihin avustamista, kehon tukemista ja liikuttamista tai apuvälineen liikuttamista ja ohjaamista seksissä.

Keskustele

Tarvitsetko apua tai tukea seksiin? Juttele tarpeistasi luotettavan henkilön kanssa. Pohtikaa yhdessä, keneltä voisit saada apua, ja mistä asioista on hyvä sopia etukäteen.

Jarmo: ”Masennukseni on aiheuttanut haasteita seksielämäämme Ulpun kanssa. Olemme saaneet apua pariterapiasta. Sopiva terapeutti löytyi Seksologisen seuran kautta.”

Lisätietoja

Avusta ja ohjaa seksissä turvallisesti: opas henkilökohtaisille avustajille, vammaistyötä tekeville sekä avunkäyttäjille. Tanja Roth, 2016