Mielekäs-toiminnassa taiteillaan yhdessä ympäri Suomen

Moni on varmasti kuullut Aspa-säätiön Mielekäs-toiminnasta. Mutta mitä Mielekästä se voikaan pitää sisällään?

Mielekäs-toiminta on asumispalveluiden käyttäjille tarkoitettua vapaa-ajantoimintaa niin kasvotusten kuin etäyhteydelläkin.

Mielekäs-toiminnan tiimi perusti viime vuonna Mielekäs Olkkarin, joka on suljettu Facebook-ryhmä. Ryhmän sisällä jäsenet voivat aloittaa keskusteluita, jakaa kuvia, osallistua yhteisiin tapahtumiin sekä ilmoittautua kursseille.

Kuvataidekurssille osallistuttiin etänä

Toukokuussa järjestimme kuvataidekurssin etäyhteydellä. Mielekäs Olkkarin jäseniä kurssille osallistui 18. Etäyhteydellä järjestettävä toiminta mahdollistaa sen, että toimintaan voi osallistua ympäri Suomen Vantaalta Utsjoelle. Erilaiset etäyhteysalustat ovat tulleet olkkarilaisille jo tutuiksi opastustuokioiden sekä digikavereiden avustuksella. Mahdollisia ongelmatilanteita varten kurssilla oli mukana digikaveri, joka pystyi auttamaan osallistujia kurssin aikana.
Jokainen osallistuja sai hyvissä ajoin ennen kurssin alkua kotiin välinepaketin, joka sisälsi kaikki kurssilla tarvittavat taidetarvikkeet sekä selkeät valmistautumisohjeet.

Kurssin ohjaajana toimi soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija Noora Västinen. Jo nuorena Västinen piti piirtämisestä ja kirjoittamisesta, erityisesti tarinoiden ja runojen kirjoittamisesta. Vuosien varrella kiinnostukset eri taiteen muotoihin heräsivät ja hän on päästänyt mielikuvituksensa valloilleen luomalla lastenkirjoja ja sarjakuvia.

Västinen kokoontui osallistujien kanssa kolmena lauantaina ja jokaiselle kerralle mahtui monipuolisesti erilaisia kuvataidetekniikoita.

”Kuvataidekurssilla maalattiin vesiväreillä ja akryylimaaleilla, inspiroiduttiin keväästä ja sen väreistä. Maalasimme voimaeläimiä ja kesäunelmia. Paperin lisäksi maalasimme myös kiviä ja askartelimme jääkaappimagneetteja”, Västinen tiivistää.

kaksi magneettia, joissa lukee mökki, sekä maalattu kivi.
Katri Ikävalkon kuvataidekurssilla askartelemia magneetteja sekä maalattu kivi.

Kurssilaiset: inspiroiva ja voimaannuttava kokemus

Kuvataidekurssille osallistuneet Mielekäs Olkkarin jäsenet kuvailivat kurssia inspiroivaksi ja voimaannuttavaksi kokemukseksi. Katri Ikävalko Vantaalta ja Piera Niiles Paltto Utsjoelta kertoivat omasta kokemuksestaan kuvataidekurssista.

”Meillä on täällä Aspa-koti Goahtissa iso askarteluhuone, jossa on hyvä askarrella ja maalailla, ei tarvitse olla omassa huoneessa yksin askartelemassa. Maalasin kurssilla esimerkiksi kivileppäkertun”, kertoo Paltto.

Paltto piti tasapuolisesti kaikesta, mitä kurssilla oli tarjolla. Kurssin toteutuskaan ei tuottanut haasteita, koska Paltto on opetellut toimimaan verkossa itsenäisesti. Hän kertoi luottavaisin mielin, että digiapua on kuitenkin tarvittaessa saatavilla Aspa-kodin ohjaajilta.

”Kurssi oli hauska, koska netin välityksellä meitä oli ympäri Suomen. Ja samalla kyselimme kuulumisia rennolla meiningillä,” Ikävalko kertoo.

Kurssista saatu palaute kertoo ehdottomasti siitä, että tällaisesta toiminnasta pidetään. Mielekäs-toiminnan kulmakivenä onkin se, että toiminta on osallistujien toiveiden mukaista ja toiminnan suunnitteluun ovat tervetulleita kaikki osallistujat.

Maalauksessa kukka, tunturi ja mökki.
Piera Niiles Paltto maalasi Kukka tunturissa -teoksen kuvataidekurssilla.

Kuvataidekurssi tulee taas!

Suosioon noussut kuvataidekurssi järjestetään uudelleen syksyllä 2021. Kurssin ohjaa tuttuun tapaan Noora Västinen.

”Syksyn kurssilla inspiroidutaan syksyn väreistä ja luonnosta. Tutustumme erilaisiin tekniikoihin ja maalaamme sekä piirrämme yhteisiä teemoja ja tarinoita. Kurssin aikana on myös tilaa ja aikaa omalle vapaalle ilmaisulle. Kuvataidekurssilta voi myös hakea kipinää uuden harrastuksen aloittamiseen”, kertoo Västinen.

Ikävalko ja Paltto suosittelevat kurssia kaikille, joita kuvataide kiinnostaa. Maalatessa ja piirtäessä sielu lepää ja voit rauhassa keskittyä taiteeseen unohtaen arjen kiireet.

Toivottavasti siis nähdään syksyn kurssilla kuvataiteen merkeissä!

Terveisin,
Kirsikka Järvinen, Mielekäs-toiminnan osallisuusassistentti