Vahvistamme arjessa ja itsenäistymisessä tukea tarvitsevien nuorten hyvinvointia ja voimavaroja Itä-Suomen alueella. Tarjoamme osallistujille heidän omiin voimavaroihinsa perustuvaa toimintaa.
Kehitämme uusia valmennusmenetelmiä ja työvälineitä nuoriso-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille. Yhteiskehitämme nuorille suunnattuja palveluja yhdessä ammattilaisten ja kokemustoimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on kehittää palveluita niin, että ne vastaavat toiminnassa mukana olevien osallistujien tarpeisiin.
Uusia kohderyhmiä
Jalostamme Omat avaimet -projektissa kehitettyjä konsepteja ja testaamme, kuinka kehittämämme menetelmät soveltuvat uusien kohderyhmien tarpeisiin.
- Olemme testanneet vuonna 2020 Hevari-menetelmää vahvaa sosiaalista tukea tarvitsevien 30-45-vuotiaiden miesten kanssa. Kokeilun perusteella Hevari soveltuu kohderyhmälle sellaisenaan. Lue lisää Avoimet ikkunat -blogista!
- Vuonna 2021 Hevaria testattiin itsenäistyvien vammaisten nuorten kanssa (yhteistyössä mm. Samiedu, Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Luovi). Hevari soveltuu liikuntavammaisille nuorille sellaisenaan. Mukautettuna ja kevennettynä se sopii esimerkiksi lievästi kehitysvammaisille nuorille aikuisille.
Vuonna 2022 testaamme menetelmien soveltuvuutta nuorten lapsiperheiden tarpeisiin. Ammattilainen: työskenteletkö nuorten lapsiperheiden kanssa, joissa vanhemmilla (joko molemmilla tai toisella) on mielenterveyden haasteita? Ota meihin yhteyttä. Lähdetään testaamaan menetelmiä yhdessä!
Toimimme Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Ylä-Savossa.
Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteistä kehittämistoimintaa (2020–2022) Veikkauksen tuotoilla.

Kesän 2020 aikana toteuttamastamme kyselystä selviää, että korona on tehnyt nuorista yksinäisiä. 84 % kyselyyn vastanneista nuorista kertoi kokeneensa yksinäisyyden tunteita korona-aikana. Kuinka ammattilaiset ovat pystyneet vastaamaan tähän haasteeseen?
Korona teki nuorista yksinäisiä
Jennin ja Titan tiet kohtasivat psykiatrisella osastolla, jossa he jakoivat huoneen. Nuoria naisia yhdistivät vaikea masennus ja koulukiusaaminen. Nyt he haluavat rohkaista muitakin puhumaan ongelmistaan.
Inhimillisiä uutisia: Ystävyys mursi vaikenemisen muurinKutsu meidät esittelemään toimintaa, ideoimaan yhdessä jotain uutta tai pyydä koulutusta tai yhteiskehittämisen prosessia alueellesi!
Anne Kukkonen, kehittämissuunnittelija, 040 661 8992, anne.kukkonen@aspa.fi
Anna Pöllönen, koordinaattori, 050 331 8177, anna.pollonen@mtkl.fi
Tuija Nissinen, koordinaattori, 046 923 0770, tuija.nissinen@mtkl.fi