Digi tueksi arjen haasteissa

Arjen koodit -hanke kehittää ja testaa erilaisia digisovelluksia asumispalveluiden asiakkaiden arjen tueksi. Hankkeessa on testattu esimerkiksi mielialapäiväkirjasovellusta, virtuaalitodellisuuslaseja ja älyvaloja.

– Olemme lähdössä ensi vuonna kiertueelle, jossa esittelemme arjen sujumista helpottavia digisovelluksia, kertovat hankkeessa työskentelevät Lea Haikala ja Saara Kanula.

Tilaisuudet järjestetään koronatilanteen salliessa livenä, mutta ainakin keväällä ne ovat pääsääntöisesti verkkotapahtumia. Hankkeessa mukana olevat kokemustoimijat ovat myös paikalla kertomassa, miten he itse ovat hyötyneet digistä.

Poimi vinkeistä itsellesi sopivat ja kokeile rohkeasti.

Mielialapäiväkirja auttaa hahmottamaan omaa jaksamista

Kiinnostaako sinua seurata omaa vointiasi? Haluatko tietää, mitkä asiat vaikuttavat mielialaasi positiivisesti tai negatiivisesti? Mielialapäiväkirjan täyttäminen voi auttaa hahmottamaan omaa jaksamista ja siihen vaikuttavia tekijöitä. 

Puhelimeen ladattava mielialapäiväkirja on ilmainen ja sitä on helppo käyttää. 

Lue käyttäjien kokemuksia ja ohjeita mielialapäiväkirjan käyttöön 

Unelmien, elämyksien ja uusien kokemuksien toteuttaminen virtuaalitodellisuudessa

Olemme syksyn aikana kierrelleet muutamilla paikkakunnilla esittelemässä virtuaalitodellisuuslaseja asumispalvelujen asiakkaille. Virtuaalimaailma on tempaissut monet mukaansa ja kokemukset ovat olleet positiivisia.

Virtuaalimaailmassa voi esimerkiksi sukeltaa delfiinien kanssa tai meloa antarktisella. Hurjimmat kokeilijat ovat hypänneet vuoristoradan kyytiin tai kokeilleet mäkihyppyä. ”Virtuaalitodellisuudessa voi seikkailla turvassa”. ”Suosittelisin kaikille, joilla on paljon stressiä”, kommentoivat osallistujat.

Koronatilanteen salliessa jatkamme kiertuetta ensi vuonna. Tarjoamme myös asumispalveluille mahdollisuutta lainata laseja asiakkaiden käyttöön. Lue lisää Toteuta unelmasi virtuaalitodellisuudessa -jutusta

Älyvaloista apua arkeen

Testaamme asumispalvelujen asiakkaiden kanssa olisiko älyvaloista apua arjen haasteisiin. Kokeiluun mahtuu vielä muutama mukaan! Ota yhteyttä, jos kaipaat esimerkiksi helpotusta vuorokausirytmin ylläpitoon tai heräämiseen aamulla pimeään aikaan. 

Älyvalot ovat lamppuja, joiden värejä, syttymistä ja sammumista voi ohjelmoida automaattiseksi. Voit vaikka säätää auringonnousun yöpöydän lamppuun heräämistä helpottamaan tai ajastaa eteisen valon vaihtumaan vihreäksi, kun on aika ottaa lääke. 

Lue lisää älyvalokokeilustamme

Digihelppari avuksi arjen rutiineihin

Kehitämme yhdessä kokemustoimijoidemme kanssa puhelimeen ladattavaa arjen avustajaa, Digihelpparia. Sovellus muistuttaa ja tsemppaa arkiaskareiden hoitamisessa ja tukee itsenäistä selviytymistä arjessa. 

Sovelluksesta hyötyvät ihmiset, joilla on esimerkiksi vaikeuksia keskittymisessä, muistamisessa tai asioiden ja kotiaskareiden loppuunsaattamisessa.

Kehitystyö on loppusuoralla ja sovellus on valmis käytettäväksi maaliskuussa 2021.

Lue lisää digihelpparista

Kokemustoimijaksi hankkeeseen?

Arjen asiantuntijat ovat Arjen koodit -hankkeen kokemustoimijoista koostuva ryhmä. Ryhmän jäsenet ovat aktiivisesti mukana suunnittelemassa hankkeen toimintaa, valitsemassa kehittämiskohteita ja antamassa palautetta.  Seitsemän jäseninen ryhmä kaipaa täydennystä. Haluaisitko sinä mukaan?

Olet etsimämme henkilö, jos olet kiinnostunut digiasioista ja haluat parantaa arjessaan tukea tarvitsevien ihmisten arkea! Edellytämme myös, että saat tai olet joskus saanut asumisen palveluja ja sinulla on jonkin verran kokemusta älylaitteiden (esim. älypuhelimen) käytöstä.

Lähetä rohkeasti sähköpostia ja kerro itsestäsi ja kiinnostuksen kohteistasi: arjenkoodit@aspa.fi

Lue Jessien kokemuksia Arjen asiantuntijoissa toimimisesta

Ota yhteyttä

Saara Kanula ja Lea Haikala, Arjen koodit -hanke, arjenkoodit@aspa.fi

Tutustu Arjen koodit -hankkeeseen