Ensimmäinen työpaikka lähihoitajana

Jonna.

Kesällä 2017 asiat loksahtivat heti kohdilleen Jonna Laitisen aloittaessa työt Aspa-koti Aurinkopihassa Turussa. Hän viihtyy ja kokee juurtuneensa sinne. Vammaisala myös yllätti monipuolisuudellaan.

Lapsena Jonnan haaveammatti oli lastenhoitaja. Vanhemmatkin olivat sitä mieltä, että sosiaalinen ja auttavainen Jonna päätyisi aikuisena hoiva-alalle.

Jonna valmistui lähihoitajaksi joulukuussa 2016 Naantalin ammattiopistosta. Viimeisen vuoden hän opiskeli mielenterveys- ja päihdealaa.

”Tämä oli ensimmäinen työpaikka, jonne hain. En ajatellut päätyväni työskentelemään eri tavoin vammaisten ihmisten pariin. Tämä työ vei kuitenkin täysin mennessään, ja asiakkaamme ovat opettaneet minulle paljon!” sanoo Jonna.

Jonna kokee, että Aurinkopihassa hänellä on mahdollisuus oppia todella moninaisesti ja laajasti vaikkapa aivotapaturmista tai erilaisista sairauksista. Vastaavaa ei kovin moni muu paikka pysty tarjoamaan.

Työ Aspa-koti Aurinkopihassa

Turussa merellisessä Uittamon kaupunginosassa sijaitseva Aspa-koti Aurinkopiha tarjoaa tehostettua palveluasumista vaikeavammaisille ihmisille. Heillä voi olla esimerkiksi CP-vamma, MS-tauti tai neliraajahalvaus. Asukkaita autetaan elämään mahdollisimman itsenäistä elämää omassa kodissaan. Aurinkopihassa näitä koteja on 15.

Päivittäisissä toiminnoissa auttamiseen kuuluu asukkaiden perustarpeista kuten hygieniasta, liikkumisesta ja ravitsemuksesta huolehtiminen. Lisäksi työhön kuuluu lääkehoitoa, tarviketilauksia, ajanvarauksia, ruoanlaittoa, siivousta sekä omais- ja verkostoyhteistyötä. Aurinkopiha tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista, mutta vain osa ohjaajista tekee yövuoroa, muut tekevät työtä kahdessa vuorossa. Työ on ohjaamisen sijaan enemmän hoidollista, eikä mikään päivä ole samanlainen.   

”Asiakkaat pystyvät itse tuomaan ilmi, mitä he haluavat. Heillä on oikeasti mahdollisuus elää omannäköistä elämää ja me saamme olla tukemassa sen toteutumista”, kertoo Jonna ylpeänä työstään.

Jonna antaa paljon kiitosta omalla työyhteisölleen ja esihenkilölle.

”Olen ylpeä siitä, että meillä tehdään aina se mitä luvataan. Täällä kaikki saavat olla omia itsejään eikä huumoria puutu. Tervetuloa mukaan huippuporukkaamme!”

Jonna pitää hyvää työilmapiiriä yhtenä tärkeimmästä asiasta töissä viihtymiselleen. Sen jälkeen tulevat hyvät työsuhde-edut kuten Smartum-setelit ja toimivat työterveyshuolto sekä tietenkin tärkeät asiakkaat.