Lähihoitaja mahdollistaa itsenäisen arjen

Lähihoitaja Vanessa Pierre työskentelee ohjaajana Aspa-koti Korallissa ja Simpukassa, jotka sijaitsevat Helsingin Vuosaaressa. Hänelle tuli juuri vuosi täyteen aspalaisena. Samalla hän aloitti työt vastaavan ohjaajan sijaisena.

Jykä ja Vanessa keittiönpöydän äärellä.

Vanessa on alun perin opiskellut matkailupalveluiden tuottajaksi. Tämä ala ei kuitenkaan tuntunut omalta ja tulevaisuutta piti miettiä uudelleen. Vanessa hakeutui lukemaan lähihoitajaksi. Hän valmistui vuonna 2016 Keudan Tuusulan aikuislinjalta ja on erikoistunut sairaanhoitoon ja huolenpitoon.

”Olen aina ollut avulias ja auttanut ihmisiä, joten päädyin hakemaan lähihoitajaksi. Lisäksi tällä alalla on varmasti töitä”, Vanessa pohtii uravalintaansa.

Mahdollistamme itsenäisen elämän

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevat Aspa-kodit Koralli ja Simpukka tarjoavat tehostettua palveluasumista ja palveluasumista liikuntavammaisille ja aivovammaisille ihmisille. Vanessa kokee, että heidän työyhteisönsä on tiivis ja hyvä. Kaikki työntekijät ovat lähihoitajia. Henkilökunnan tehtävänä on mahdollistaa itsenäinen arki asiakkaiden toiveita kunnioittaen heidän omissa kodeissaan.

Vanessan mukaan parasta hänen työssään on ihanat työkaverit sekä asukkaat. Vanessa kokee, että voi omalla työpanoksellaan helpottaa toisen ihmisen elämää, ja auttaa monissa asioissa.

Määräaikaisuus muuttui vakituiseksi paikaksi

Vanessa toimi aikaisemmin eri työnantajalla asumisohjaajana määräaikaisella sopimuksella. Selaillessaan työpaikkoja hän näki, että Koralliin etsittiin yöhoitajaa. Vanessa haki paikkaa, mutta yökön hommien sijaan hänelle tarjottiin kolmivuorotyötä.

”Alun perin minun piti tulla vain vuodeksi töihin määräaikaisena, mutta tämän vuoden tammikuussa sainkin vakituisen paikan.”

Työpäivät ovat vaihtelevia. Ne sisältävät esimerkiksi aamu- ja iltapesuja, lääkkeiden antoa, ruokailuja, kotien siivoamista ja avustusta saunomisessa. Asukkaiden kanssa käydään tarvittaessa kaupassa ja lääkärikäynneillä. Heitä autetaan Kelan hakemuksissa ja hoitotarviketilauksissa.

”Olemme moniosaajia. Meidän työmme ei ole pelkkää hoivaa ja huolenpitoa vaan ihan kaikkea sitä, mitä omassakin arjessa tulee vastaan.”

Vanessa suosittelee työpaikkaansa sellaisille ihmisille, jotka haluavat tehdä töitä paikassa, jossa pidetään tärkeänä asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja oman elämän hallintaa. Hän kokee, että Aspa Palveluilla tämä asia toteutuu oikeasti.