-A A +A

Voimaa seksuaalisuudesta

Voimaa seksuaalisuudesta

Seksuaalisuus on jokaisen perustarve. Se antaa elämänvoimaa ja nautintoa. Seksuaalioikeudet koskevat meitä kaikkia. Tehdään ne näkyväksi!

Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa

  • vahvistamme asumispalvelujen käyttäjien valmiuksia ilmaista seksuaalisia tarpeitaan
  • teemme näkyväksi sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden
  • lisäämme asumispalvelujen työntekijöiden ja alan opiskelijoiden osaamista
  • herättelemme ammattilaiset huomioimaan yksilölliset ja muuttuvat elämäntilanteet sekä perhesuhteet asumisen palveluissa

Voimaa seksuaalisuudesta -hanke jalkautuu vuosina 2018-2020 Jyväskylään, Lahteen ja Helsinkiin. 

Mistä asioista on Lupa puhua?

Kesällä pidettyihin infotilaisuuksiin osallistui asumispalvelujen asiakkaita ja työntekijöitä. Seuraavat teemat toistuivat useissa paikoissa:

  • Kosketus. Monet asukkaat kaipaavat kosketusta. Heitä kosketetaan usein vain hoidollisissa tai avustavissa tilanteissa. Monilla ei ole kokemusta romanttisesta kosketuksesta. Toisaalta jotkut henkilöt ovat pohtineet, onko heillä oikeus määritellä itse, kuka heitä koskee, milloin ja millä tavalla? Pitääkö aina jaksaa sitä, että toinen ryhmäkodin asukas koskee, eikä anna olla rauhassa? Voiko naisasukas kieltäytyä ottamasta apua vastaan miesavustajalta, jos on kyse intiimistä, fyysisestä avuntarpeesta? Entä miten kiire vaikuttaa kosketukseen?
  • Itsetyydytys. Monet ovat kuulleet itsetyydytyksestä ensimmäistä kertaa hankkeemme seksologin pitämällä luennolla. Etenkin monet kehitysvammaiset henkilöt pudistavat päätään, kun seksologi kysyy, onko itsetyydytyksestä ollut puhetta, tai onko edes sana tuttu. Kyseessä ei ole joukko 16-vuotiaita, vaan 40-50-vuotiaita parasta aikuisuuttaan eläviä miehiä ja naisia!
  • Sinkkuelämää vuositolkulla! Monet kohtaamamme palvelunkäyttäjät ovat sinkkuja; jotkut valitusti ja jotkut tahtomattaan. Ihmissuhteiden solmimisessa saattaa olla haastetta, kun potentiaaliset kumppanit eivät ymmärrä epäselvää puhetta, taksimatkat loppuvat aina puolessavälissä kuukautta, avustajatunteja on liian vähän treffeille pääsemiseksi, tai kumppani ei miellytä vanhempia (vaikka vammainen henkilö asuisi jo yksin, omassa kodissaan).
  • Yksinäisyys vaivaa. Elämänpiiri saattaa rajoittua oman kodin ja päivätoimintakeskuksen välille. Kerhotoimintoja järjestää seurakunta, yleisiin harrastuksiin, tai vaikka ravintolaelämään on vaikea liittyä. Hankkeen toimintaa ideoidessamme on käynyt ilmi, että vain harvalla asukkaalla on kokemuksia polttareista, häistä, vauvakutsuista tai saunailloista.
  • Parisuhteet ja tuki niiden perustamiseen. Onko yhdessä asuminen edes mahdollista, jos kunnassa on vain yksi asumisyksikkö, jossa on pelkkiä yksiöitä? Joskus parisuhdetta rajoittavat "luvanvaraiset" asiat. Aikuisten ihmisten pitää kysyä lupa kotoa poislähtemiseen, yökyläilyyn, suutelemiseen... Yksityisestä tulee helposti yleistä. Ryhmäkodin muiden asukkaiden ei tarvitsisi tietää, kuka kenenkin kanssa seurustelee.
  • Ennakkoluulot ovat myös puhututtaneet (esim. vammaiset sukupuolettomina ja haluttomina, ns. "lapsenkaltaisina" / omien vanhempien silmissä "ikuisina lapsina"). Monet tykkäisivät kokeilla erilaisia tapoja pukeutua ja meikata. Löysät verkkarit ovat monille arkea. Erään rouvan kanssa ideoimme hattujuhlia, joissa tanssittaisiin ja tarjoiltaisiin kuplajuomia!! 

Tällä hetkellä hankkeeseen haetaan myös sosiaalialan opiskelijoita ja järjestökumppaneita.​

 

Seksuaalikasvattaja Raila Riikosen kolme vinkkiä

Raila Riikonen toimii Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen seksologina. Hänellä on myös oma yritys Ilon Kipinä, joka tarjoaa seksuaalipalveluita vammaisille ihmisille. Lue lisää Ilon Kipinästä.

Railin vinkit fb.png