Aspa-kodin johtaja Otto Kinnunen.

Esihenkilö mahdollistaa positiivisen kierteen

Aspa Palveluiden esihenkilölupaus kiteytyy yhteen lauseeseen: Sinun työsi onnistuminen on minun hommaani. Lupaus on suuri ja sen sisälle kätkeytyy paljon, mutta juuri siksi se on hienosti tiivistetty.

Meidän esihenkilöiden pitää pystyä mahdollistamaan, että jokainen voi tehdä työnsä hyvin, turvallisesti, asiakkaita kunnioittaen ja työstänsä nauttien. Me olemme täällä työntekijöitämme varten, yhtä paljon kuin asiakkaitamme varten.

Vietämme työpaikalla todella ison osan hereilläoloajastamme. Työyhteisöllä on siis iso merkitys kokonaisvaltaisesti elämänlaatuumme, hyvinvointiimme. Olisikin tärkeää nähdä hyvinvointimme kokonaisvaltaisesti, jossa työ vaikuttaa vapaa-aikaan ja toisin päin.

Parhaimmillaan se, että töissä viihtyy, lisää hyvinvointia vapaa-ajalle ja mahdollistaa aktiivisen ja monipuolisen elämän tukien esimerkiksi hyvää unenlaatua. Elämässä kaikki vaikuttaa kaikkeen. On hienoa, että saan olla mukana esihenkilönä mahdollistamassa positiivisen kierteen luomista.

Aspa tuorein silmin

Olen suhteellisen tuore esihenkilö Aspalla. Opettelen vielä tuntemaan työntekijöitäni ja he minua. En vielä myöskään osaa Aspan tapoja läpikotaisin ja joudun usein kysymään neuvoa omalta esihenkilöltäni tai kollegoilta, vielä useammin työntekijöiltäni.

Minua on perehdytetty työhöni oikein hyvin, niin esihenkilön, kollegoiden kuin työntekijöiden toimesta. Mielestäni tämä asetelma on ollut hyvä, koska pääsen talon ulkopuolelta tulevana tutustumaan toimintaan sekä työntekijöihin tuorein silmin. Saan kuunnella työntekijöiden (ja asukkaiden) mielipiteitä toiminnan kehittämisestä, siitä mikä heidän mielestään toimii ja missä taas on kehittämisen varaa enemmän.

Hyviä esihenkilöitä yhdistää taito ja halu kohdata

Olen saanut toimia monien esihenkilöiden alaisuudessa, niin matalissa kuin korkeissakin organisaatioissa. Hyviä esihenkilöitä on yhdistänyt organisaatiosta riippumatta aina halu sekä kyky olla kiinnostunut työntekijöiden hyvinvoinnista, olla aidosti oma itsensä; kysellä kuulumisia, kuunnella mitä heillä on sanottavaa ja olla läsnä tilanteissa.

Esihenkilöiden tulee olla lähestyttäviä ja luotettavia, osata kuunnella niin, että toinen haluaa puhua ja puhua niin, että toinen haluaa kuunnella. Se miten kohtaat muita ihmisiä, kertoo myös itsestäsi paljon ja hyvällä kohtaamisella pystyt luomaan turvallisuudentunnetta, arvostusta ja luottamusta.

Inhimillisiä arvojohtajia

Esihenkilöt ovat samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin, me teemme virheitä, nousemme joskus väärällä jalalla sängystä, vitsailemme ja näytämme tunteemme, olemme siis inhimillisiä. Ajattelen, että johtajien on oltava samaan aikaan inhimillisiä, luotettavia, turvallisia, työyhteisönsä tuntevia, talouden osaavia ja tunteensa näyttäviä arvojohtajia.

Esihenkilöiden pitää osata toimia erilaisten työntekijöiden kanssa, ratkoa ristiriitatilanteita kaikkia kunnioittavalla tavalla ja vastuu kantaen. Mainitsin jo, että virheitäkin me kaikki teemme. Virheiden myöntäminen ja anteeksipyytäminen ovatkin todella jaloja taitoja, joita me kaikki harjoittelemme elämässä useasti, toivottavasti aina niistä virheistä jotain oppien.

Esihenkilönä toimimista voi ohuesti verrata vanhemmuuteen: joskus asetat rajoja, keskustelet, kuuntelet, annat vapauksia, nauratte yhdessä ja teet hyviä sekä huonoja päätöksiä. Välillä olet hyvä tyyppi, välillä taas et niin hyvä. Esihenkilön pitää luottaa omaan tekemiseen ja omiin työntekijöihinsä, hyvinä aikoina antaa työntekijöiden nauttia paisteesta ja työn tuloksista, huonoina hetkinä seisoa heidän rinnalla ja tarvittaessa heidän edessään puolustamassa heitä.

Otto Kinnunen
Aspa-kodin johtaja
Aspa Palvelut Oy