Uusi menetelmä tukemaan vuoropuhelua nuorten ja ammattilaisten tapaamisissa 

Ilmiökortteja levitettynä pöydälle.

Ilmiömenetelmä sisältää 40 ilmiön korttipakan sekä Ilmiöoppaan.

Ilmiömenetelmä on kehitetty yhdessä nuorten ja nuorisoalan ammattilaisten kanssa helpottamaan asiakastyön kohtaamisia: puheeksi ottamisen välineeksi ja ajatusten herättäjäksi.

“Nuoret ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa Ilmiökortteja alusta saakka, mikä tekee niistä ainutlaatuiset”, kertoo Aspa-säätiön kehittämissuunnittelija Sanna Inkiläinen. “Tämä tukee omalta osaltaan puheeksi ottamista ja nuoren kohtaamista.” 

“Ilmiöt ovat nousseet suoraan nuorten elämästä, heidän toiveistaan ja tarpeistaan.”  

Menetelmä sisältää 40 ilmiön korttipakan suomen- ja englanninkielisenä. Mukana on ilmiöitä kuten itsetuntemus, seksuaalisuus, opiskelu, ihmissuhteet, raha, kiusaaminen ja toivo. Lisäksi menetelmään kuuluu Ilmiöopas verkossa. Oppaan tarkoitus on antaa vinkkejä korttien käyttöön sekä herätellä ajatuksia keskustelun tueksi.  

Yhteiskehittämisen tulos 

“Ilmiömenetelmä on valmistunut yhteiskehittämisen keinoin”, Inkiläinen kertoo.  

Prosessissa ovat olleet mukana Tampereen, Iisalmen ja Jyväskylän etsivät nuorisotyöntekijät ja Ohjaamon työntekijät, yhteisöpedagogi- ja sosionomiopiskelijoita sekä kokemustoimijanuoret Tampereelta ja Jyväskylästä.  

Myös kuvitukset ovat nuorten taiteilijoiden tekemiä. Kuvituksista vastasivat Kollektiivi Hiekkalaatikko -nuoret Tampereelta sekä Jonna Savolainen

“Ilmiömenetelmän kehittäminen oli pitkä ja mielenkiintoinen prosessi”, Sanna Inkiläinen sanoo. “Kiitos kaikille, jotka olivat matkan varrella mukana ja antoivat oman osuutensa menetelmään. Valmiit kortit ovat olleet jo hetken käytössä ja olemme saaneet palautetta ilmiöiden monipuolisuudesta. Kuvat ovat puhutelleet monin tavoin.” 

Menetelmä on kehitetty Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton Omat avaimet 4You -toiminnassa. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa arjessa ja itsenäistymisessä tukea tarvitsevien 16–40-vuotiaiden henkilöiden osallisuutta, voimavaroja ja itsenäisen elämän valmiuksia. Toiminnassa kehitetään valmennusmenetelmiä ja työvälineitä nuoriso-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille yhteiskehittämisen keinoin. Lisäksi toiminta tarjoaa koulutuksia nuorten kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä opiskelijoille.

Lisätietoja:
Sanna Inkiläinen, kehittämissuunnittelija, 040 513 7563, sanna.inkilainen@aspa.fi
Johanna Kainulainen, koordinaattori, 044 901 7512,  johanna.kainulainen@aspa.fi
Tuija Nissinen, asiantuntijakouluttaja, 046 923 0770, tuija.nissinen@mtkl.fi
Jonna Rautavirta, asiantuntija, 040 723 2829, jonna.rautavirta@mtkl.fi