Saavutettavuus. Siinä se taas lukee. Tuttu kirjainyhdistelmä.
Sana tavallaan tuntuu jotenkin seuraavan minua. Kurkistaa aina kulman takaa. Ei päästä otteestaan.
Samalla kuitenkin huomaan, että olemme päässeet jonkinlaiseen symbioosiin. Pystymme toimimaan yhdessä. Joustamme ja haemme kompromisseja. Yritämme yhdessä.
Sisältöjen tuottaminen on periaatteessa helppoa ja siihen on hyvin monenlaisia tapoja. Saa olla luova, hauska, vakuuttava, innostava – milloin mitäkin. Voi kirjoittaa, esiintyä videolla, tehdä podcastin, laatia excelin, hurmata sanoilla tai asiantuntemuksella, olla napakka ja ytimekäs, kertoa laveasti ja kauniisti, piirtää ja kuvailla tai viittoa.
Meillä Aspassa on hyvin erilaisia kohderyhmiä, joille tuotamme sisältöä. Viestinnässä pyrimme auttamaan asiantuntijoitamme, jotta sisältö olisi juuri kyseiselle kohderyhmälle saavutettavaa. Olemme painineet lomakkeiden ja pdf-tiedostojen kanssa, jotta ruudunlukuohjelmat tekisivät niiden kanssa yhteistyötä. Koskaan varmaan ihan täydellisesti onnistumatta.
Olemme alkaneet nähdä videot jo etukäteen tekstitettyinä ja välillä myös kuvailutulkattuina. Webinaaritallenteet tosin aiheuttavat yhä syviä huokauksia, etenkin jos puhumme puolen päivän tilaisuuksista. Olemme rakentaneet uuden aspa.fi-verkkosivuston, jossa saavutettavuus on ollut lähtökohtana. Tekninen saavutettavuus on tullut meille jollakin tavalla tutuksi. Osaksi arjen työtä.
Maailma ei kuitenkaan ole vain tekniikkaa, vaan se on ihmisiä, joilla on tarve ymmärtää. Onneksi. Siksi tarvitsemme selkeyttä ja loogisuutta sekä kielellistä ymmärrettävyyttä. Työlistalleni on hiipinyt entistä useammin myös termi kognitiivinen saavutettavuus, joka on sivustojen ja palveluiden helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä.
Härkää siis sarvista. Olemme parhaillaan mukana Selkeästi meille -arvioinnissa, ja saamme palautetta verkkosivustomme ymmärrettävyydestä. Muidenkin tuottamiemme ohjeiden ja materiaalien pitää palvella käyttäjää ja olla ymmärrettäviä, eli hommia riittää. Valmiita emme ole, mutta opimme tekemällä ja korjaamme matkan varrella. Saamme apua heiltä, jotka osaavat sisältöjämme parhaiten arvioida.
Itse olen sitä mieltä, että tehty on parempi kuin täydellinen. Tekemätön on aina tekemätön.
Johanna Tonttila
viestintäjohtaja, Aspa-säätiö