Toipumiseni olikin vielä kesken

Puhuimme Aspan työntekijän kanssa usein ja avoimesti sekä mielialastani että terapiakäynneistäni. Kun minulle tarjoutui mahdollisuus osallistua mielialapäiväkirjojen testausryhmään, työntekijäkin suositteli sitä. Pitäessäni kirjaa mielialoistani tajusin, että toipumiseni on vielä kesken.

Käytin ensimmäisen kuukauden Dayliota ja toisen kuukauden alkaessa aloin myös käyttää Mielialapäiväkirjaa, koska halusin kokeilla myös niitä ominaisuuksia mitä Dayliossa ei ollut.

Lähdin kokeiluun mukaan lievällä pessimismillä, mutta olen kokenut saavani siitä ison hyödyn. Sovelluksista on ollut apua terapiakäynneilläni sekä tapaamisissa Aspan työntekijän kanssa. Olen oppinut paljon omasta voinnistani.

”Todellisuudessa olin vieläkin masentunut ja havahduin siihen vasta kun pystyin sovelluksen avulla seuraamaan mielialaani itse ensimmäistä kertaa.”

Koska olen käynyt samalla terapeutilla jo vuosia, luulin tuntevani itseni hyvin. Terapeuttini aavisteli kuitenkin jo pitkään, että mielialani ei ole niin hyvä kuin oletin. Luulin olevani iloinen ihminen. Kun aloin miettiä sovellusta käyttäessäni, mikä saa minut iloiseksi tai mikä piristää minua, en osannut vastata. Keskityin niin paljon elämiseen ilman jatkuvaa kaaosta, että en rekisteröinyt alakuloisuuden vakavuutta tai sitä, miten systemaattista se oli.

Täytin kumpaakin sovellusta joka päivä, enkä ajatellut asiaa sen enempää. Parin viikon jälkeen aloin tutkia sovellukseen merkitsemiäni mielialoja tarkemmin ja ihmettelin, miksi jokainen päiväni näytti punaista. Ensimmäisen kuukauden jälkeen aloin mennä lievään paniikkiin ja keskustelin sekä Aspan työntekijän että terapeuttini kanssa aiheesta. Kumpikaan ei yllättynyt tuloksista. Sen sijaan molemmat olivat yllättyneitä reaktiostani. 

Tulimme siihen tulokseen, että vaikka viikko olisi mennyt todella huonosti, olin jo tapaamisiin mennessä unohtanut kuinka huonot päivät olivat vaikuttaneet olooni. Keskityin vain lähipäivien tapahtumiin ja luulin voivani paremmin. Todellisuudessa olin vieläkin masentunut ja havahduin siihen vasta kun pystyin sovelluksen avulla seuraamaan mielialaani itse ensimmäistä kertaa.

Sovellukset auttoivat minua kertaamaan viikon tapahtumat helposti, sillä olin joka päivän kohdalle kirjoittanut jotain päivän kulusta. En ole aiemmin jaksanut pitää minkäänlaista päiväkirjaa, vaikka sitä on suositeltu minulle monesti. Sovelluksien muistutukset auttoivat tekemään merkintöjä päivittäin, eikä siihen mennyt kuin hetki. Muistutukset sai asetettua itselleen sopivaan ajankohtaan. Minulle muodostuikin täyttämisestä hyvin nopeasti helppo ja lyhyt iltarutiini, jolloin mietin päivän tapahtumia ja keskityin siihen, miten oikeasti voin.

Vaikka ei aina tuntisi olevansa masentunut, voi silti pinnan alla kyteä isompia ongelmia, mitä ei välttämättä halua nähdä. Tunnistin itse olevani tällainen tapaus ja olen tänäkin päivänä tyytyväinen sovelluksen käyttäjä. Suosittelisin siis kumpaa tahansa sovellusta etenkin ihmisille, jotka eivät välttämättä ajattele tarvitsevansa sellaista.

Jenny, Joensuu

Kiinnostaako  sinua  seurata omaa mielialaasi? 

Aspa-säätiön Arjen koodit -hankkeessa 19 mielenterveyskuntoutujaa testasi, miten puhelimeen tai tablettiin ladattava mielialaa kartoittava sovellus voi auttaa arjessa. Moni testiryhmään osallistunut koki hyötyvänsä sovelluksesta. Se auttoi oman voinnin seurannassa ja tunnistamaan tekijöitä, mitkä vaikuttavat mielialaan joko positiivisesti tai negatiivisesti.

Blogin kirjoittaja osallistui testiryhmään ja kirjasi omia mielialojaan sekä päivän aikaisia tapahtumia ylös kahden kuukauden ajan. Hän yllättyi, miten paljon apua sovelluksesta oli.

Testatut sovellukset Daylio ja Mielialapäiväkirja (Jonathan Sautter) ovat molemmat suomenkielisiä ja helppokäyttöisiä. Daylion voi ladata  ilmaiseksi Google Play -kaupasta tai Apple  Storesta  ja Mielialapäiväkirjan Google Play -kaupasta.  

Jos kaipaat opastusta sovellusten käyttöön,  Aspa-säätiön  Digi Haltuun -hankkeen  kouluttamat digikaverit auttavat tarvittaessa. Saat heihin yhteyden laittamalla viestiä osoitteeseen  arjenkoodit@aspa.fi. 

Lue lisää testauksen tuloksista: Oman mielialan tunnistamiseen apua älypuhelimen sovelluksesta