Digirohkeaksi digikaverin tuella 


Digi-ja viestintävirasto
kokosi äskettäin avoimella verkkokyselyllä näkemyksiä digiajan kansalaistaidoista: mitä jokaisen pitäisi vähintään osata pystyäkseen toimimaan yhä enemmän ja enemmän digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Vastaajalle tarjottiin pitkä lista vaihtoehtoja, mistä valita.  Joka ainoa listalla olleista vaihtoehdoista oli mielestäni tarpeellinen perustaito jokaiselle. Havainto oli pysäyttävä, sillä lista oli oikeasti pitkä. Kaikille meille, jotka päivät päästään eri digihärpäkkeitä näpräämme, tarvittavat taidot ovat karttuneet ajan kuluessa; monilla kursseilla ja ihan vaan siinä sivussa, kun tekniikka on kehittynyt, toiminnot ja palvelut ovat sähköistyneet.  

Meidän on vaikea, jos ei mahdoton, samastua häneen, joka aikuisena alkaa opetella digitaitojen aakkosia. Sen voimme kuitenkin ymmärtää, jos tuota maailmaa lähestyminen aiheuttaa pelkoa ja ahdistustakin. Joskus taitojen puuttuminen aiheuttaa jopa niin syvää häpeää, että ihminen jättäytyy mieluummin digimaailman ulkopuolelle kuin uskaltautuu aloittamaa opettelun ihan alkeista.  
 
Viime vuoden lopulla julkaistiin ensimmäinen suomalaisten digitaitoja kartoittanut Digitaitoraportti. Sen keskeinen havainto oli, että yksi tärkeimmistä digitaidoista on digirohkeus. Digirohkea uskaltaa antautua opettelemaan niitä taitoja ja vaatimuksia, joita digilaitteiden ja -palveluiden käyttö vaatii. Kokeilla ja onnistua, kokeilla ja välillä epäonnista. Yhä uudelleen ja uudelleen tekniikan ja palveluiden uudistuessa. Se kysyy kärsivällisyyttä ja kykyä sietää epävarmuutta. Motiivina siintää laitteiden ja palveluiden avulla saatava hyöty. Ei ihme, että liki 40 % digitaitokyselyyn vastanneista, digilaitteita ja palveluita käyttävistä, kokee tarvitsevansa vähintään usein apua internetin ja digilaitteiden kanssa.   
 
Aspa-säätiö valmentaa nyt neljättä vuotta digikavereita. Digikaverit ovat vapaaehtoisia vertaisdigitukijoita mielenterveyskuntoutujille ja vammaisille henkilöille. Vuonna 2022 digikaverien apuun turvauduttiin 648 kertaa. Se kertoo, että tälle tuelle on tarvetta.  
 
Vertaisuus ja ei-ammattilaisuus tekevät digikavereista helposti lähestyttäviä. Digikavereilla on kykyä asettua opastettavan asemaan. Ongelmia ratkotaan yhdessä ja samalta viivalta. Digikavereilla on taito opastaa rauhallisesti ja opastettavan ehdoilla, ihan ajan kanssa.  Heiltä löytyy kärsivällisyyttä aloittaa uudelleen alusta. Digikaverit auttavat ja kannustavat kokeilemaan. He osaavat kertoa asiat ymmärrettävällä kielellä ammattilaisten digilatinan sijaan. Rennossa ilmapiirissä oppiminenkin sujuu. Digikaverien tavoite on auttaa opastettavia digirohkeammaksi.  
 
Tällä viikolla vietetään Digitaitoviikkoa, jonka teemana on digirohkeus. Digikaverit näkyvät viikon mittaan Digiloikkarit-toiminnan Instagram-tilillä. Kannattaa seurata, varsinkin jos tarvitset itsellesi digikaveria. Digiloikkarit-toiminnan Instagram.  
 
Digitaitoviikolla organisaatiot haastetaan antamaan digirohkeuslupauksia. Aspan Digiloikkarit-toiminnan lupaus on valmentaa lisää digikavereita tukemaan digirohkeutta.  

Hyvää Digitaitoviikkoa! -Lea