Omat avaimet 4You -toiminta

Vahvistamme arjessa ja itsenäistymisessä tukea tarvitsevien nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta, voimavaroja, itsenäisen elämän valmiuksia Itä- ja Keski-Suomen alueella. Tarjoamme osallistujille heidän omiin voimavaroihin perustuvaa toimintaa ja vertaistukea sekä nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille nuorten tarpeisiin vastaavia työmenetelmiä.

*Sivustoa päivitetään

Kehitämme valmennusmenetelmiä ja työvälineitä nuoriso-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille yhteiskehittämisen keinoin. Perehdytämme alan ammattilaisia valtakunnallisesti ja tarjoamme ammatillisista tukea menetelmien käytössä. Onko sinulla idea, kuinka voisimme yhdessä tukea nuorten mielenhyvinvointia? Ota yhteyttä, mietitään yhdessä – parhaat ideat syntyvät yhteistyöllä!

Yhteisten keskustelujen, kokemustiedon ja puheeksi oton keinoin vahvistamme tiedon lisääntymistä nuoria koskettavista ilmiöistä, mikä edesauttaa niin nuoria ymmärtämään omaa itseään ja elämää kuin ammattilaisiakin ymmärtämään paremmin nuorten näkemyksiä ja maailmaa.

Toimintaa toteutamme Etelä-Savossa, Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa Ylä-Savossa. 

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteistä kehittämistoimintaa (2022-2025) Veikkauksen tuotoilla.  

Vuoden 2023 alusta olemme Omat avaimet 4You -toiminta

Miten tähän on tultu?

Omat avaimet 4You -toiminta pohjautuu Omat avaimet ja 4 You-projekteihin, joissa kehitettiin nuorten aikuisten ja lastensuojelutaustaisten nuorten tarpeisiin soveltuvia työmenetelmiä ammattilaisten käyttöön. Käy lukemassa enemmän projekteista ja niiden tuloksista täältä.

Kehitettyjä työmenetelmiä on testattu eri kohderyhmien tarpeisiin vuosina 2020-2022.

  • Vuonna 2020 Hevari työmenetelmää testattu vahvaa sosiaalista tukea tarvitsevien 30-45-vuotiaiden miesten kanssa. Kokeilun perusteella Hevari soveltuu kohderyhmälle sellaisenaan. Lue lisää Avoimet ikkunat -blogista!
  • Vuonna 2021 Hevaria testattiin itsenäistyvien vammaisten nuorten kanssa (yhteistyössä mm. Samiedu, Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Luovi). Hevari soveltuu liikuntavammaisille nuorille sellaisenaan. Mukautettuna ja kevennettynä se sopii esimerkiksi lievästi kehitysvammaisille nuorille aikuisille. Linkki blogiin
  • Hymis -hanke työstää menetelmää saavutettavaksi kaikille Linkki Hymiksen sivuille
  • Vuonna 2022 testasimme valmennusmenetelmien soveltuvuutta nuorten lapsiperheiden tarpeisiin. Sekä minari että Hevari soveltuvat oivallisesti perheellisten nuorten vanhempien tarpeisiin.

Kutsu meidät esittelemään toimintaa, ideoimaan yhdessä jotain uutta tai pyydä koulutusta tai yhteiskehittämisen prosessia alueellesi!

Anne Kukkonen, kehittämissuunnittelija, 040 661 8992, anne.kukkonen@aspa.fi

Sanna Inkiläinen, kehittämissuunnittelija, 040 513 7563, sanna.inkilainen@aspa.fi

Tuija Nissinen, koordinaattori, 046 923 0770, tuija.nissinen@mtkl.fi