Työntekijöiden hyvinvointi vaikuttaa koko yhteisöön

Minna ja Kristiina.

Aspa-koti Härmänrannassa moni asia on loksahtanut kohdilleen. Henkilöstökyselyn tulokset ovat ihan omaa luokkaansa. Työntekijöiden hyvinvointi näkyy asukkaissa asti. Osalle tämä on enemmän kuin työpaikka.

Aspa-koti Härmänranta Kauhavalla on koti 15 eri tavoin vammaiselle aikuiselle. Härmänranta tarjoaa tuettua asumista, palveluasumista ja tehostettua palveluasumista sekä tukee ikäihmisiä kotona pärjäämisessä.

Palveluun ei kuulu vain perushoito, vaan asiakasta tuetaan hänen arjessaan kokonaisvaltaisesti. Kaikkien toiveet, voimavarat ja vahvuudet huomioidaan. Jokainen saa kokea kuuluvansa osaksi yhteiskuntaa, omana itsenään.

Työntekijöiden erilaisia vahvuuksia osataan hyödyntää arjen toiminnassa. Toisen vahvuus on visuaalisuus tai askartelu, toisella ne ovat musiikki tai liikunta. Näitä erilaisia taitoja hyödyntäen asukkaille pystytään tarjoamaan juuri heille mielekästä tekemistä. 

Kumpi tulee ensin – hyvä johtaja vai hyvä tiimi?

Aspa-kodin johtaja Minna Mäntylä ja lähihoitajana työskentelevä Kristiina Seppälä kehuvat kilpaa toisiaan. Minnan mukaan hyvää johtajaa ei ole ilman hyvää tiimiä. Kristiinan mukaan hyvää tiimiä ei synny ilman hyvää johtajaa.

”Minulla on hyvä ja ammattitaitoinen tiimi, jossa yhdistyy nuorta sekä vanhaa ja erilaisia vahvuuksia”, kertoo Minna.

Työyhteisö koostuu yhdeksästä ammattilaisesta, joilla on lähihoitajan, sairaanhoitajan tai sosionomin koulutus. Heillä on lisäksi erityisosaamista neuropsykiatriasta, muistisairauksista sekä uhka- ja väkivaltatilanteissa ja niiden ennaltaehkäisyssä käytettävästä AVEKKI-toimintatapamallista. Asiakaslähtöisyys ja asiakkaiden itsemääräämisoikeus ovat arjen perusta.

”Kun meihin luotetaan ja arvostetaan ja jokainen saa olla oma itsensä, se kantaa pitkälle”, sanoo lähihoitaja Kristiina Seppälä. ”Meillä on hyvä ja toisiaan tukeva työyhteisö, jossa nauraminen ja hassuttelu on sallittua.”

Läsnäoloa tässä hetkessä

Aspa-kodin asukkaiden lisäksi työntekijät tekevät kotikäyntejä ikääntyneiden koteihin. Tällöin he ovat kohdanneet paljon yksinäisyyttä. On tärkeää osata pysähtyä juuri siihen hetkeen, olla läsnä ihmiselle ja kuunnella.

”Olen tässä ja nyt juuri sinua varten, ja minulla on aikaa juuri sinulle. Tämä pieni hetki voi olla toiselle se päivän paras hetki. Emme halua kiireen tai minkään muun antaa häiritä sitä” kuvailee Minna kotikäynnin tärkeyttä.

On inhimillistä, että meillä jokaisella on joskus huonoja hetkiä. Tällöin rehellisyys kannattaa.

”Asukas vaistoaa heti, jos et ole täysillä läsnä tai oma itsesi. Silloin on hyvä rehellisesti kertoa, että nyt minulla ei ole kaikki hyvin, mutta tämä ei johdu sinusta. Kaikki me olemme ihmisiä.”

Miksi Minna ja Kristiina valitsivat Aspan?

Kauhavalainen Minna on ollut alalla 30 vuotta. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Seitsemän vuotta sitten hän tuli ensimmäisen kerran Aspa Palveluille varavastaavaksi. Välillä hän kävi opiskelemassa liiketaloutta suorittaen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon liiketaloudesta. Nyt hän on työskennellyt Aspa-koti Härmänrannan johtajana neljä vuotta. Sinä aikana hän on ehtinyt tehdä tuotekehittäjän ammattitutkinnon.

”Aspa Palvelut tukee hienosti kouluttautumista. Haluan itse kehittää ja kehittyä ja tätä olen päässyt tekemään Härmänrannassa .”

Kristiina on ammatiltaan visualisti. Kokemusta kaupan alalta on kertynyt 22 vuotta. Kristiina kaipasi elämäänsä jotain muuta ja kouluttautui lähihoitajaksi. Viimeisen harjoittelun hän suoritti Aspa-koti Härmänrannassa ja ihastui heti. Nyt vuosia on vierähtänyt kuusi. Kristiina on edelleen tosi onnellinen valinnastaan.

”Tämä on juuri sitä mitä haluan tehdä ja täällä minun on hyvä olla”, kuvailee Kristiina työtään Aspa Palveluilla Härmänrannassa.

Tutustu Aspa-koti Härmänrantaan