Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille, aivan kuten seksuaalisuus itsessään. Vaikka seksuaalisuus voi ilmetä ihmisillä eri tavoin, ovat oikeudet kaikille samat ikään, sukupuoleen tai suuntautumiseen katsomatta.
Seksuaalioikeuksiin kuuluu esimerkiksi oikeus seksuaalisuuteen, tietoon ja yksityisyyteen sekä oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi. Lisää tietoa seksuaalioikeuksista voit lukea Väestöliiton sivuilta.
Mikseivät seksuaalioikeudet toteudu kaikilla?
Seksuaalioikeudet saattavat kuulostaa valtavirtaan kuuluvasta ihmisestä itsestäänselvyydeltä, mutta heistäkään kaikki eivät välttämättä koe oikeuksiensa toteutuvan. Vähemmistöjen kohdalla oikeudet toteutuvat usein heikosti. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöön kuuluvat kokevat usein syrjintää ja joutuvat olemaan kaapeissa. Vaihtoehtoja piilotteluun voi olla kaksi ja toisinaan ne kulkevat rinnakkain. Henkilö voi olla kaapissa ns. automaattisesti yhteiskunnan heteronormatiivisen oletuksen vuoksi, tai koska pelkää ympäristönsä reaktiota. Kaapissa olo voi siis olla osittain oma valinta, muttei toivottu sellainen. Vähemmistöt joutuvat kohtaamaan jatkuvasti syrjintää ja jopa pelkäämään turvallisuutensa puolesta.
Vammaisuus ei ole seksuaalivähemmistö. Sen sijaan vammaiset voivat kuulua seksuaalivähemmistöihin. Vammaiset joutuvat jatkuvasti kamppailemaan oikeudestaan seksuaalisuuteen. Edelleenajatellaan, ettei vammaisella olisi seksuaalisuutta. Näin ollen me invat joudumme tulemaan mahdollisesti kahdesti kaapista seksuaalisuuteen liittyen a) olemme seksuaalisia b) kuulumme (ehkä) vähemmistöön. Varsinkin silloin, jos ihminen tarvitsee apua seksuaalisessa itseilmaisussa, tai seksissä, on aihe tabu. Siihen voidaan suhtautua kulmia kurtistellen. Tietoa avusteisesta seksistä ei ole tarpeeksi ja etenkin käytännön vinkit loistavat poissaolollaan. Tämän vuoksi monet vammaiset kamppailevat sen kysymyksen kanssa, kuuluuko seksuaalisuus heille. Tähän auttaisi laajempi ja kattavampi seksuaalikasvatus ja -neuvonta. Jos henkilö ei ole tutustunut omiin seksuaalisiin tarpeisiinsa tai ei ole koskaan puhunut seksuaalisuudestaan, voi keskustelun avaaminen olla hyvin haasteellista.
Keskusteluissa olisi hyvä muistaa, että tapoja ja haluja harrastaa seksiä on yhtä monta kuin ihmisiä.
Hankkeet luomassa muutosta
Viime vuosina on tehty paljon seksuaalioikeuksien tasa-arvoisen toteutumisen eteen. On ollut paljon kampanjoita sen vuoksi, että jokainen saisi näkyä ja ilmaista itseään juuri sellaisena kuin on. Esimerkiksi Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hanke on tehnyt paljon töitä seksuaalioikeuksien toteutumiseksi asumisen palveluissa. Se on kouluttanut kokemustoimijoita puhumaan aiheesta, pitänyt koulutuksia mm. asumispalvelujen käyttäjille, työntekijöille ja opiskelijoille sekä valmistanut infomateriaalia.
Erityisen vaikutuksen allekirjoittaneeseen teki Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen Lupa olla upea -kampanja, joka koostui sensuelleista kuvista, joiden päähenkilönä olivat eri tavoin vammaiset naiset. Lopputulokset olivat suunnattoman kauniita ja osoittivat mielestäni sen, etteivät rajoitteet estä esimerkiksi seksikkyyttä millään tavoin. Kuvat oli toteutettu hyvällä maulla, eikä osa niistä ollut lainkaan paljastavia. Kuvista huomasi henkilöiden olevan niissä kuin kotonaan.
Millainen olisi ideaalinen maailma, jossa kaikkien seksuaalioikeudet toteutuisivat?
Olisi hienoa, jos joskus tulevaisuudessa eläisimme maailmassa, jossa kenenkään ei tarvitsisi piilotella tai kainostella seksuaalisuutensa suhteen. Kenenkään ei tarvitsisi pelätä syrjintää, asiattomia kysymyksiä ja kommentteja, tai väkivaltaa. Kenenkään ei myöskään tarvitsisi tuossa ihannemaailmassa pelätä ottaa puheeksi esimerkiksi avuntarvettaan seksissä. Kaikki tämä toki tapahtuisi niin, että jokaisen tilanteeseen liittyvän oikeuksia kunnioitettaisiin, olivat he sitten osa mahdollista kanssakäymistä, tai vain auttamassa tilanteen luomisessa.
Lisäksi vammaisille ja muiden vähemmistöjen edustajille tarjottaisiin paremmin tukea heidän kipukohtiensa kanssa. Ennen kaikkea ihmiset kohtaisivat toisensa ihmisinä, eivätkä karsastaisi erilaisuutta, olivat ne sitten rajoitteita, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen kokemuksia tai vastaavasti valtavirrasta poikkeavia mieltymyksiä. Kenenkään ei tarvitsisi perustella itseään. Ketään ei lokeroitaisi toisten taholta.
Vammaisten seksuaalisuus nähtäisiin täysin tavallisena asiana, silloinkin, kun siihen liittyisi erityistarpeita. Vähemmistöjen edustajia ei nähtäisi niin helposti fetissien kohteena, tai ainakaan lähestyttäisi vain niiden toteuttaminen mielessä. Jokaisella on oikeus fetisseihinsä ja mieltymyksiinsä. Mikään mieltymys ei kuitenkaan oikeuta toisen kohtelemista objektina, jolle voi laukoa mitä vain. Erilaisia apuvälineitä, kuten kommunikaation tukea tai helppokäyttöisiä seksileluja, olisi helposti saatavilla. Avunpyytäminen seksiin ei pelottaisi niin monia, Toisaalta siitä kieltäytyminen ei askarruttaisi avustajia, jos tilanne tuntuu liian henkilökohtaiselta.
Ideaalimaailmassa ihminen kohdattaisiin yksilönä, jolla on henkilökohtaiset tarpeet ja halut. Niitä pyrittäisiin parhaan kyvyn mukaan tukemaan, mikäli ne kunnioittavat toisten koskemattomuutta. Kenestäkään ei tehtäisi oletuksia hänen ulkonäkönsä pohjalta.
Pinja Eskola
Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen kokemustoimija
(Kuva ja meikki: Emmi Viitala)
Lue lisää seksuaalisuudesta Pinjan omasta blogista Kynäniekan salaiset mietteet.
Tervetuloa Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen päätöstilaisuuteen 12. marraskuuta klo 14.00-16.15!
Hääjuhlassa seksuaalioikeudet menevät naimisiin asumispalvelujen kanssa. Voit seurata tapahtumaa livestriiminä Aspan Facebookissa.